Τελευταία ενημέρωση 15:27
Καθοδικές πιέσεις ασκούνται στις ευρωαγορές στην πρώτη συνεδρίαση του β' μισού του 2025, καθώς το ράλι 7% στο εξάμηνο και το δεύτερο σερί «πράσινο» τρίμηνο, αρχίζουν να ξεθωριάζουν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (στον στόχο της ΕΚΤ - στο 2% τον Ιούνιο ενώ στην Ελλάδα τσίμπησε στο 3,6%), με την προθεσμία της 9ης Ιουλίου για τους δασμούς Τραμπ να πλησιάζει και τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να εκπέμπουν μηνύματα ψυχραιμίας.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,47% στις 538,81 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 διολισθαίνει 0,49% στις 5.277 μονάδες. Ο γερμανικός DAX αποδυναμώνεται 0,88% στις 23.716 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,32% στις 8.732 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,59% στις 7.621 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,74% στις 39.498 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,26% στις 13.953 μονάδες.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε στο CNBC, ότι η τελευταία περίοδος νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ «τελείωσε». «Πιστεύουμε ότι ο τελευταίος κύκλος έχει τελειώσει -η μείωση του πληθωρισμού από το peak του 10% στο 2% - ωστόσο με βάση τις προοπτικές πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε απόκλιση που παρατηρούμε δεν θα ενσωματωθεί, δεν θα αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα» τόνισε.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι μια άνοδος του ευρώ πέραν του 1,20 δολαρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ωστόσο τα τρέχοντα επίπεδα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. «Νομίζω ότι το 1,17 δολάριο, ακόμη και το 1,20 δολάριο, δεν είναι κάτι. Μπορούμε να το παραβλέψουμε λίγο. Κάτι πέρα από αυτό θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο. Αλλά το 1,20 δολάριο είναι απολύτως αποδεκτό» εξήγησε.
Την άποψή του πως η ΕΚΤ έχει θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσει λόγω του εξαιρετικά ασταθούς γεωπολιτικού σκηνικού, εξέφρασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιοακίμ Νάγκελ. Ο κ. Νάγκελ εξήγησε ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με το Ιράν αναδεικνύουν την ανάγκη για προσεκτική προσέγγιση στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Βέβαιος πως η ΕΚΤ έχει φέρει εις πέρας την αποστολή της με τον πληθωρισμό, αλλά η αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων σημαίνει ότι οι προοπτικές για τις τιμές είναι ασαφείς, εμφανίστηκε το μέλος του ΔΣ, Γκεντιμίνας Σίμκους. Η ταχεία άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι κινήσεις στις τιμές της ενέργειας μετά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο του 2%, σημείωσε.
Υπέρ της προσέγγισης της ΕΚΤ για τον βιώσιμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό τάσσεται το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Χοσέ Λουίς Εσκρίβα. Αυτός ο στόχος «ήταν το κλειδί για τη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε σταθερά επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και κατά τη διάρκεια πρόσφατων επεισοδίων υψηλών τιμών, και θα πρέπει να παραμείνει ο κύριος οδηγός μας τα επόμενα χρόνια», έγραψε στην ισπανική εφημερίδα Expansion την Τρίτη.
Σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας, ενώ χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε χθες ότι σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί στις 9 Ιουλίου, ακόμη και αν διαπραγματεύονται καλή τη πίστει, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον Αμερικανό πρόεδρο εάν θα δοθούν παρατάσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας αυτής.
Μεικτή εικόνα στην Ασία
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν μεικτά πρόσημα την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα ρεκόρ κερδών στη Wall Street και τον παγκόσμιο αντίκτυπο των δασμολογικών πολιτικών των ΗΠΑ, καθώς η 90ήμερη αναστολή των δασμών πρόκειται να λήξει την επόμενη εβδομάδα.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας πρόσθεσε 0,17% κλείνοντας στις 3.942,76 μονάδες. Η ένδειξη του δείκτη Caixin/S&P Global για τον τομέα της μεταποίησης για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, υψηλότερα από τις 49 που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,33% στις 39.950 μονάδες, αφού έφτασε σε υψηλό άνω των 11 μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε 0,73% στις 2.832,07 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 0,62% κλείνοντας στις 3.089,65 μονάδες, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης πρόσθεσε 0,28%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε την ημέρα αμετάβλητος στις 8.451,10 μονάδες.
Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω αργίας.