Πτώση 6% για το πετρέλαιο - Σε χαμηλό 2 μηνών ο χρυσός

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πτώση 6% για το πετρέλαιο - Σε χαμηλό 2 μηνών ο χρυσός
Η είδηση για αποκλιμάκωση στη μ

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το πετρέλαιο, έπειτα από την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Κίνα μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, το Brent υποχώρησε 4,31 δολάρια ή 6,03% στα 67,18 δολάρια. Το αμερικανικό αργό, ανήλθε 6% χαμηλότερα στα 64,37 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα, το πετρέλαιο είχε κάνει «βουτιά» 7% παρά την νέα ένταση που είχε σημειωθεί με εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ σε Κατάρ και Ιράκ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει πλέον σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά πριν το Ισραήλ αρχίσει να βομβαρδίζει το Ιράν στις 13 Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να συμβεί μια σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή είναι πλέον χαμηλός.

«Η Κίνα μπορεί στο εξής να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο στο Ιράν. Με λίγη τύχη, θα αγοράσουν επίσης πολύ αμερικανικό πετρέλαιο» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social από το αεροσκάφος που τον οδηγεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη. «Είναι μεγάλη μου τιμή που το έκανα να συμβεί», προσθέτει.

Τον Μάιο, ο Τραμπ είχε απειλήσει να απαγορεύσει σε κάθε χώρα που αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ. Η Κίνα αγοράζει τη συντριπτική πλειονότητα των 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που συνήθως εξάγει το Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων ο χρυσός

Πτώση 2% σημείωσε ο χρυσός και ανήλθε σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων την Τρίτη, καθώς η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός Ιράν - Ισραήλ μείωσε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Ειδικότερα, ο χρυσός στην αγορά spot κατρακύλησε 1,5% στα 3.316 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures του χρυσού έχασαν 1,8% στα 3.333,9 δολάρια.

«Η αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που επιβαρύνει τον χρυσό. Η προσφορά ασφαλών καταφυγίων έχει μειωθεί και η αγορά βρίσκεται σε μια πιο ριψοκίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Peter Grant, αντιπρόεδρος και ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετάλλων της Zaner Metals.

Το ασήμι αποδυναμώθηκε 0,8% στα 35,83 δολάρια ανά ουγγιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι πραγματικά συμβαίνει με το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν - Αντιφατικές οι δηλώσεις της Ουάσιγκτον

Ισραήλ - Ιράν: Αποκλιμάκωση μετά από 12 ημέρες πολέμου - Σε «νέα» φάση η σύγκρουση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider