Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν οι μετοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης μείωσης των επιτοκίων - «Ταύρος» για τους επόμενους 3-6 μήνες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν οι μετοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης μείωσης των επιτοκίων - «Ταύρος» για τους επόμενους 3-6 μήνες
Οι μετοχές τείνουν να ενισχύονται βαδίζοντας προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων και μετά το πέρα αυτής, όταν η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχει ως «οδηγό» την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, όπως εκτιμά η Vickie Chang, επικεφαλής στρατηγικής στις παγκόσμιες αγορές για την Goldman Sachs.

Οι μετοχές τείνουν να ενισχύονται βαδίζοντας προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων και μετά το πέρα αυτής, όταν η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχει ως «οδηγό» την απλή αποκλιμάκωση των επιτοκίων (χωρίς φόβους για διάχυση κάποιας κρίσης ή την έλευση κάποιας ύφεσης), όπως εκτιμά η Vickie Chang, επικεφαλής στρατηγικής στις παγκόσμιες αγορές για τη Goldman Sachs.

Η ίδια εξετάζει το τι πιθανώς να συμβεί σε αυτόν τον κύκλο - παραθέτοντας δεδομένα από προηγούμενους - και τι μπορεί να επηρεάσει και να καθορίσει την πορεία των αγορών. Σύμφωνα με την ίδια, ο επερχόμενος κύκλος μείωσης των επιτοκίων είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η αύξηση του ΑΕΠ είναι σχετικά ισχυρή το ποσοστό ανεργίας χαμηλό, δεν υπάρχουν εμφανείς ανισορροπίες στην οικονομία και ο πληθωρισμός πλησιάζει προς τα επίπεδα στόχου της Fed. Από την πλευρά των αγορών, τα επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών είναι υψηλά, το δολάριο είναι επίσης κάπως υπερτιμημένο και «ακριβό» και οι αγορές τιμολογούν μια σημαντική ουσιαστική μελλοντική χαλάρωση.

Goldman Sachs

Τα μοντέλα αποδόσεων της Goldman Sachs που βασίζονται στο μακροοικονομικό σκέλος και που λαμβάνουν υπόψη τόσο τα επίπεδα αποτιμήσεων όσο και τη δυναμική στα μάκρο (συνδυαστικά), εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι οι αποδόσεις των μετοχών αναμένεται να είναι μέτρια θετικές σε ετήσια βάση από εδώ και στο εξής και ευθυγραμμίζονται με το νέο στόχο της ομάδας στρατηγικής διαμόρφωσης χαρτοφυλακίων του οίκου για τον S&P 500, στις 5.200 μονάδες.

Από τους τρεις προηγούμενους κύκλους μείωσης των επιτοκίων και ομαλοποίησης της πολιτικής, το 1989 και το 1995 μοιάζουν περισσότερο με τον επικείμενο κύκλο, από το 1984, καθώς και τότε οι οικονομίες αρκετά ισχυρές οικονομίες χωρίς εμφανείς ανισορροπίες. Τόσο τα επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών όσο και του δολαρίου είναι πιο υψηλά από ό,τι ήταν τότε, αλλά και αυτοί οι δύο κύκλοι ξεκίνησαν επίσης με αποτιμήσεις που ήταν κάπως αυξημένες σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο δεν εμπόδισε να καταγράψουν διψήφιες αποδόσεις εκείνο το έτος μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Goldman Sachs

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το πιο ορατό θετικό περιβάλλον για τα assets υψηλότερου ρίσκου, είναι οι επόμενοι 3 - 6 μήνες, όπου η πτώση του δομικού πληθωρισμού και των αποδόσεων των ομολόγων είναι πιο έντονη στις εκτιμήσεις της. Μετά το καλοκαίρι, οι κίνδυνοι στη βάση των αμερικανικών εκλογών, η πιθανότητα η Fed να μειώσει λιγότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές τα επιτόκια εάν η οικονομία ανταποκριθεί καλά στην αρχική χαλάρωση και ακόμη πιο υψηλές αποτιμήσεις μπορεί να δημιουργήσουν μια πιο περίπλοκη κατάσταση στα υψηλότερου ρίσκου περιουσιακά στοιχεία.

Φυσικά, ο επενδυτικός οίκος διατηρεί τη θέση του υπέρ της ανάληψης πρόσθετου ρίσκου, αναμένοντας ωστόσο περιοδικές διορθωτικές κινήσεις στην πορεία, δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων που έχει ήδη τιμολογήσει η αγορά. Η ιστορία δείχνει επίσης ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις για τις αγορές μπορεί να προέλθουν μόνο υπό την ενεργοποίηση κάποιων μεγάλων νέων «κραδασμών» και «σοκ». «Οι επενδυτές που αναζητούν μεθόδους προστασίας των χαρτοφυλακίων από αυτές τις «ουρές» κινδύνων ή για να ενισχύσουν τα hedges ώστε να διευκολύνουν την παραμονή τους στις αγορές μετοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας για αυτούς τους σκοπούς» αναφέρει η Chang.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Γιατί το τελευταίο μίλι του πληθωρισμού είναι και το πιο δύσκολο

Χρυσός στα 3.000 δολάρια και πετρέλαιο στα 100 δολάρια έως το 2025; Η Citi δεν το αποκλείει

Τζεφ Μπέζος: Πούλησε άλλα 14 εκατ. μετοχές της Amazon αξίας 2,4 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider