Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο μαρτύριο της σταγόνας...

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο μαρτύριο της σταγόνας...
Μηδέν εις το πηλίκο στο ΧΑ. Επιμένουν οι πωλητές σε τράπεζες, Metlen. Νέα υψηλά για Titan, ΓΕΚ, ΟΛΠ.

Κόπωση, ταλαιπωρία και συσσώρευση είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και πολλούς μήνες. Η αγορά παραμένει σε ένα ατασικό περιβάλλον και μέσω rotation διατηρείται πέριξ των 1.400 μονάδων.

Ο κλάδος - «κλειδί» που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό συνεχίζει να ταλαιπωρείται, με το κλίμα να έχει βαρύνει υπερβολικά τόσο από την «πλημμύρα» χαρτιών μετά τα placements, όσο και από τη διαρκή καλλιέργεια και συντήρηση σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης. Βέβαια, η υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης - όπως συνέβη στα διυλιστήρια - ενέχει υψηλό ρίσκο καθώς θα χαλάσει εντελώς την εικόνα της αγοράς και κυρίως το επενδυτικό κλίμα, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πιέζει με αυτό τον τρόπο τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση προμηθειών, αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των χορηγήσεων σε μικρές επιχειρήσεις. Θα φανεί λοιπόν, στο αμέσως προσεχές διάστημα ποια λύση θα προκριθεί και τι σήμα θα στείλει ο Κ. Μητσοτάκης από το συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, εάν και εφόσον ερωτηθεί επί του θέματος.

Ένας ακόμη λόγος πίσω από την κάπως προβληματική συμπεριφορά του Χρηματιστήριου εδώ και σχεδόν δέκα μήνες συσσώρευσης (αν και στην τριετία έχει προσφέρει σημαντικές αποδόσεις) είναι πως δε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη και για μικρομεσαία ξένα χαρτοφυλάκια, από τη στιγμή που όλο το χρήμα κατευθύνεται προς την αμερικανική και τα κρυπτονομίσματα. Μιλάμε άλλωστε για μια ρηχή αγορά με χαμηλή στάθμιση ακόμη και στο EM που δε βλέπουν τα ξένα κεφάλαια λόγω και των χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων. Όταν η αγορά καταφέρει να κεντρίσει ξανά, για κάποιο λόγο (μετά την επενδυτική βαθμίδα και τα placements των τραπεζών) το ενδιαφέρον μερίδας ξένων διαχειριστών τότε θα υπάρξει κινητικότητα και βελτίωση των δεδομένα ελκυστικών αποτιμήσεων. Η πολύμηνη άλλωστε συσσώρευση στα επίπεδα 1.350 - 1.450 μονάδων μπορεί να αποτελέσει μια μεσομακροπρόθεσμη βάση στήριξης, καθώς έχει απορροφηθεί από μεγάλους ξένους παίκτες και θεσμικούς σημαντικό όγκος χαρτιών.

Ευρύτερα στην αγορά απελευθερώθηκε σημαντική ρευστότητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση καθώς πέρασαν τα πακέτα από τους βασικούς μετόχους, θεσμικούς και Α/Κ στη Masdar για την Τέρνα Ενεργειακή (μεταβίβαση του 70%), ενώ θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο η ρευστότητα που άντλησαν θεσμικοί και Α/Κ θα διοχετευθεί σταδιακά εκ νέου στην αγορά δίνοντας «φρεσκάδα», διαδικασία που ωστόσο, θα πάρει χρόνο. Συνολικά πέρασαν μέσω της Πειραιώς Χρηματιστηριακής και της Eurobank Equities 40 πακέτα μετοχών Τέρνα Ενεργειακής στα 20 ευρώ, με τις συναλλαγές να αγγιζουν τα 1,66 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar («Masdar»), ηγέτιδα δύναμη της καθαρής ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς του 70% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άλλους μετόχους, έχοντας λάβει όλες τις απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις. Η συμφωνία, με τιμή 20 ευρώ ανά μετοχή, αποτίμησε την επιχειρηματική αξία της Τέρνα Ενεργειακής στα 3,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της ενέργειας στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα αιτηθεί τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έναρξη υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς σε μετρητά, με στόχο την εξαγορά όλων των υπόλοιπων μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής.

Ευρύτερα όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών «οριακά θετικό το μηνιαίο πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ λίγο πριν την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου, με τους επαγγελματίες διαχειριστές να έχουν ήδη ξεκινήσει το «κλείσιμο βιβλίων», όπερ σημαίνει «καμία βιασύνη» για το άνοιγμα νέων θέσεων. Παράλληλα, οι κωδικοί λιανικής κινούνται σε ρυθμούς… Black Friday για οποιαδήποτε άλλη αγορά πλην αυτής των μετοχών. Δικαιολογημένες αμφότερες οι κατηγορίες επενδυτών, καθώς ο ΓΔ έχει «κουράσει» πέριξ των 1.400 μονάδων δίχως να παραπέμπει σε επικείμενο εποχικό ράλι «Santa Claus» ή έστω σε «window dressing» των αποτιμήσεων ενόψει του τελικού reporting των ετήσιων αποδόσεων.

Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ και η απουσία ξεκάθαρου momentum αποτρέπουν το «έξυπνο» αλλά και το «γρήγορο χρήμα» από το να έρθουν… προς τα μέρη μας, ενώ παράλληλα ποικιλία εναλλακτικών, αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών καλούν τους Θεσμικούς σαν άλλες «Σειρήνες». Προφανώς, η στενή «πόρτα εξόδου» της λεωφόρου Αθηνών αυξάνει τη βαρύτητα των όποιων ρευστοποιήσεων και συχνά δημιουργεί λάθος εντυπώσεις σχετικά με τη δυναμική και τις προοπτικές του ΧΑ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Ενώ ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να «πανηγυρίσει» το τέταρτο συναπτό έτος ανόδου, μια προσεκτικότερη ματιά προβληματίζει καθώς η πλειοψηφία των εισηγμένων μετοχών ξεκίνησε το 2024 από επίπεδα υψηλότερα από τα τωρινά. Οι μεν περιπτώσεις τίτλων που καταγράφουν χαμηλά μηνών ή και πολυετή επιβεβαιώνουν την ανησυχητική απόκλιση (divergence) τμήματος της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από την «βιτρίνα», η δε υποαπόδοση νεοεισηγμένων «χαρτιών» κόβει την όρεξη ανάληψης νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Το γεγονός ότι η τιμή αξιόλογων επιλεγμένων μετοχών εσχάτως δεν κινείται «παράλληλα» με την πορεία των οικονομικών μεγεθών των αντίστοιχων εισηγμένων χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Δεν οραματιζόμαστε το Χρηματιστήριο της Αθήνας ως την τέλεια «αποτελεσματική» αγορά που, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή θεωρία, θα ενσωμάτωνε άμεσα και πλήρως όλες τις διαθέσιμες θεμελιώδεις πληροφορίες. Εκφράζουμε προβληματισμό όμως για το γεγονός ότι εταιρείες διαπραγματευόμενες σε μονοψήφιο P/E και έχουσες θετικό μακροπρόθεσμο outlook δυσκολεύονται να «σηκώσουν κεφάλι». Και όλα αυτά παρά τις ικανοποιητικότατες μερισματικές αποδόσεις, που -υπό κανονικές συνθήκες- λειτουργούν ως βασικός λόγος προσέλκυσης νέων και παραμονής των παλαιών μετόχων».

«Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές συνεχίζουν να προκρίνουν τη Wall Street έναντι των ευρωπαϊκών ΧΑ, τα οποία ζορίζονται από την πολιτική αποδυνάμωση Γερμανίας και Γαλλίας, τη λιμνάζουσα ευρωπαϊκή οικονομία και τα ερωτηματικά σε θέματα ενεργειακά, κοινωνικής συνοχής κλπ. Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται διεύρυνση του επιτοκιακού spread μεταξύ Fed και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νέες «περιπέτειες» για το Ευρώ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν «γνωστό-άγνωστο» λίγο πριν την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ανησυχίες που προκαλούν οι «ιδέες» του για την αναζωπύρωση των εμπορικών πολέμων, την αναβίωση του προστατευτισμού, τον περιορισμό της αυτονομίας της Fed κλπ. Γνωστά σε όλους και τα ανοιχτά γεωπολιτικά ζητήματα, με τις Αγορές όμως να συνεχίζουν να κάνουν… υπομονή και τον Dow Jones να παραμένει σε ιστορικά υψηλά λες και δεν τρέχει τίποτα και με το Bitcoin σε ιστορικά υψηλά να «καλοβλέπει» τα 100.000 δολάρια», όπως υποστηρίζει ο Π. Στεριώτης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε χαμηλή στη σημερινή συνεδρίαση - με τη Wall Street να είναι κλειστή λόγω του «Thanksgiving» - με εξαίρεση τις συναλλαγές και τα πακέτα στην Τέρνα Ενεργειακή (στα 57 εκατ. ευρώ). Η αγορά υποαπέδωσε σημαντικά και σήμερα έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, παρά τα μύρια όσα έχουν να διαχειριστούν οι τελευταίες σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Οι πωλητές επιμένουν στις τράπεζες και δη στις δημοπρασίες, ενώ οι αγοραστές συνεχίζουν να αγοράζουν βαριά χαρτιά με δυνατό μομέντουμ (βλ. Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ).

Φυσικά όσο οι τράπεζες δε λένε να ορθοποδήσουν και παραμένουν «έρμαιες» των ρευστοποίησεων η αγορά δε μπορεί να προσδοκά και πολλά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν σταθερός στις 1.403,83 μονάδες, με τον τζίρο στα 1,73 δισ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 3.386,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,49% επέμεινε χαμηλότερα με απώλειες 0,49% στις 1.162,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει ευάλωτος όσο πραγματοποιεί κλεισίματα κάτω από τις 1.173 μονάδες με επόμενη στήριξη πλέον στις 1.154 μονάδες που αν σπάσει θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις 1.100 μονάδες (maker or break).

Στις τράπεζες για πολλοστή φορά η πρωινή άνοδος αποτέλεσε αφορμή ρευστοποιήσεων και όχι σήμα αντιστροφής του μομέντουμ για μια νέα ανοδική κίνηση. Η Eurobank υποχώρησε κατά 1,28% στα 2,01 ευρώ, η Alpha κατά 0,7% στα 1,4795 ευρώ και η Πειραιώς κατά 0,23% στα 3,492 ευρώ. Οριακή άνοδο 0,06% για την Εθνική στα 6,81 ευρώ με την Κύπρου στο 0,46% και τα 4,40 ευρώ. Όλες μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Οι αγοραστές επιμένουν σε Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ με τις τρεις να κλείνουν σε νέα υψηλά (ιστορικά και πολυετή), ήτοι στα 39, τα 18,58 και τα 31,30 ευρώ. Αντίδραση βγήκε σε Motor Oil με άνοδο 2,51% στα 19,63 ευρώ, ενώ ανοδικά έκλεισαν Cenergy (0,93%), ΟΤΕ (0,6%), ΔΑΑ (1,34%), Ελλάκτωρ (0,79%) και ΕΛΠΕ (0,30%).

Πάνω - κάτω η ΔΕΗ, με τη μετοχή να πιέζεται σημαντικά στις δημοπρασίες κλείνοντας με απώλειες 1,19% στα 11,58 ευρώ. Παραμένει σε πτωτικό κανάλι η Metlen, καταγράφοντας νέες απώλειες 0,51% σήμερα στα 31,10 ευρώ. Στο κόκκινο επίσης ΟΠΑΠ, Aegean, Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανθεκτικότητα και ανάπτυξη από την Τράπεζα Κύπρου - Αυξάνει την τιμή στόχο η Deutsche Bank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider