Με πολύ χαμηλότερο ρυθμό αναμένεται να «τρέξουν» τα κέρδη των αμερικανικών εισηγμένων για το β’ τρίμηνο, έναντι των εκτιμήσεων που διατυπώνονταν στο τέλος του α’ τριμήνου για αύξηση κατά 9,4%.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ξεκινούν ουσιαστικά σήμερα, 15 Ιουλίου, με τις BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase και Wells Fargo, ενώ αύριο ανακοινώνουν οι Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Johnson & Johnson.
Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένονται όχι μόνο τα μεγέθη, αλλά και οι προβλέψεις και τα σχόλια των διοικήσεων των αμερικανικών εισηγμένων, για μία σειρά από «μέτωπα» όπως των δασμών, του πληθωρισμού, της κατανάλωσης κ.α.
Σε αντίθεση λοιπόν με το α’ τρίμηνο, όπου τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα θεωρήθηκαν «ιστορικά» και όχι ενδεικτικά για το μέλλον, το διακύβευμα για το β’ τρίμηνο είναι μεγαλύτερο, σχολιάζουν οι αναλυτές Bank of America.
Όπως εξηγούν, οι μέσες εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών β’ τριμήνου βρίσκονται πλέον στο 4,8% σε ετήσια βάση αλλά, πέραν αυτού, υπάρχουν πέντε βασικές μεταβλητές που αξίζει να παρακολουθήσουμε:
Αβεβαιότητα στους δασμούς
Προσοχή στις εταιρικές προβλέψεις. Η θετική είδηση είναι ότι παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, μόλις οκτώ εταιρείες του S&P 500 απέσυραν ή δεν επικαιροποίησαν τις προβλέψεις τους το προηγούμενο τρίμηνο. Ενδεικτικά, το νούμερο αυτό στην αρχή της πανδημίας είχε φτάσει το 185...
Η διαφάνεια των αμερικανικών επιχειρήσεων παραμένει απαράμιλλη, και δεν αναμένεται απότομη επιδείνωση στο μέτωπο των προβλέψεων, εκτιμά η BofA.
Κατανάλωση
Παρακολουθήστε τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια. Στα επίπεδα των 8,4 δισ. δολαρίων για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο, οι προβλέψεις παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τα επίπεδα της πανδημίας και εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι ο Αμερικανός καταναλωτής, προς το παρόν, έχει ακόμα αντοχές.
Ωστόσο, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές πιστωτικών καρτών και τις αιτήσεις ανεργίας να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, η ικανότητα των καταναλωτών να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις αποτελεί κρίσιμο στοιχείο.
Πληθωρισμός
Δείτε πώς οι εταιρείες διαχειρίζονται το αυξημένο κόστος λόγω δασμών. Όπως κι αν εξελιχθούν οι δασμοί τις επόμενες εβδομάδες, πολλές εταιρείες θα πρέπει είτε να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, είτε να το «απορροφήσουν» μέσω συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους.
Στην πρώτη περίπτωση, η μείωση των τιμών στην ενέργεια και στη στέγαση μπορεί να αντισταθμίσει μερικώς τον πληθωριστικό αντίκτυπο των δασμών. Στη δεύτερη περίπτωση, η BofA προτιμά εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης έναντι των μικρότερων, καθώς είναι σε καλύτερη θέση για να προστατέψουν τα περιθώριά τους.
Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)
Παρακολουθήστε τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων παρόχων cloud («hyperscalers»). Οι ανησυχίες για επιβράδυνση των επενδύσεων στην AI διαλύθηκαν γρήγορα το α’ τρίμηνο, καθώς οι hyperscalers ενίσχυσαν σημαντικά τα επενδυτικά τους πλάνα.
Πλέον αναμένεται να δαπανήσουν 312 δισ. δολάρια το 2025, ήτοι 37% περισσότερα από το ρεκόρ των 228 δισ. δολαρίων του 2024. Ολόκληροι κλάδοι, όπως η ηλεκτροκίνηση, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα εμπορεύματα, αναμένεται να ωφεληθούν από την αύξηση των δαπανών για υποδομές AI.
«Magnificent 7»
Παρακολουθήστε τα αποτελέσματα των «Magnificent 7» σε σύγκριση με τις λοιπές εισηγμένες του S&P 500. Παρότι η διάχυση της ανόδου έχει βελτιωθεί από την αρχή του έτους, οι «Magnificent 7» έχουν οδηγήσει το 45% της συνολικής απόδοσης του S&P 500 από το χαμηλό της 8ης Απριλίου.
Η εν λόγω ομάδα εισηγμένων εξακολουθεί να εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση κερδών, με χαμηλότερους βέβαια ρυθμούς σε σχέση με το 2024, αλλά σαφώς ισχυρότερη από την υπόλοιπη αγορά. Συνυπολογίστε και το ασθενέστερο δολάριο, που είναι θετικό για τις τεχνολογικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες με σημαντικά έσοδα από το εξωτερικό.