«Ήπια προσγείωση» σε μία πτήση με αναταράξεις

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ήπια προσγείωση» σε μία πτήση με αναταράξεις
Ο δρόμος προς μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως υποστηρίζουν fund managers σε έκθεση της BofA.

Μια ήπια αποδυνάμωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένουν οι κορυφαίοι διαχειριστές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της BofA, κυρίως λόγω της πορείας της αμερικανικής οικονομίας.

Ένα καθαρό ποσοστό που φτάνει στο 47% των ερωτηθέντων προκρίνει το σενάριο του «soft landing» της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος, από 27% τον περασμένο μήνα που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Επιπλέον το 21% προβλέπει επιβράδυνση στην Ευρώπη, ενώ το 43% αναμένει ακόμη βελτίωση της ανάπτυξης. Ένα καθαρό ποσοστό 50% πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκετά περιοριστική παγκοσμίως, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το 2008.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στις ΗΠΑ, μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του περασμένου μήνα, με το 72% να αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης ως απάντηση στην αυστηρή νομισματική πολιτική. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα είναι εντελώς αδύναμη, με το 76% να βλέπει την ήπια προσγείωση (soft landing) ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία, από 68% τον Ιούλιο, ενώ οι προσδοκίες του no landing έχουν εξασθενίσει από 18% σε 8%.

Ενώ λίγοι συμμετέχοντες στην έρευνα της BofA αναμένουν μια σκληρή προσγείωση της οικονομίας, το 39% θεωρεί ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, από 18% τον περασμένο μήνα.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της BofA, ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 4% των επενδυτών βλέπουν πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες, ενώ ένα 60% βλέπει περαιτέρω άνοδο. Το 62% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να δηλώνει bullish για τους επόμενους δώδεκα μήνες (αν και αυτό είναι χαμηλότερο από το 75% του περασμένου μήνα).

Το 48% βλέπει καθοδική κίνηση στα EPS των ευρωπαϊκών εταιρειών ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την εξασθένιση του πληθωρισμού, από 18% τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, το 38% βλέπει τα πιο αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία ως τον πιο πιθανό παράγοντα για μια διόρθωση, ενώ ένα μειούμενο προεξοφλητικό επιτόκιο θεωρείται ως η ισχυρότερη στήριξη για τις μετοχές.

Ένα καθαρό ποσοστό 3% βλέπει ανοδικά περιθώρια για τους ευρωπαϊκούς κυκλικούς κλάδους έναντι των αμυντικών, από 18% τον προηγούμενο μήνα. Ένα 41% από την άλλη αναμένει καθοδική πορεία για τις μετοχές αξίας έναντι των αυτών που υποστηρίζουν ανάπτυξης ως απάντηση στις dovish κεντρικές τράπεζες, από 15%. Η τεχνολογία κατατάσσεται ως ο κλάδος από το consensus με «overweight» στην Ευρώπη, παρά τη μείωση του ποσοστού από τον περασμένο μήνα, μπροστά από τις κλάδο των utilities, και των ασφαλειών. Η βιομηχανία των αυτοκινήτων, των χημικών και των media είναι οι λιγότερο προτιμώμενοι κλάδοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και του e-ΕΦΚΑ - Δείτε τις λίστες

Εργασιακό νομοσχέδιο: Fast track προσλήψεις, ευέλικτη διευθέτηση χρόνου εργασίας - Όλες οι αλλαγές, τι ισχύει με τις άδειες

Χατζηδάκης: Νέοι πόροι 8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2032 – Όσο «μισό Ταμείο Ανάκαμψης»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider