Πετρέλαιο: Σύγχυση για την πορεία των τιμών λόγω «αντίρροπων δυνάμεων»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σύγχυση για την πορεία των τιμών λόγω «αντίρροπων δυνάμεων»
Διχασμένη η αγορά για την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι διεθνείς αναλυτές σχετικά με την πορεία της τιμής του πετρελαίου καθώς από τη μία πλευρά οι περικοπές στην παραγωγή από την πλευρά του ΟΠΕΚ και οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας προμηνύουν μείωση της παραγωγή ς και των αποθεμάτων ενώ από την άλλη, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας (αν δεν εξευρεθεί κάποια λύση) και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης προμηνύουν και μείωση της ζήτησης. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή ενισχύοντας τους «φόβους» των ανταγωνιστών τους ότι θα γεμίσουν την αγορά με αμερικανικό πετρέλαιο. Με βάση αυτά τα δεδομένα η πορεία της τιμής του πετρελαίου δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον στρέφεται μονομερώς σε μία δέσμη παραγόντων υποεκτιμώντας άλλους όπως είναι οι περιφερειακοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

«Οι αγορές επικεντρώνονται επί του παρόντος στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αγνοώντας τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα από την πλευρά της προσφοράς όπως είναι η απώλεια βαρελιών από τη Βενεζουέλα», ανέφερε σε σημείωμά της η J.P. Morgan.

Σε περίπτωση που οι συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας οδηγήσουν σε τερματισμό της εμπορικής διαμάχης, οι αγορές πετρελαίου θα «στρέψουν την προσοχή από τις μακροοικονομικές ανησυχίες που επηρεάζουν τη μελλοντική αύξηση της ζήτησης στους γεωπολιτικούς κινδύνους που επηρεάζουν την άμεση προσφορά».

«Οι ανησυχίες για υπερπροσφορά από τις Η.Π.Α. θα παραμείνουν πιθανώς ένα κυρίαρχο θέμα καθώς πλησιάζουμε σε μια εποχή όπου η θερμοκρασία θα ανέβει» δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής στο OANDA.

Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley δήλωσε ότι η αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 11,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή βενζίνης.

«Τα καθαρά κέρδη για τη βενζίνη έχουν βυθιστεί από τα μέσα του 2018, με αρνητικό αποτέλεσμα στην Ασία και την Ευρώπη, λόγω της χλιαρής αύξησης της ζήτησης και της αύξησης της προσφοράς.

Ως αποτέλεσμα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι «τα χαμηλά περιθώρια διύλισης και τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να ακολουθήσουν μια μέτρια ανοδική τάση με το brent να κυμαίνεται στα 65 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2019».

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider