Με απώλειες άνοιξε το ΧΑ λόγω τραπεζικών ρευστοποιήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με απώλειες άνοιξε το ΧΑ λόγω τραπεζικών ρευστοποιήσεων

Με πτώση άνοιξε τη Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές να ανακόπτουν τη δυναμική του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.

Με τη τιμή διάθεσης των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής να διαμορφώνεται στο 1 λεπτό και την τιμή της Alpha Bank στα 4 λεπτά οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις υπολογίζοντας τις προσαρμογές των τιμών μετά τα reverse split.

Αρνητικά επιδρά και έκθεση του οίκου Moody's σύμφωνα με την οποία η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών, πιθανότατα θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα τους να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές χρέους βραχυπρόθεσμα.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών στο άνοιγμα της συνεδρίασης σημειώνει απώλειες 14,71%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η μετοχής της Εθνικής Τράπεζας (-18,40%) και ακολουθούν η Alpha Bank (-11,48%), η Eurobank (-9,52%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-6,90%).

Πάντως, το γεγονός ότι το σκηνικό με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ξεκαθαρίζει βοηθά στη σταθεροποίηση των μη τραπεζικών τίτλων που πλέον αποδεσμεύονται από τις τραπεζικές πιέσεις. Οι εν λόγω τίτλοι ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο αγοραστών , οι οποίοι θεωρούν πως οι τιμές τους είναι σε ελκυστικά επίπεδα.

Βαρόμετρο για την επενδυτική ψυχολογία είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών. Καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά και ήδη το πρώτο σετ προαπαιτούμενων δοκιμάζει την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία οι ημέρες μπροστά δεν είναι ανέφελες.

Πάντως, στην αγορά ομολόγων η εμπιστοσύνη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί με το δεκαετές ομόλογο να σημειώνει απόδοση 7,1% , τη χαμηλότερη των τελευταίων 13 μηνών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρίσκεται στις 667,55 μονάδες και καταγράφει πτώση 0,64%. Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται 8 είναι ανοδικές, 13 πτωτικές και 7 αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών αγγίζει τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider