Έντονη μεταβλητότητα με εναλλαγές προσήμων καταγράφηκαν την Πέμπτη στην Wall Street καθώς οι επενδυτές δεν ξεπέρασαν πλήρως το αρχικό σοκ από την απότομη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων και τους φόβους για νέο άλμα στο έλλειμμα των ΗΠΑ μετά την οριακή υπερψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου Τραμπ. Η απόδοση του 30ετούς τίτλου έφτασε υψηλό 1,5 έτους (από Οκτώβριο 2023) στο 5,14% αλλά αποκλιμακώθηκε στη συνέχεια από το υψηλό της ημέρας.
Ο Dow Jones έμεινε αμετάβλητος στις 41.859 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 0,04% στις 5.842 μονάδες και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,84% στις 18.925 μονάδες. Σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς το νομοσχέδιο του Τραμπ θα προσθέσει σχεδόν 4 τρισ. δολάρια στο χρέος των ΗΠΑ έως το 2034 ενώ περιλαμβάνει χαμηλότερους φόρους και πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες.
Το νομοσχέδιο - το οποίο τώρα πηγαίνει στη Γερουσία - θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος των ΗΠΑ κατά αρκετά τρισ. δολάρια και να πυροδοτήσει ράλι στο έλλειμμα σε μια εποχή που οι φόβοι για μια νέα αναθέρμανση του πληθωρισμού λόγω των δασμών του Τραμπ ήδη επηρεάζουν τις τιμές των τίτλων και ενισχύουν τις αποδόσεις με τους «εκδικητές των ομολόγων» να χτυπούν στην αγορές χρέους.
Το ν/σ αποτρέπει μια αύξηση φόρων στο τέλος του έτους εις βάρος ωστόσο του αμερικανικού χρέους, όπως «φωνάζουν» οι αγορές. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει διττή ερμηνεία, ανάλογα με το πώς θα ερμηνευθεί. Η πρώτη αντίδραση είναι εκτίναξη των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι σαρωτικές φορολογικές μειώσεις θα αυξήσουν το ομοσπονδιακό αμερικανικό χρέος, σήμερα στα 36,2 τρισ. δολάρια, οδηγώντας αντίστοιχα την αναλογία χρέους / ΑΕΠ από το σημερινό 100% στο 123%.
Οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα τεράστια ελλείμματα και τα υπέρογκα χρέη των ΗΠΑ και αυτό αποτυπώθηκε και στην πενιχρή ζήτηση που γνώρισε η δημοπρασία αμερικανικών 20ετών κρατικών ομολόγων το βράδυ της Τετάρτης. Για τον λόγο αυτό και ζητούν υψηλή απόδοση για να συνεχίσουν να διακρατούν το αμερικανικό χρέος.
Αναλυτές και αγορές ανησυχούν ότι τα έσοδα θα είναι ανεπαρκή για να καλύψουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, που έφθασε την περυσινή δημοσιονομική χρήση το 1,2 τρισ. δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να βγαίνει στις αγορές για να χρηματοδοτεί τις έντοκες πληρωμές της, δημιουργώντας την επανομαζόμενη «βόμβα χρέους».
Από την άλλη, η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι νέες φορολογικές μειώσεις σε συνδυασμό με την απορρύθμιση θα μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% από το σημερινό 6,4% και θα φέρουν ανάπτυξη 5,2% τα επόμενα τέσσερα έτη, δημιουργώντας παράλληλα 7,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τις επενδύσεις. Αυτές οι φορολογικές μειώσεις θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη που θα ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις αμερικανικές μετοχές.
«Βραχυπρόθεσμα, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι καλό για την οικονομία. Θα ενισχύσει την άνοδο του ΑΕΠ το 2026. Μειώνει τους φόρους για πολλούς ανθρώπους, αυξάνει τις δαπάνες, ειδικά για την άμυνα. Ουσιαστικά μιλάμε για μέτρα τόνωσης της οικονομίας που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη» εκτιμά ο Τζεν Ελερμπρόεκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Argent Capital Management.
«Μακροπρόθεσμα, ναι, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα, είναι άσχημα νέα για την αγορά των ομολόγωμ. Οι αποδόσεις αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές μειώνονται επειδή τα ομόλογα γίνονται σταδιακά λιγότερο ελκυστικά και αξιόπιστα, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας παραμένει εξαιρετικά υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σημάδια ότι θα επιστρέψει στο φυσιολογικό» πρόσθεσε.