Έπειτα από δύο ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων στη Βιέννη, τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν την Παρασκευή στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να στηρίξουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με το CNBC, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή συνολικά κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με τα μέλη του ΟΠΕΚ να βάζουν «ψαλίδι» κατά 800.000 βαρέλια και τους εταίρους του καρτέλ κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως. 

Οι διαβουλεύσεις στη Βιέννη σημείωσαν πρόοδο από τη στιγμή που η Ρωσία συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή της κατά 200.000 βαρέλια. Η κίνηση αυτή ήταν κρίσιμη, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ είχαν ουσιαστικά αναβάλει την οποιαδήποτε απόφαση μέχρι να δουν την απόφαση της Μόσχας επί του θέματος.

Παρόλα αυτά, δεν έλειψε το στοιχείο του «θρίλερ» στη συνεδρίαση, όταν η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να συναινέσει στην εξαίρεση του Ιράν από τις μειώσεις στην παραγωγή.

Η Τεχεράνη, που έχει πληγεί ήδη από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της, τις επικαλέστηκε προκειμένου να εξαιρεθεί από τις περικοπές. Τελικά, το ζήτημα φαίνεται πως διευθετήθηκε και οι αποφάσεις ελήφθησαν.

Η κρίσιμη συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών έρχεται σε μία στιγμή όπου η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η αποφάσεις στη Βιέννη έδωσαν ώθηση στην τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να κάνει «ράλι» 4% στα 53,52 δολάρια το βαρέλι, και το Μπρεντ να ενισχύεται 2,5% στα 62,59 δολάρια το βαρέλι.