Νέο ιστορικό ρεκόρ στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε και ο βρετανικός FTSE 100

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό ρεκόρ στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε και ο βρετανικός FTSE 100
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε σημειώσει νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 είχε την καλύτερη ημέρα του εδώ και 6 μήνες.

Νέο ιστορικό υψηλό πέτυχαν την Πέμπτη οι ευρωαγορές μετά τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε σημειώσει νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 είχε την καλύτερη ημέρα του εδώ και 6 μήνες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,90% στις 509,77 μονάδες σημειώνοντας υψηλό 52 εβδομάδων. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύτηκαν στο πράσινο, με τις μετοχές της τεχνολογίας να εκτινάσσονται κατά 3,2%. Ο Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 5.051 μονάδες με κέρδη 1,02%. Στον απόηχο της ανακοίνωσης της BoE, ο βρετανικός FTSE 100 έκανε ράλι 1,88% στις 7.882 μονάδες, ενώ η στερλίνα διολίσθησε έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλιμακώθηκαν αισθητά. Ήταν η καλύτερη συνεδρίαση του FTSE από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη βρέθηκε στις 18.179 μονάδες με +0,91%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 0,22% στις 8.179 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σκαρφάλωσε 0,10% στις 34.327 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ισχυροποιήθηκε 1,07 στις 10.867 μονάδες.

Με ψήφους 8 - 1 η Επιτροπή της Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% αλλά «δεν αποκλείει» μελλοντικές μειώσεις όσο ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκλιμακώθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021.

Πάντως, τον «χορό» των μειώσεων επιτοκίων άνοιξε σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας η οποία, σε μια απόφαση που αιφνιδίασε την αγορά, μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%. Έτσι γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία της Ευρώπης που εφαρμόζει τις μειώσεις μετά από 9 χρόνια νομισματικής «σύσφιξης». Διατήρηση των επιτοκίων αποφάσισαν η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας και η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Fed, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως ευρέως αναμενόταν, αλλά «έστειλε σήμα» ότι θα ακολουθήσουν τρεις επιτοκιακές μειώσεις μέσα στο 2024. Μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της FOMC, η Fed ανέφερε ότι δεν αναμένει μειώσεις στα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της Fed προσανατολίζονται σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, όπως «μαρτυρά» το dot plot της Fed, που καταρτίζεται με βάση τους 19 αξιωματούχους που αποτελούν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Ακολούθως, το 2025 αναμένονται ακόμα τρεις μειώσεις στα επιτόκια - μία λιγότερη συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση- και ακόμα τρεις μειώσεις το 2026. Στόχος το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 2,6%, γεγονός που απαιτεί ακόμα δύο μειώσεις μετά το 2026. Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας, αναβάθμισαν ακόμα τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος και τώρα προβλέπουν την οικονομία να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 2,1%, από την εκτίμηση 1,4% τον Δεκέμβριο.

Μάκρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ήταν μια ανάσα από το να επιστρέψει στην ανάπτυξη τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global. Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν ανομοιόμορφη, με την ισχυρή ανάκαμψη στον τομέα υπηρεσιών να αντισταθμίζει την πιο σοβαρή από την αναμενομένη κάμψη στη μεταποίηση. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, ανήλθε στις 49,9 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 49,2 τον Φεβρουάριο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 49,7 μονάδες. Πρόκειται, ωστόσο, για τον δέκατο μήνα που η τιμή διαμορφώνεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό εννέα μηνών, στις 51,1 μονάδες από τις 50,2 του Φεβρουαρίου, συγκριτικά με τις 50,5 που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Ωστόσο ο PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, στις 45,7 από τις 46,5 μονάδες, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα διαμορφωνόταν στις 47,0.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το streaming απογείωσε τη μουσική: Άλμα 10,2% στον παγκόσμιο τζίρο - Στα 28,6 δισ. δολάρια

Seat: Κατά 31% αυξήθηκε ο τζίρος το 2023 - Στα 14,3 δισ. ευρώ

Νέα μήνυση των ΗΠΑ κατά Apple - Απώλειες για τη μετοχή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider