Χρηματιστήριο: Στενότερος έλεγχος και όχι απαγόρευση του short selling

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στενότερος έλεγχος και όχι απαγόρευση του short selling
Η απαγόρευση του short selling δεν έχει βρει σύμφωνες όλες τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Πανευρωπαϊκός συντονισμός για τον έλεγχο της πτώσης των κεφαλαιαγορών είναι σε εξέλιξη με βασική μέριμνα των εποπτικών αρχών τον έλεγχο του short selling.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η απαγόρευση του short selling δεν έχει βρει σύμφωνες όλες τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και στη βάση αυτή, δεν εξετάζεται η απαγόρευση του από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority -ΕSMA).

Έρχονται νέα όρια για την ενημέρωση των αρχών για… τους σορτάκηδες

Αντιθέτως, μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθεί από την ESMA πως θα ισχύσουν νέα όρια για την ενημέρωση των εποπτικών Αρχών όταν κάποιος σορτάρει κάποια μετοχή. Σήμερα αυτή η υποχρέωση υφίσταται όταν οι short θέσεις αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 0,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αυτό θα αλλάξει και πλέον οι short θέσεις θα ανακοινώνονται όταν υπερβαίνουν το 0,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σκοπός λοιπόν είναι μέσα από την υποχρέωση της ανακοίνωσης των short θέσεων να φρενάρουν την πρακτική αυτή. Εάν αυτό θα πετύχει μένει να διαφανεί.

Πάντως, αν και μεταξύ των Ελλήνων Χρηματιστών έχουν διατυπωθεί προτάσεις για αναγκαστική αργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως είχε συμβεί με τα capital controls, αυτή η άποψη δεν βρίσκει σύμφωνη την ΕΧΑΕ.

Η ΕΧΑΕ από την πλευρά της παρακολουθεί παθητικά τα δρώμενα και έχει ως μοναδικό όπλο ελέγχου της κατρακύλας της αγοράς (με ασήμαντους τζίρους) τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ). Ο ΑΜΕΜ είναι μηχανισμός ελέγχου συναλλαγών ως προς τις διακυμάνσεις των τιμών τους, τον οποίο διενεργεί το Σύστημα με αυτοματοποιημένο τρόπο. Η ενεργοποίηση του ΑΜΕΜ οφείλεται στην απόκλιση του στατικού ή δυναμικού ορίου μια μετοχής. Τότε η συναλλαγή της μετοχής διακόπτεται αυτόματα και ξεκινάει η φάση συγκέντρωσης εντολών διάρκειας 5 λεπτών. Στην συνέχεια εκτελείται δημοπρασία. Αυτό το σταμάτα – ξεκίνα βοηθά να μην καταρρέουν οι τίτλοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider