Πετρέλαιο: Η περικοπή στην παραγωγή αντισταθμίζεται από την οικονομική επιβράδυνση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η περικοπή στην παραγωγή αντισταθμίζεται από την οικονομική επιβράδυνση

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή δεν είναι από μόνη της αρκετή για να οδηγήσει σε ανοδική πορεία τον «μαύρο χρυσό». Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας και την ενδεχόμενη πτώση στη ζήτηση ανατρέπουν τα σχέδια ορισμένων περτρελαιοπαραγωγών κρατών για τιμές άνω των 70 δολαρίων το βαρέλι.

Κατά τη συνάντηση που είχαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ στη Βιέννη αλλά και στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν με τη Ρωσία αποφασίστηκε η μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η νέα πολιτική θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2019 και ως επίπεδο αναφοράς θα θεωρηθεί η παραγωγή του Οκτωβρίου του 2018.

Ωστόσο, αντισταθμιστικά στη νέα κατεύθυνση που υιοθετεί ο ΟΠΕΚ λειτουργούν οι προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας αλλά και η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. «Η άνοδος της προσφοράς των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες αποτελεί ένα σημείο στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας», αναφέρει η Bank of America. Η τράπεζα σημειώνει ότι η μείωση «θα οδηγήσει σε μια σχετικά ισορροπημένη παγκόσμια αγορά πετρελαίου και πιθανώς θα ωθήσει τις τιμές Brent και WTI στα αναμενόμενα επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι και των 59 δολαρίων ανά βαρέλι το 2019, αντιστοίχως».

Παράλληλα, η τράπεζα Morgan Stanley εκτιμά ότι η περικοπή ήταν «πιθανόν απαραίτητη για να εξισορροπήσει την αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο και να αποτρέψει την συσσώρευση αποθεμάτων».

Τη Δευτέρα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent σημειώνει άνοδο 0,28% στα 61,84 δολ. ανά βαρέλι ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώσει κατά 0,44% στα 52,38 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider