Κορυφαίος trader εμπορευμάτων προειδοποιεί για έναν κόσμο χωρίς κακάο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφαίος trader εμπορευμάτων προειδοποιεί για έναν κόσμο χωρίς κακάο
Κακάο / Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς σοκολάτα; Ένας από τους κορυφαίους traders των commodities προειδοποιεί για το εφιαλτικό σενάριο ενός πλανήτη χωρίς κακάο.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς σοκολάτα; Ένας από τους κορυφαίους traders των commodities προειδοποιεί για το εφιαλτικό σενάριο ενός πλανήτη χωρίς κακάο.

Ο Pierre Andurand, ιδρυτής της Andurand Capital Management, εκτιμά ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών του κακάο που καταγράφηκε φέτος έχει κι άλλο δρόμο να διανύσει, ενώ και ο ίδιος έχει ποντάρει γερά πάνω στους κόκκους κακάο. Πλέον, όμως, φοβάται πως ο κόσμος κινδυνεύει να ξεμείνει εντελώς από αποθέματα κακάο.

Ο Andurand είναι περισσότερο γνωστός για τα στοιχήματά του σε πετρέλαιο και ενέργεια. Με την αγορά των commodities να καλπάζει την τελευταία τριετία, επέστρεψε στους πελάτες του 7 φορές τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά του κακάο παρέσυραν τον βετεράνο της αγοράς ενέργειας ώστε να στραφεί στην πιο ήπια πλευρά του trading εμπορευμάτων. Στις αρχές Μαρτίου, το hedge fund του Andurand απέκτησε θέσεις long σε futures κακάο. Το στοίχημα φάνηκε να αποδίδει καθώς έναν μήνα μετά οι τιμές κακάο εκτοξεύτηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 12.000 δολαρίων ανά τόνο, αν και έκτοτε έχουν διαγράψει ορισμένα από αυτά τα κέρδη.

Στο νέο επεισόδιο του podcast του, Odd Lots, ο Andurand λέει πως βλέπει περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις στο κακάο, ενόσω οι αγορές θα συγκρούονται με τους περιορισμούς του πραγματικού κόσμου. Επικαλείται τις κακές καιρικές συνθήκες, την κλιματική αλλαγή, την έλλειψη λιπασμάτων και το ξέσπασμα δύο ξεχωριστών φυτικών ασθενειών που, σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς επενδύσεις περιορίζουν την προσφορά μεγάλων παραγωγών της Αφρικής. Εάν ο καιρός δεν βελτιωθεί, τα futures κακάο θα μπορούσαν να εκτοξευτούν σε περισσότερα από 20.000 δολάρια φέτος ή το επόμενο έτος, προβλέπει ο Andurand.

Με τόσο σοβαρή έλλειψη εφοδιασμού, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πλήρους «αποστράγγισης» των αποθεμάτων κακάο, προειδοποιεί.

«Βασικά έχουμε τεράστια έλλειψη προσφοράς φέτος. Θέλω να πω, αναμένουμε πτώση της παραγωγής 17% σε σχέση με πέρυσι. Οι περισσότεροι αναλυτές εκεί έξω κάνουν λόγο για 11%, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή τείνουν να είναι πολύ συντηρητικοί. Ξέρετε, έχουν πολλούς πελάτες και δεν θέλουν να ανησυχούν τον κόσμο, επομένως προβαίνουν σε σχετικά συντηρητικές εκτιμήσεις», λέει ο Andurand. «Είμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορεί να εξαντλήσουμε τα αποθέματα εντελώς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 15 ετών οι τιμές του ρυζιού - H Βραζιλία ίσως χρειαστεί να εισάγει μετά τις πλημμύρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider