Διίστανται οι απόψεις για τις τιμές του πετρελαίου το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διίστανται οι απόψεις για τις τιμές του πετρελαίου το 2020
Τα παγκόσμια αποθέματα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις των διεθνών αναλυτών σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου το 2020.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, παρά το ότι το 2019 οι τιμές κατέγραψαν άνοδο άνω του 30%, οι τιμές του φυσικού αερίου έκλεισαν κατά 40% χαμηλότερα, κάτι το οποίο αναδεικνύει το βαθμό στον οποίο αυτά τα δύο προϊόντα έχουν αποσυνδεθεί.

Κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις δείχνουν τον δρόμο για το 2019

Το γεγονός, από τη μία πλευρά, ότι μέσα στο 2020 αναμένονται διεθνείς σημαντικές εξελίξεις οι οποίες συχνά δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά (εκλογές στις ΗΠΑ, γεωπολιτικές εντάσεις οι οποίες αναμένεται είτε να εκτονωθούν είτε να οξυνθούν) και η αναμενόμενη αύξηση των παγκοσμίων αποθεμάτων από την άλλη, δημιουργούν δύο τάσεις στις διεθνείς προβλέψεις.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) αναμένει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα είναι χαμηλότερες φέτος, λόγω της πρόβλεψης της αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αντίθετα, η JP Morgan προβλέπει έλλειμμα της πετρελαϊκής αγοράς φέτος κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ και της αύξησης της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές. Κατ’ επέκταση, αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα παγκοσμίως, κάτι το οποίο συμβαδίζει με πολλές προηγούμενες προβλέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider