Διεύρυνε τις απώλειές του ο χρυσός την Πέμπτη, καθώς τα σημάδια χαλάρωσης των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων αποδυνάμωσαν τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα, ο χρυσός στην αγορά σποτ υποχώρησε 0,6% στα 3.367,72 δολάρια ανά ουγγιά ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού (futures) στις ΗΠΑ διολίσθησαν 0,7% στα 3.373,5 δολάρια.
Ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, ο χρυσός τείνει επίσης να υπεραποδίδει σε περιβάλλοντα χαμηλών επιτοκίων. Όσον αφορά την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι στην αγορά σποτ απώλεσε 0,7% στα 39,02 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο κατρακύλησε 3,3% στα 1.235,93 δολάρια και η πλατίνα έχασε 0,4% στα 1.405,90 δολάρια.
Η αγορά είναι αισιόδοξη για τις εμπορικές συμφωνίες - πρώτα μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας και τώρα πιθανώς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τόνισε ο Ακάς Ντόσι της State Street Investment Management, προσθέτοντας ότι οι ισχυρές μετοχές και η χαμηλή μεταβλητότητα έχουν επηρεάσει την άνοδο του χρυσού. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ σημειώνουν πρόοδο προς μια εμπορική συμφωνία ενώ κλείδωσαν και αντίμετρα 93 δισ. ευρώ από Βρυξέλλες σε no deal με Ουάσιγκτον
Εν τω μεταξύ, η απροσδόκητη κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Fed αργότερα την Πέμπτη πρόσθεσε ένα επίπεδο αβεβαιότητας στις προοπτικέ της ευρύτερης αμερικανικής πολιτικής σκηνής, εν μέσω των σκληρών επιθέσεών του προς τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για το ότι δεν μειώνει τα επιτόκια. «Οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Fed στηρίζει τον χρυσό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ντόσι.
Η Fed αναμένεται ευρέως να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίασή της στις 29-30 Ιουλίου, αλλά οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν μια πιθανή μείωση από το τρέχον 4,25%-4,50% τον Σεπτέμβριο. Στο μέτωπο των μάκρο, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, ως ένδειξη της ανθεκτικότητας της αμερικανικής αγοράς εργασίας παρά τις υποτονικές προσλήψεις που δυσχεραίνουν την εύρεση δουλειάς για τους ανέργους.