Με μικρά κέρδη άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή στο σημερινό Eurogroup και στα book building των τραπεζών.

Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup καθιστά επιφυλακτικότερους τους συμμετέχοντες στην αγορά , ωστόσο το ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους είναι ορατό. Προβληματισμό προκαλεί η προσπάθεια διασύνδεσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ του ESM που προορίζονται να καλύψουν τη δημόσια συμμετοχή, κάτι που αναμένεται να απασχολήσει και το σημερινό Eurogroup.

Η Alpha Bank ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών της, ενώ μετά το σημερινό κλείσιμο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του book building της Πειραιώς. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι αντίστοιχες διαδικασίες από Eurobank και Εθνική.

Αύριο αναμένεται να γίνουν γνωστές οι διαθέσεις του SSM για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα αναγνωρισθεί μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που αναγνώρισαν τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω της αύξησης της εταιρικής φορολόγησης από το 26% στο 29%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11 το πρωί διαμορφώνεται στις 682,01 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%. Ανοδικά κινούνται 26 μετοχές, 8 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,35%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,51%), των Πρώτων Υλών (+1,37%) και των Τραπεζών (+1,21%).Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,70%) και του Πετρελαίου (-0,38%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Eurobank +6,25%, Attica Bank+5,26%, ΕΥΔΑΠ +4,88% και Κορρές +2,84%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πειραιώς -7,14%, Σωληνουργεία Κορίνθου -0,98%, ΕΛΠΕ -0,96% και ΕΧΑΕ -0,94%.