Τέσσερις συνεδριάσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Παρασκευής) χωρίς κανέναν περιορισμό για τους Έλληνες επενδυτές μετρά πλέον και επισήμως το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιχειρεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της.

Μετά τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την Τρίτη δεν ισχύει κανένας περιορισμός στη διενέργεια συναλλαγών σε ελληνικές μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, με τους εγχώριους επενδυτές να μπορούν πλέον να διαθέσουν για επενδύσεις τις τραπεζικές τους καταθέσεις. 

Όπως δηλώνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι στο insider.gr, το αποτύπωμα της κυβερνητικής απόφασης για την πλήρη άρση των capital controls και την απελευθέρωση των Ελλήνων επενδυτών από τους περιορισμούς θα αργήσει να γίνει ορατό στο ταμπλό. Η ελληνική αγορά αναζητά κατεύθυνση εν μέσω ευρείας ανακατάταξης δεικτών, λόγω της ανάκτησης κεφαλαίων για τις τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και γιατί συντηρείται στα ύψη η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα, νέο γύρο αβεβαιότητας ήρθε να προσθέσει η διαφαινόμενη αντιπαράθεση που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα μεταξύ κυβέρνησης και Βερολίνου, με αιχμή τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως το κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική αγορά θα διατηρηθεί πιθανότατα μέχρι και τα τέλη του έτους.

«Το τελευταίο διάστημα το παιχνίδι βρίσκεται στους θεσμικούς παίκτες. Οι Έλληνες επενδυτές είναι τσακισμένοι και δεν έχουν ακόμη συνέλθει. Είναι νωρίς. Από αυτούς οι εισροές κεφαλαίων θα πρέπει να αναμένονται από τις αρχές του επόμενου έτους», σχολιάζουν στο insider.gr οι ίδιες πηγές.