Ισχυρή πτώση καταγράφει το πετρέλαιο την Δευτέρα καθώς ο  κοροναϊός δημιουργεί ανησυχίες για χτύπημα στην οικονομία και επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

«Θα πρέπει να προετοιμαστείτε για αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά στη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει τώρα διευρύνει την καραντίνα σε δέκα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι με συνολικό πληθυσμό 30 εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε η Commerzbank σε σχετικό σημείωμα. «Ο αντίκτυπος αυτού του γεγονότος είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή οι περιορισμοί επιβάλλονται κατά τη διάρκεια της πιο δραστήριας ταξιδιωτικής περιόδου για τους Κινέζους», συμπληρώνει.

Ο κοροναϊός θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση κατά περίπου 260.000 βαρέλια την ημέρα και να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 3 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Ωστόσο, τις ημέρες μετά τη δημοσίευση αυτής της εκτίμησης, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 3 δολάρια.

Ως αντίρροπη δύναμη από την άλλη πλευρά, λειτουργεί η πτώση κατά 75% της παραγωγής  στη Λιβύη, εξαιτίας του αποκλεισμού των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών από τις 18 Ιανουαρίου και μειώθηκε από τα 1,2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια σε λίγα περισσότερα από 320.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12.32 ώρα Ελλάδος) το αργό διαπραγματεύεται στα 52,20 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 3,63% και το μπρεντ στα 58,63 καταγράφοντας πτώση κατά 3,43%.