Ράλι στο Χρηματιστήριο και επιστροφή στις 1.420 μονάδες μετά την S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στο Χρηματιστήριο και επιστροφή στις 1.420 μονάδες μετά την S&P
Αναπτέρωσε το ηθικό των «ταύρων» η αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό από την S&P. Το κρίσιμο επίπεδο των 1.420-1.426.

Αναπτέρωσε το ηθικό των «ταύρων» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία, κλείνοντας το μάτι σε αναβάθμιση και του αξιόχρεου του επόμενους δώδεκα μήνες, εάν ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τρέξουν, απορροφηθούν και διαχυθούν στην οικονομία οι πόροι του Τ.Α και το χρέος συνεχίσει την πτωτική του τροχιά.

Μια ακόμη είδηση προέκυψε επίσης από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ έκλεισε δημοσιονομικά το 2023 για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την προηγούμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Πρόκειται για απόδοση πολύ καλύτερη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024.

Επιπλέον, η Eurostat στις ανακοινώσεις της καταγράφει την Ελλάδα ως το κράτος που πέτυχε το 2023 τη δεύτερη καλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ, κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022, παραμένοντας βεβαίως το κράτος με την υψηλότερη αναλογία χρέους/ΑΕΠ στην ΕΕ. Η Eurostat επικύρωσε επίσης τα ελληνικά στοιχεία, χωρίς αστερίσκους.

Να σημειωθεί πως ακολουθεί στις 31 Μαίου η αξιολόγηση της Fitch, όπου και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται αναβάθμιση του outlook σε θετικό, όπως έχει υποστηρίξει η Société Générale. Ο οίκος εκτιμά πως τα ισχυρά θεμελιώδη της οικονομίας δικαιολογούν και με το παραπάνω τη διατήρηση της θετικής τροχιάς των αξιολογήσεων. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε οι δύο αμερικανικοί οίκοι έμμεσα θα πιέσουν και τη Moody's που ανέκαθεν λειτουργεί πιο ετεροχρονισμένα, ώστε να δώσει το IG.

Η S&P τονίζει πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνεχιστεί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ενώ δίνει εύσημα για την μείωση του χρέους και προειδοποιεί για πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους.

Αυτές οι εξελίξεις έδωσαν σημαντικό πάτημα στους long, ώστε να επιστρέψουν δυναμικά στο ΧΑ, στέλνοντας αρχικώς άνετα τον ΓΔ πάνω από τη ζώνη των 1.400 - 1.410 μονάδων και μετέπειτα στην αρκετά δύσκολη ζώνη των 1.420-1.426 μονάδων, με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπος τουλάχιστον 4 φορές. Αν η αγορά σπάσει εμφατικά αυτό το επίπεδο μπορεί να δει επίπεδα μέχρι και στις 1.500 με 1.550 μονάδες. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «τα αποτελέσματα των εταιριών έχουν φτάσει στο ήμισυ και όλα δείχνουν ότι συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο κάτι που βοηθάει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Ο S&P ήρθε να αναβαθμίσει την προοπτικές της Ελληνική οικονομίας σε θετικές διατηρώντας το BBB-. Έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές ότι συχνά πυκνά θα έχουμε αναβαθμίσεις και αλλαγές τιμών στόχων από ξένους και Ελληνικούς οίκους. Αν εξαιρέσει κάποιος ότι κανένας δεν το περίμενε δεν αλλάζει κάτι στην ρότα της αγοράς. Το ότι είμαστε το απόλυτο turn around story όπως σχολίασε είναι δεδομένο με την διαφορά ότι και εμείς πρέπει παράλληλα να κάνουμε αυτό που πρέπει για να συντηρήσουμε τα επόμενο χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι διθύραμβοι είναι ευπρόσδεκτοί από τους ξένους με την διαφορά ότι χωρίς δουλειά και μεγαλύτερη προσπάθεια οι στόχοι μπορεί να πάνε περίπατο».

Στο τεχνικό σκέλος και σύμφωνα με τον ίδιο «όπως κινείται η αγορά μέσα στο πλάγιο πτωτικό κανάλι θα τολμήσουμε να εικάσουμε ότι οι πιθανότητες να σπάσει ανοδικά είναι μεγαλύτερες από το να δούμε τουλάχιστον σε αυτή την φάση χαμηλότερα χαμηλά. Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μία κίνηση προς το 1.310 έχει όλες τις πιθανότητες. Έτσι λοιπόν το 1.420-1.426 είναι και το μεγάλο μας make or break μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις μας. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη του 1.500. Από σήμερα θα φανεί αν άμεσα ο ΓΔ καταφέρει να κατοχυρώσει και πάλι το ψυχολογικό 1.400 σε κλείσιμο. Σε κάθε περίπτωση για να πάρουμε και επίσημα αγοραστικό σήμα χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1.425 μονάδες.

