Γιατί η Goldman Sachs αναβαθμίζει τώρα σε «overweight» τις μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Goldman Sachs αναβαθμίζει τώρα σε «overweight» τις μετοχές
Μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση της Wall Street και των υπόλοιπων αγορών που ακολούθησαν, η Goldman Sachs προβαίνει στην αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές σε «overweight» σε δωδεκάμηνη βάση, ως προς την ευρύτερη κατανομή των χαρτοφυλακίων, προτείνοντας μια μεγαλύτερη έκθεση στις πρώτες δύο (σε τρίμηνη επισημαίνει πως διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση).

Μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση της Wall Street και των υπόλοιπων αγορών που ακολούθησαν, η Goldman Sachs προβαίνει στην αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές - S&P 500, Topix, MSCI Asia (εκτός Ιαπωνίας), Stoxx 600 - σε «overweight» σε δωδεκάμηνη βάση, ως προς την ευρύτερη κατανομή των χαρτοφυλακίων, προτείνοντας μια μεγαλύτερη έκθεση - προτίμηση στις πρώτες δύο (σε τρίμηνη επισημαίνει πως διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση).

Ενώ η ομάδα στρατηγικής και διαμόρφωσης χαρτοφυλακίων του αμερικανικού οίκου, αναμένει ένα μέτριο σετ αποδόσεων, ως επακόλουθο του ισχυρού «ράλι», ωστόσο εκτιμούν ότι οι μετοχές προσφέρουν μια καλύτερη ασυμετρία στη βάση της πιο αργής αλλαγής στάσης των κεντρικών τραπεζών και του πιστωτικού κύκλου, μια ηπιότερη κυρτότητα και υψηλότερα περιθώρια ανόδου. Αν και τα επίπεδα αποτιμήσεων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για το σκέλος των αποδόσεων και συχνά υπερβαίνουν τα επίπεδα του τελευταίου κύκλου, ειδικά με μια μείωση των επιτοκίων.

Στο βασικό τους σενάριο, οι αναλυτές αναμένουν την ενίσχυση της κερδοφορίας να αποτελέσει «οδηγό» των μετοχικών αποδόσεων από εδώ και στο εξής με μια περιορισμένη ενίσχυση των αποτιμήσεων. Με τα αυξημένα περιθώρια κέρδους, η Goldman Sachs προβλέπει μονοψήφια άνοδο σε όλες τις περιοχές εκτός της Ασίας, όπου τα κέρδη ανακάμπτουν από μια χαμηλή βάση, αν και μια υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική διαμορφώνει τους παράγοντες για μια επί τα βελτίω αναθεώρηση της κερδοφορίας. Παράλληλα, στη θετική πλευρά, συγκαταλέγονται τα εξής δύο στοιχεία: oι εταιρείες επιβραβεύουν περισσότερο τους μετόχους τους μέσω της διανομής μερισμάτων και της επαναγοράς ιδίων, ενώ και οι ισολογισμοί παραμένουν ισχυροί.

Ένα ακόμη «μαξιλάρι» ασφαλείας προέρχεται από τα ομόλογα που μειώνουν τον κίνδυνο μιας επί τα χείρω αναθεώρησης των συστάσεων και των στόχων, όπως σημειώνει ο οίκος, που προτείνει μια στρατηγική «barbell» που συνδυάζει μετοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη όπως οι «Magnificent 7» στις ΗΠΑ και οι «GRANOLAS» στην Ευρώπη με επιλεκτικές προκυκλικές εκθέσεις, όπως στη χαμηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση ή επιλεκτική κυκλική έκθεση σε μετοχές και κλάδους που υστέρησαν. «Προτείνουμε μια «ουδέτερη» σύσταση σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές σε τρίμηνη βάση και «overweight» για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία με ορίζοντα δώδεκα μηνών λόγω των δομικών «καταλυτών», αναφέρει η Goldman Sachs.

Goldman Sachs

Επιπλέον, οι κύκλοι μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν ιστορικά υποστηρικτικοί για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο φέτος, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος της ελάφρυνσης των επιτοκίων. Ως εκ τούτου οι αναλυτές αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα αποτελέσει μια πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της διάθεσης ανάληψης ρίσκου και η συσχέτιση μετοχών - ομολόγων θα είναι πιο αρνητική φέτος.

Goldman

Οι αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στο ρίσκο που υπάρχει από τα καλύτερα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο «hawkish» αλλαγές πολιτικής. Ενώ οι οικονομολόγοι του οίκου παραμένουν αισιόδοξοι για την έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων, εάν οι πραγματικές αποδόσεις αυξηθούν σημαντικά και πολύ γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν «αυτοκαταστροφικές» λόγω των ανησυχιών για απομόχλευση. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη σημαντική υποχώρηση των χαρτοφυλακίων 60 - 40. Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό των ΗΠΑ να είναι ιδιαίτερα ισχυροί έναντι του υπόλοιπου κόσμου, το δολάριο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο «hedging» για ένα τέτοιο σενάριο: η συσχέτιση των αμερικανικών χαρτοφυλακίων 60 - 40, με το δολάριο είναι κοντά στα πιο αρνητικά επίπεδα από τη δεκαετία του 1970, με το ισχυρό νόμισμα να μπορεί κάλλιστα αποτελέσει ένα σημαντικό «hedge» ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider