Το Χρηματιστήριο της Αθήνας επιμένει στο δικό του… story

Δημήτρης Ζάντζας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας επιμένει στο δικό του… story
To ελληνικό Χρηματιστήριο διεκδικεί, ξανά, το «μερίδιο αγοράς» που του αναλογεί. Αυτό από μόνο του είναι μια πρόοδος, που αξίζει να διαχειριστούμε με σύνεση.

Εδώ και μήνες το Χρηματιστήριο της Αθήνας «φιγουράρει» ανάμεσα στις επενδυτικές επιλογές με τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως. Όχι μόνο έναντι άλλων χρηματιστηρίων, αλλά έναντι μιας ευρύτατης γκάμας επενδυτικών επιλογών που εκτείνεται από τα βιομηχανικά ή τα πολύτιμα μέταλλα και τα αγροτικά εμπορεύματα, έως τις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων.

Έχει γίνει ξαφνικά η Λεωφόρος Αθηνών… χρηματιστηριακή υπερδύναμη ή επενδυτικό καταφύγιο; Είναι σε θέση η ελληνική αγορά να επηρεάσει προς όφελός της τις διεθνείς ροές κεφαλαίων; Όχι ακριβώς.

Ασφαλώς, η σταθερά καλή επίδοση της αγοράς το τελευταίο διάστημα δεν είναι τυχαία, ούτε απλώς συγκυριακή. Αντανακλά βελτιωμένες μακροοικονομικές και εταιρικές παραμέτρους. Όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας, η επιστροφή των μερισμάτων, σημαντικά εταιρικά deals και η αυξημένη επιχειρηματική εξωστρέφεια.

Με άλλα λόγια, μια αγορά με ιστορικό χρεοκοπίας διαμορφώνει σταδιακά ένα νέο και ασφαλέστερο… υπόβαθρο ελκυστικότητας. Η μέχρι στιγμής άνοδος είναι συνάρτηση του σημείου στο οποίο βρεθήκαμε, αλλά και του προορισμού στον οποίο προσπαθούμε να φτάσουμε ξεκινώντας από πολύ χαμηλή αφετηρία.

Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο η ελληνική οικονομία προβλέπεται να διατηρήσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύει το αφήγημα που θέλει την ελληνική αγορά να «κρύβει» επενδυτικές ευκαιρίες. Το ίδιο και η πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ σε «ανεπτυγμένη» αγορά, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εισροής νέων, ποιοτικών κεφαλαίων.

Δύο τελευταίες επισημάνσεις σχετικά με την άνοδο:

Η προσέγγιση της Euronext για εξαγορά της ΕΧΑΕ έχει κι αυτή, κατά ένα μέρος, συμβάλει στην άνοδο των τελευταίων ημερών. Από την 1η Ιουλίου, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Euronext, ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ «μετράει» μόνο ανοδικά κλεισίματα και αθροιστικά κέρδη 4,22%. Η πιθανότητα και μόνο να ενταχθεί το ΧΑ στο οικοσύστημα της Euronext, ακόμα κι αν απέχουμε ακόμα πολύ από μια τέτοια συμφωνία, είναι ικανή να προσελκύσει κεφάλαια. Ενισχύει το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Ενισχύει τις προσδοκίες για θεσμική ωρίμανση, για ανάπτυξη προϊόντων και υποδομών, για ουσιαστικότερη διασύνδεση με το εξωτερικό. Ενισχύει συνολικά την ορατότητα του ΧΑ «εκεί έξω».

Ξεκινήσαμε μιλώντας για την υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι άλλων αγορών. Ας μην υποτιμούμε και την αυτοτροφοδοτούμενη φύση της υπεραπόδοσης. Όσο η αγορά ξεχωρίζει, τόσο προσελκύει managers που ακολουθούν το… momentum. Έτσι, η ορατότητα της ελληνικής αγοράς ενισχύεται ακόμα περισσότερο, οι αποτιμήσεις ενισχύονται κ.ο.κ.

Από αυτή την άποψη λοιπόν, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ασφαλώς ένα δικό του story, με χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, και το οποίο πράγματι θεωρείται πειστικό και πρέπει να στηριχθεί.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Όπως πάντα συμβαίνει στις αγορές, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Σε έναν κόσμο όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει ριζικά και συνεχίζουν να αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, η ανθεκτικότητα της ανόδου στο ΧΑ μοιραία εξαρτάται από δυνάμεις πέραν της σφαίρας επιρροής μας.

Ο κόσμος βρίσκεται σε έναν εμπορικό «Ψυχρό Πόλεμο», η αποδυνάμωση του δολαρίου αναζωπυρώνει φόβους για νομισματικό πόλεμο, και η Ευρώπη προετοιμάζεται για… κανονικό πόλεμο. Όσο για εμάς, μέχρι πρόσφατα είχαμε πόλεμο στη «γειτονιά» μας.

Διαβάστε επίσης: Οι αγορές δεν «ξεμπέρδεψαν» ακόμα με τη Μέση Ανατολή

Αλλά ας πάμε στα πιο καθημερινά. Πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά αν «χαλάσει» το deal με τη Euronext; Ή αν η αναβάθμιση του ΧΑ αργήσει να έρθει; Ή αν η αναβάθμιση αυτή έχει πράγματι τις συνέπειες που περιγράφει η JP Morgan;

Πόσο εύκολα θα «φύγουν» από το ΧΑ τα κεφάλαια που τους τελευταίους μήνες… είδαν άνοδο και μπήκαν;

Το ΧΑ παραμένει μια αγορά ρηχή και ως εκ τούτου ευάλωτη. Ακόμη και μικρές καθαρές εισροές μπορούν να πυροδοτήσουν κινήσεις δυσανάλογες της θεμελιώδους αξίας. Η ίδια συνθήκη ισχύει και αντίστροφα: η έξοδος μικρού μόνο αριθμού επενδυτών μπορεί να επιβαρύνει τις αποτιμήσεις, ιδίως εάν συνοδεύεται από επιδείνωση του κλίματος.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας προφυλάξει από επιπόλαιες κινήσεις και υπέρμετρο ενθουσιασμό, είναι η υπενθύμιση ότι το ΧΑ, μέχρι στιγμής, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να διεκδικεί το «μερίδιο αγοράς» που του αναλογεί. Αυτό από μόνο του είναι μια πρόοδος και αξίζει να τη διαχειριστούμε με σύνεση. Σε κάθε περίπτωση, το μερίδιό μας θα είναι μικρό και η «αγορά», ο κόσμος εκεί έξω, για πολλούς από εμάς, δε θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται «τσουχτερά» ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Πάνω από 300.000 οχήματα στη ψηφιακή «απόχη»

Unicredit: Τέσσερα σενάρια μιας «σιωπηλής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ

ΠΑΟΚ στο προσκήνιο, λιμάνι στο παρασκήνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider