Πώς θα κινηθεί η στερλίνα στη μετά Brexit εποχή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα κινηθεί η στερλίνα στη μετά Brexit εποχή
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται εδώ και λίγες ώρες, μετά το πολύκροτο διαζύγιο, επενδυτές και αναλυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις της στερλίνας.

Εδώ και μερικές ώρες η Βρετανία βρίσκεται εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναζητώντας τη νέα της ταυτότητα στη μετά Brexit εποχή.

Και μπορεί η επόμενη μέρα του Brexit να είναι ήδη γεγονός, ωστόσο το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην 11μηνη μεταβατική περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να «κλειδώσει» η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται εδώ και λίγες ώρες, μετά το πολύκροτο διαζύγιο, επενδυτές και αναλυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να προβλέπουν τα επόμενα βήματα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τις επικείμενες κινήσεις της στερλίνας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα τελευταία 24ωρα το βρετανικό νόμισμα κινείται πέριξ των 1,31 δολαρίων.

Ορατός ο κίνδυνος για πτώση της στερλίνας στα 1,20 δολάρια

«Οι αγορές ίσως υποτιμούν έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία», προειδοποιεί ο επικεφαλής αναλυτής της State Street, Lee Ferridge, μιλώντας στο CNBC.

«Ποια θα είναι η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης; Οι αγορές δεν είναι σε θέση να το γνωρίζουν αυτό. Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί», προβλέπει ο ίδιος. Μάλιστα δεν αποκλείει ραγδαία πτώση της στερλίνας.

«Εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, ο πόνος για το βρετανικό νόμισμα θα είναι μεγάλος και άμεσος. Από τα 1,30 δολάρια, η στερλίνα δεν αποκλείεται να υποχωρήσει στα χαμηλά των 1,20 δολαρίων», εξηγεί. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος θα είναι μονόδρομος». Μάλιστα ο Lee Ferridge είναι ξεκάθαρος: Η δίκαιη αξία του βρετανικού νομίσματος είναι τα 1,40 δολάρια, επίπεδα τα οποία δεν έχει «πιάσει» μετά το ιστορικό δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

«Μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, πρέπει να καλυφθεί μεγάλο έδαφος σε ό,τι αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Πολλά πρέπει να γίνουν σε περιορισμένο χρόνο. Ο κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία και τη στερλίνα θα είναι μεγάλος, αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία», προβλέπει από την πλευρά του και ο αναλυτής της Rabobank, Jane Foley. «Η επόμενη μέρα του Brexit θα στοιχειώνει τους επενδυτές τους επόμενους μήνες, με τις προοπτικές για τη στερλίνα να είναι αρνητικές σε ορίζοντα τριών και έξι μηνών», προσθέτει.

Για τον Joseph Little, στρατηγικό αναλυτή της HSBC Global Asset Management, τα βρετανικά assets είναι εξαιρετικά ελκυστικά στην τρέχουσα χρονική συγκυρία. «Η στερλίνα έχει υποτιμηθεί ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό… Η αποτίμησή της είναι για αυτό το λόγο αρκετά ελκυστική», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider