Ένα Χρηματιστήριο μόνη της η Πειραιώς - Κράτησε την αγορά με Eurobank και ΟΤΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα Χρηματιστήριο μόνη της η Πειραιώς - Κράτησε την αγορά με Eurobank και ΟΤΕ
Το 1/3 του τζίρου της αγοράς έγινε στην Πειραιώς που έσπασε εμφατικά και το επίπεδο των 4 ευρώ. Ανοδικά ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ. Ράλι σε Ελλάκτωρ, Cenergy.

Τι και αν η ΕΤΕ ακολούθησε Πειραιώς και Eurobank ανακοινώνοντας δυνατά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου και παίρνοντας ήδη πρόβλεψη για payout 40%.

Οι traders φρόντισαν να δημιουργήσουν κλίμα και φόβο στους μικροεπενδυτές κατεβάζοντας τη μετοχή της τράπεζας επιθετικά κάτω από τα 8 ευρώ, δημιουργώντας σημείο εισόδου για είσοδο νέων επενδυτών, έχοντας και τη «βοήθεια» των ευρωαγορών που παρά το ράλι της Wall Street συνεχίζουν την άκρως προβληματική κίνησή τους, βουλιάζοντας κατά σχεδόν 1,7% - 1,8%.

Από την άλλη, οι μεγάλες αντιστάσεις σπάνες με μεγάλους τζίρους και αυτό έκανε η Πειραιώς που με νέα έκρηξη τζίρου πέρασε τα «πολύπαθα» 4 ευρώ που ήταν η τιμή του placement του ΤΧΣ. Μάλιστα, η Πειραιώς είναι αυτή που δίνει το σήμα αντίδρασης και επανόδου των τραπεζών, κινητοποιώντας τη Eurobank να κινηθεί υψηλότερα και δίνοντας σήμα μαζέματος της προσφορά σε Alpha και ΕΤΕ.

Μάλιστα τα discount έναντι της Wall Street έχουν διευρυνθεί αισθητά χτυπώντας έως και πολυετή υψηλά, χωρίς να πείθει μέσω των πολιτικών επιλογών των ευρωπαϊκών κρατών τους επενδυτές να στραφούν προς αυτές. Εξού και η νέα βουτιά του DAX και του CAC.

Μετά τις Πειραιώς και Eurobank ακολούθησε σήμερα η Εθνική με ισχυρή αύξηση κερδοφορίας λαμβάνοντας ήδη πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 40% από τα κέρδη της φετινής χρήσης. Να σημειωθεί πως αύριο παίρνει σειρά η Alpha Bank.

Αναλυτικότερα, τα αναλογούντα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν 26%, στα 670 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους συνέχισαν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα έναντι της αναμενόμενης τάσης ομαλοποίησής τους. Μειωθήκαν κατά -3% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ενισχύθηκαν κατά +13% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 1,2 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024, απορροφώντας την πλήρη επίπτωση του κόστους αντιστάθμισης των καταθέσεων πελατών, τις υψηλότερες εκδόσεις MREL, καθώς και τα χαμηλότερα επιτόκια Euribor που απορροφήθηκαν μερικώς από την αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους δανείων, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκταμιεύσεων στο Β’ τρίμηνο 2024.

Παράλληλα, σε επίπεδο ρεκόρ, φτάνοντας τα 69 εκατ. ευρώ, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Optima Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με 44,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 57%. Ως αποτέλεσμα των αυξημένων κερδών, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity - RoTE) ανέρχεται σε 26,7%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ισχυρό Q2 των τραπεζών και άλλων εισηγμένων η αγορά μπορεί να αναρριχηθεί προς τα επίπεδα των 1.570 με 1.600 μονάδων. Οι τράπεζες άλλωστε αποτελούν το ισχυρότερο play της αγοράς, έχοντας και την υψηλότερα στάθμιση σε αυτή. Είναι λογικό λοιπόν να κρίνεται από αυτές η πορεία του ΧΑ και παρά το θόρυβο που δημιουργούν οι market makers και τα trades των γρήγορων παικτών.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «ο Γενικός Δείκτης υπεραπόδωσε των αντίστοιχων διεθνών τον Ιούλιο, με κέρδη άνω του 5%, «γράφοντας» 4 σερί ανοδικές εβδομάδες και με καλές πιθανότητες να επιτύχει συνολικά θετικό πρόσημο και την τρέχουσα. Σημαντικό ασφαλώς το επίτευγμα του ΓΔ, δικαίωσε πανηγυρικά όσους παρέμειναν στην Αγορά και δεν πήγαν... χρηματιστηριακές διακοπές.

Να σημειώσουμε ότι ο αντιπροσωπευτικός Δείκτης «αντιστάθηκε» στις μερισματικές αποκοπές, το διεθνές πολιτικό ρίσκο και τις πρόσφατες "φουρτούνες" των αποτιμήσεων του τεχνολογικού κλάδου της Wall Street.

Στον αντίποδα, οι εγχώριες "Αρκούδες" έχασαν (για την ώρα) την ευκαιρία που τόσο πολύ περίμεναν, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το momentum είναι συνολικά ανοδικό και ότι "κάτω από τις τιμές" εντοπίζεται σειρά διαγραμματικών στηρίξεων τις οποίες δημιούργησε το πενταετές ράλι της Λεωφόρου Αθηνών.

Φυσικά, υποστηρικτικό (αλλά και αξιοπρόσεκτο) είναι για το ΧΑ το σε γενικές γραμμές ψύχραιμο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς Κεφαλαιαγορές, οι οποίες «αγνοούν» πχ. την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και την αποδυνάμωση των μάκρο της Γερμανίας, ενώ έχουν ξεκινήσει να προεξοφλούν την έναρξη κύκλου μείωσης επιτοκίων από τη Fed και την συνέχιση της αντίστοιχης διαδικασίας από την ΕΚΤ, με την επιθετική άνοδο της Τετάρτης στη Wall Street να «δημιουργεί κλίμα».

Ερωτηματικά και rotation συντηρούνται από τις ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από πλευράς των εισηγμένων, αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η απουσία τζίρου δεν βοηθά στην εξαγωγή «ασφαλέστερων» συμπερασμάτων για την πορεία των αποτιμήσεων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το εκάστοτε bull market μπορεί να «τρέξει» μόνο όταν όλοι συμμετέχουν...

Άλλωστε, για να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη περισσότεροι θεσμικοί κωδικοί θα «μπουν στο αθόρυβο» και αυτόν τον Αύγουστο, συνεπώς η διάθεση ανάληψης επιπλέον ρίσκου με άνοιγμα νέων θέσεων αναμένεται να υποχωρήσει»

«Διαγραμματικά, ο ΓΔ συντηρεί τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των φετινών-πολυετών υψηλών που βρίσκονται λίγες μονάδες πάνω από τις 1.500, με το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 1.487 να αποτελεί σημαντικό στόχο τον οποίο καλείται να υπερβεί στον διάβα του. Στην πλευρά των στηρίξεων, σημαντική η «ζώνη τιμών» 1.440-1.450 μονάδων, αποτελεί «ανάχωμα» πριν έρθει στο προσκήνιο το διπλό χαμηλό θερινό χαμηλό πέριξ των 1.400», όπως καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, η Τράπεζα Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον, κρατώντας όρθια τηνς αγορά μαζί με τις πολύτιμες βοήθειες των Cenergy, Eurobank, Τιτάν, OTE και ΕΕΕ.

Ο ΓΔ έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,25% στις 1.474,44 μονάδες, με τον τζίρο να μη ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς ΕΤΕ και άλλες μετοχές, όπως ΔΕΗ και Metlen δεν είχαν τόσο ζωηρό ενδιαφέρον.

Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,12%, ενώ ο τραπεζικός κατάφερε να γυρίσει σε θετικό επίπεδο με κέρδη 0,13% στις 1.306,86 μονάδες, λόγω της αντίδρασης της ΠΕΙΡ.

Στις τράπεζες, κέρδη 3,18% κατέγραψε η Πειραιώς στα 4,024 ευρώ και τζίρο 33,02 εκατ. ευρώ. Ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,38% κινήθηκε η ΕΥΡΩΒ στα 2,126 ευρώ, ενώ έντονα αρνητικά έκλεισε η ΕΤΕ με απώλειες 1,55% στα 7,984 ευρώ και η Alpha στο -0,7% και τα 1,691 ευρώ.

Τα 33 ευρώ πάτησε η Τιτάν με νέα ήπια άνοδο και ισχνό τζίρο, ενώ δυναμική επάνοδο κατέγραψε η Cenergy στο 2,08% και τα 9,93 ευρώ.

Εκτίναξη 4,7% στα 2,05 ευρώ για την Ελλάκτωρ με τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 0,53% και τα 15,25 ευρώ. Υψηλος και σε αυτή την περίπτωση ο τζίρος στα 8,68 εκατ.

Ήπια ανοδικά ΕΕΕ που έφτασε τα 34 ευρώ, και ΔΑΑ στο 0,10% και 7,97 ευρώ.

Στο κόκκινο η ΔΕΗ με απώλειες 2,29% στα 11,50 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο -1,08% και τον ΟΠΑΠ στο -0,99%. Με απώλειες 0,67% έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,78 ευρώ, με την Aegean στο -1,22%. Σταθερές ΤΕΝΕΡΓ και ΜΟΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πειραιώς: Με όπλο τις προμήθειες και μπαλαντέρ την πιστωτική επέκταση - Αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies

Μυλωνάς: Μέρισμα το 40% των κερδών 2024 της ΕΤΕ, στόχος η διανομή να φτάσει το 70% των κερδών – Ανοδικά όλοι οι στόχοι

Εθνική: Προϋπολόγισε μέρισμα και ρολάρει σε πιστωτική επέκταση - Υψηλό ROTE και φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider