Μικρά κέρδη στην Wall Street: Παραμένει η επιφυλακτικότητα - Άλμα 30% για Palantir Technologies

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρά κέρδη στην Wall Street: Παραμένει η επιφυλακτικότητα - Άλμα 30% για Palantir Technologies
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,37% στις 38.251 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,23% στις 4.954 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε οριακή άνοδο 0,07% στις 15.609 μονάδες.

Επιστροφή στα μικρά, μεν, κέρδη, δε, την Τρίτη για την Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν την τελευταία «παρτίδα» από τις εταιρικές ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών, ενώ ήδη «καταρτίζουν» ένα χρονοδιάγραμμα για μειώσεις επιτοκίων από την Fed.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,37% στις 38.251 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,23% στις 4.954 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε οριακή άνοδο 0,07% στις 15.609 μονάδες. Ο «χορός» των εταιρικών κερδών συνεχίζεται μετά το καμπανάκι της Wall Street, με τα αποτελέσματα από την Amgen, την Chipotle και τη Ford.

«Η αγορά προσπαθεί να βγει από τη δίνη στην οποία περιστρέφεται μετά από την τελευταία δήλωση του Τζερόμ Πάουελ» εκτιμά ο Άνταμ Σαρχάν, Διευθύνων Σύμβουλος της 50 Park Investment, αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Fed που «διέλυσαν» τις ελπίδες για περικοπές επιτοκίων από τον Μάρτιο. «Βρισκόμαστε στον γκρεμό και θα έρθει μια πραγματική αστάθεια στην αγορά. Οι δύο τελευταίες ημέρες είναι πολύ ενδεικτικές για το τι πρόκειται να έρθει για τουλάχιστον τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες», τονίζει ο Φίλιπ Μπλανκάτο, Διευθύνων Σύμβουλος της Ladenburg Thalmann Asset Management.

To μήνυμα άλλωστε πως η γρήγορη μείωση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο μέρος της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού και θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους, εξέπεμψαν και 2 αξιωματούχοι της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, υπογράμμισε πως: «Θα ήταν λάθος να μειωθούν τα επιτόκια πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα χωρίς επαρκή στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2%», προσθέτοντας πως: «Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε όλη την καλή δουλειά που έχει γίνει για να φτάσει ο πληθωρισμός σε αυτό το σημείο».

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Fed, Νιλ Κασκάρι, χαιρέτισε την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει επιτύχει ακόμα τον στόχο. «Κάτι αξιομνημόνευτο συνέβη τους τελευταίους έξι με εννιά μήνες: Ο πληθωρισμός υποχώρησε πολύ γρήγορα» ανέφερε ο Κασκάρι σε εκδήλωση στη Μινεσότα. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα αλλά έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο με τον πληθωρισμό» πρόσθεσε. Επισήμανε ότι ο τριμηνιαίος και εξαμηνιαίος πληθωρισμός έχουν ουσιαστικά υποχωρήσει στο 2%. Ο Κασκάρι σημείωσε ότι δείχνει εξαιρετικά πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια ύφεση φέτος αλλά υπογράμμισε ότι παραμένουν τα γεωπολιτικά ρίσκα για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομία.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στα ταμπλό, η μετοχή της Palantir Technologies έκανε ράλι 30% αφού τα έσοδα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο έφτασαν τα 608 εκατ. δολάρια, κερδίζοντας τις προβλέψεις των αναλυτών της LSEG, που δεν έβλεπαν να ξεπερνούν τα 602,4 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 8 σεντς ανά μετοχή, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η μετοχή της Spotify ενισχύθηκε 3,88%, μετά την ανακοίνωση πως ο αριθμός των μηνιαίων ενεργών χρηστών διαμορφώθηκε στα 602 εκατομμύρια στη λήξη του δ' τριμήνου, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 23% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές σε έρευνα της LSEG ανέμεναν μικρότερη αύξηση στα 601,33 εκατομμύρια.

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Eli Lilly για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς η αμερικανική φαρμακευτική έλαβε σημαντική ώθηση από την κυκλοφορία του φαρμάκου Zepbound για την απώλεια βάρους αλλά και από την αύξηση των τιμών του φαρμάκου Mounjaro για τον διαβήτη. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 2,49 δολαρίων/μετοχή για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, την στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 2,22 δολαρίων/μετοχή. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,19 δισ. δολάρια έναντι καθαρών κερδών 1,94 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2023.

Η DocuSign ανακοίνωσε πως θα περικόψει το 6% του εργατικού δυναμικού της, ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που στοχεύει στη βελτίωση της «οικονομικής και λειτουργικής αποτελεσματικότητας» της εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων που επηρεάζονται από τις απολύσεις θα είναι εντός των τμημάτων πωλήσεων και μάρκετινγκ. Η μετοχή συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος από χθες, μετά τα νέα πως εξασθένησε το ενδιαφέρον των Bain Capital και Hellman & Friedman για την εξαγορά της DocuSign Inc, μετά από τη διαφωνία για το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αποκτήσουν τον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής υπογραφής.

Εμπορεύματα

Ανέκτησε λίγο από το χαμένο έδαφος ο χρυσός την Τρίτη, λόγω της μικρής υποχώρησης του δολαρίου και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, περιμένοντας εάν θα δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιτοκίων. Ο χρυσός spot ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 2.030,49 δολάρια ανά ουγγιά, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε σημειώσει σε χαμηλό από τις 25 Ιανουαρίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό κέρδισαν 0,2%, φτάνοντας στα 2.046,70 δολάρια. Το ασήμι spot υποχώρησε 0,2% στα 22,32 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε 0,3% στα 899,12 δολάρια. Οριακά ενισχύθηκε και το παλλάδιο κατά 0,1% στα 949,64 δολάρια.

Την ανιούσα πήραν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου , καθώς οι επενδυτές στάθμισαν από τη μία την προσπάθεια διαπραγμάτευσης για εκεχειρία στη Γάζα κι από την άλλη την εξαγγελία των ΗΠΑ για κλιμάκωση των αντιποίνων στην «εύφλεκτη» Μέση Ανατολή. Το αμερικάνικο αργό WTI παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,7% στα 73,31 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,8% στα 78,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το αμερικανικό αργό και το Brent έχουν σημειώσει άνοδο 2,32% και 2,01%, αντίστοιχα, για το έτος. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο κατά 0,4% στα 2,2 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Μαρτίου αναρριχήθηκε κατά 0,7% στα 2,74 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου άγγιξε τα 2,01 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με απώλειες 3,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «πράσινα»... ντύθηκαν οι ευρωαγορές - Ράλι 5,5% για BP

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έστειλαν τον ΓΔ πάνω από τις 1.400 μονάδες με «έκρηξη» τζίρου

Λιανεμπόριο: Γιατί δεν… ζεστάθηκε η αγορά στις χειμερινές εκπτώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider