Στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου της στερλίνας, μετά από μία δεκαετία, αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στο Λονδίνο σήμερα, όπου διεξάγεται μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας, όχι μόνο γιατί θα «εγκαταλείψει» την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, αλλά και για τις ενδείξεις που θα προκύψουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του CΝBC εκτιμούν σε ποσοστό 85% ότι ο Μαρκ Κάρνεϊ θα ανακοινώσει την πρώτη άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,5% από το 0,25% που είναι σήμερα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει διατηρήσει τα υποστηρικτικά μέτρα νομισματικής πολιτικής καθ’ όλη τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, υιοθετώντας την ποσοτική χαλάρωση που επίσης εφαρμόζουν η αμερικανική Fed και η ΕΚΤ. Μετά την ανακοίνωσή του Brexit, μάλιστα, προχώρησε σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της σε μια προσπάθεια να οχυρώσει την οικονομία έναντι μιας νέας κάμψης στις καταναλωτικές δαπάνες.
Στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, η BoE άφησε ανοιχτό το παράθυρο της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης, επαναφέροντας σταδιακά τα επιτόκιά της από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ένα από τα βασικά κίνητρα για να προχωρήσει μια κεντρική τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων είναι να πατήσει «φρένο» στην άνοδο του πληθωρισμού μέσω της ανατίμησης του νομίσματος. Οι αναλυτές της Merrill Lynch δεν συμφωνούν με αυτή την ερμηνεία στην αναμενόμενη κίνηση της BoE, καθώς εξηγούν ότι αυτό ισχύει μόνο όταν η άνοδος των επιτοκίων έρχεται ως αποτέλεσμα της βελτίωσης στις προοπτικές της οικονομίας –κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υψηλότερα στοχεύει η στερλίνα
Ποια θα είναι, όμως, η αντίδραση της στερλίνας σε μια αύξηση των επιτοκίων; Αυτό που γνωρίζουμε από την οικονομική θεωρία είναι ότι μια τέτοια ενέργεια οδηγεί σε ανατίμηση του νομίσματος, το θέμα όμως πόσο θα επηρεαστεί το νόμισμα.
Σύμφωνα με τον Βάιρατζ Πέιτελ από την ING, η μόνη περίπτωση να μην ενισχυθεί η στερλίνα μετά τις ανακοινώσεις της BoE είναι η κεντρική τράπεζα να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα –ενδεχόμενο που δεν θεωρείται τόσο πιθανό. Η ING, πάντως, «βλέπει» άνοδο της στερλίνας στο 1,35 έναντι του δολαρίου, από 1,32 που είναι σήμερα.