Αξίζει να πούμε ότι δεν χρειάζεται να κοιτάμε μόνο τον ΓΔ και την συμπεριφορά του αλλά μία προς μία τις επιλογές που μας ενδιαφέρουν, Τρανό παράδειγμα η συμπεριφορά του Μυτιληναίου (Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου) το τελευταίο 10μηνο που ουσιαστικά είναι μέσα σε ένα εύρος τιμών έχοντας κάνει παρόλα αυτά μεγάλο ράλι αισθητά νωρίτερα. Φυσικά τις τελευταίες μέρες έχει δώσει μετά από καιρό αγοραστικό σήμα και κινείται ανεξάρτητα από την ΓΔ.

Στο παραπάνω η μετοχή της Mytilineos κατέγραψε νέα ισχυρή άνοδο 2,16% με τζίρο στα 12,23 εκατ. ευρώ και το χαρτί στα 37,84 ευρώ όπου πλέον κινείται ολοταχώς προς τη διάσπαση των υψηλών του και για τα 40,20 ευρώ. Ήδη Eurobank Equities, Optima και Morgan Stanley έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την τιμή στόχο στα 46 (MS) και πάνω από τα 48 ευρώ (οι δύο πρώτες). Παράλληλα, το ράλι συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς σε Optima και Τιτάν με τις δύο μετοχές να είναι εκ των πρωταγωνιστών του πρώτου τριμήνου, χτυπώντας σήμερα και νέα υψηλά. Η πρώτη κατέγραψε σήμερα νέο ράλι 3,91% στα 10,36 και η δεύτερη ενισχύθηκε κατά 2,26% στα 27,10 ευρώ.

Ρυθμό άρχιζαν να ανεβάζουν ξανά οι τράπεζες, με τη Eurobank σε θέση οδηγού και την Πειραιώς να ακολουθεί κατά πόδας. Η ΕΥΡΩΒ εκινάχθηκε κατά 4,69% στα 1,92 ευρώ, με την Πειραιώς στο 2,94% και τα 3,891 ευρώ. Κέρδη 2,58% για την Alpha Bank στα 1,6085 ευρώ με την ΕΤΕ στο 1,83% και τα 7,224 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μίνι ράλι 1,99% στις 1.420,40 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει υποτονικός πέριξ των 105 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 2,26% στις 3.455,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε σαν ελατήριο, καθώς εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 3% στις 1.214,98 μονάδες.

Πέραν των παραπάνω, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η ΕΛΧΑ στο 3,05% και τα 1,958 ευρώ, τη στιγμή όπως που η «μαμά» εταιρεία Viohalco υποαπέδωσε σημαντικά με οριακή άνοδο 0,18% στα 5,60 ευρώ.

Ράλι 4,33% για την Aegean στα 12,29 ευρώ, με τη Lamda να συνεχίζει ανοδικά στα 7,08 ευρώ, και τη ΜΟΗ στο 2,17% και τα 26,36 ευρώ. Κέρδη άνω του 1,5% για τη ΔΕΗ στα 11,22 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 2,10%, την Jumbo στο 1,91% και την Ελλάκτωρ στο 2,76%.

Έντονα ανοδικά και η ΕΕΕ (2,11%) και το ΔΑΑ (2,08%), ενώ θετικά μεν αλλά ελαφρώς ηπιότερα κινήθηκαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Πάρτι και στα mid caps, με την Intralot στο 4,04%, την Intracom στο 3,85%, τη Fourlis στο 2,45%, την ΑΒΑΞ στο 3,47% και την ΕΥΑΘ στο 2,83%. Με θετικό πρόσημο ΕΧΑΕ, Lavipharm, Τεχν. Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Alumil.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities η Jumbo - Τιμή στόχος στα 33,40 ευρώ

Eurobank Equities για Quest: Η πληροφορική τροφοδοτεί την ανάπτυξη

Καρέ μετοχών παντός καιρού

gazzetta
gazzetta reader insider insider