Οι κορυφαίες επιλογές της Πειραιώς Χρηματιστηριακής για το 2024

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κορυφαίες επιλογές της Πειραιώς Χρηματιστηριακής για το 2024
Μια ακόμη χρονιά υπεραπόδοσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στη βάση του υψηλότερου από τον μέσο ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης και των άκρως ελκυστικών επιπέδων αποτιμήσεων, με τον εκτιμώμενο δείκτη P/E για φέτος για τις εταιρείες που καλύπτει (καλύπτουν το 80% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς) να βρίσκεται στο 9,8x.

Ένα ακόμη έτος υπεραπόδοσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένει για φέτος η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, στη βάση του υψηλότερου από τον μέσο, ευρωπαϊκό ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των άκρως ελκυστικών επιπέδων αποτιμήσεων, με τον εκτιμώμενο δείκτη P/E για φέτος για τις εταιρείες που καλύπτει (καλύπτουν το 80% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς) στο 9,8x.

Οι αναλυτές αναμένουν από τις τράπεζες να ξεχωρίσουν και το 2024, υποστηριζόμενες από την ισχυρή κερδοφορία, τα επίπεδα αποτιμήσεων και την αναμενόμενη επανέναρξη της διανομής μερισμάτων. Η Alpha Bank (τιμή στόχος στα 2,60 ευρώ από 2,15 ευρώ - με στόχο για P/TBVPS στο 0,9x περίπου στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 έναντι τρέχοντος δείκτη 0,56x) αποτελεί το «value play» καθώς διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη για το 2024 P/TBVPS στο 0,56x έναντι δείκτη ROTE της τάξεως του 11%, που αναμένεται να υπεραποδώσει κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, δεχόμενη το ηπιότερο πλήγμα, χάρη στη δομή του ισολογισμού της. Η Εθνική (τιμή στόχος 8,80 ευρώ από 8 ευρώ - P/TBVPS στο 1,1x περίπου στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 έναντι τρέχοντος δείκτη 0,84x) αποτελεί το μερισματικό «play», χάρη στην ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτει, που της επιτρέπει να κινηθεί προς πιο γενναιόδωρες χρηματικές διανομές, υψηλότερα μάλιστα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Η Eurobank (τιμή στόχος 2,60 ευρώ από 2,20 ευρώ - P/TBVPS στο 1,2x περίπου στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 έναντι τρέχοντος δείκτη 0,80x) από την άλλη αποτελεί το «growth play», επιδεικνύοντας το υψηλότερο βιώσιμο δείκτη ROTE, χάρη σε ένα καλά δομημένο business model και τη διεθνή επέκταση.

Εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι κορυφαίες επιλογές της Χρηματιστηριακής περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ (τιμή στόχος τα 18,50 ευρώ) καθώς ο μετασχηματισμός της εταιρείας κερδίζει δυναμική, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη βάση του επικαιροποιημένου μοντέλου αποτίμησης (SOTP) με τιμή στόχο τα 22,20 ευρώ, η οποία αναμένεται σταδιακά να αναγνωριστεί από τα χαρτοφυλάκια, η Jumbo (τιμή στόχος στα 32,80 ευρώ) που προσφέρει μια βιώσιμη αύξηση των EPS (κέρδη ανά μετοχή), διατηρώντας παράλληλα υψηλά τον πήχη της επιβράβευσης των μετοχών και η Titan υπό το πρίσμα ενός εκτεταμένου θετικού κλαδικού κύκλου, με τιμή στόχο τα 27 ευρώ.

Οι αναλυτές διατηρούν επίσης της θετική τους οπτική για τη Mytilineos (τιμή στόχος τα 44,50 ευρώ) λόγω του ισχυρού business model και του αυξανόμενου παγκόσμιου αποτυπώματος του ομίλου, για τη Motor Oil (τιμή στόχος τα 33 ευρώ), λόγω της ισχυρών ταμειακών ροών στο σκέλος της διύλισης που υποστηρίζει το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και για τον ΟΠΑΠ (τιμή στόχος τα 18 ευρώ) λόγω της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, υποστηρίζοντας παράλληλα ένα υψηλό κύκλο χρηματικών διανομών προς τους μετόχους του.

Πειραιώς

Αναλυτικά:

- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί έναν ελκυστικό τρόπο επένδυσης στο ευνοϊκό εγχώριο μακροοικονομικό σκηνικό. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης στον τομέα των υποδομών οδήγησε σε ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων που αναμένεται να αποφέρει μερίσματα άνω των 6 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των έργων. Η αποκρυστάλλωση της αξίας βασικών περιουσιακών στοιχείων όπως η Τέρνα Ενεργειακή και η πρόοδος σε παραχωρήσεις που ανατέθηκαν πρόσφατα όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, η Εγνατία Οδός και το Καζίνο στο Ελληνικό (IRC) θεωρούνται σημαντικοί μεσοπρόθεσμοι «καταλύτες». Η προσθήκη και της παραχώρησης της Αττικής Οδού (που θα υπογραφεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024) στις εκτιμήσεις των αναλυτών συνεπάγεται μια περαιτέρω ανοδική πορεία.

- Jumbo: Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή διατηρεί τη Jumbo στις κορυφαίες επιλογές της ενώ διατηρεί την τιμή στόχο στα 32,80 ευρώ. Τα εγκαίνια νέων καταστημάτων στη Ρουμανία και την Κύπρο αναμένεται να υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ η προσέγγιση της αξίας γύρω από την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ομίλου ενισχύει τα μερίδια αγοράς στις αγορές που δραστηριοποιείται.

- ΔΕΗ: Στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές εντάσσεται και η ΔΕΗ, λόγω των περιθωρίων ανόδου της τάξεως του 50% που προκύπτουν από το αναθεωρημένο μοντέλο SOTP που φέρνει την τιμή στόχο στα 18,50 ευρώ. Η ΔΕΗ παρουσίασε το νέο business plan της, με στόχο τα 2,3 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2026 και 3 δισ. έως το 2030, με βάση το εντυπωσιακό μέγεθος των κεφαλαιουχικών δαπανών της τάξεως των 9 δισ. ευρώ με επίκεντρο την ανάπτυξη ΑΠΕ που θα αυξηθεί στα 5,5 GW (εκτός των υδροηλεκτρικών) έως το 2026. Στα τρέχοντα επίπεδα, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται σε με εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA για φέτος στο 5,5x περίπου, που συνεπάγεται ένα discount της τάξεως του 20% έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρησειών κοινής ωφέλειας, κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν δικαιολογείται λόγω της ισχυρής αύξησης της κερδοφορίας.

- Titan: Τέλος, η Χρηματιστηριακή διατηρεί και την Titan στη λίστα των κορυφαίων επιλογών της, αυξάνοντας ωστόσο την τιμή στόχο στα 27 ευρώ από 23,50 ευρώ προηγουμένως. Όπως επισημαίνει, οι αγορές παραμένουν ισχυρές στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, καθώς και η βελτιωμένη λειτουργική απόδοση του ομίλου που σχετίζεται με την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και την αυξημένη διείσδυση των RTO (Real Time Optimizer) και των συστημάτων πρόβλεψης αστοχιών στα περισσότερα εργοστάσια του ομίλου. Ως αποτέλεσμα, η Πειραιώς Χρ. αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA στα 541,5 εκατ. ευρώ για φέτος, στα 556,2 εκατ. το 2025 και στα 575,8 εκατ. ευρώ το 2026. Η Titan παραδοσιακά διαπραγματεύεται με premium έναντι του ευρύτερου ομότιμου ομίλου, στη βάση του δείκτη EV/EBITDA. Με βάση τις εκτιμήσεις της Πειραιώς Χρ., η μετοχή αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στο 4,5x, υποδεικνύοντας ένα discount έναντι του ευρύτερου ομίλου, που απολαμβάνει παραδοσιακά ένα premium της τάξεως του 20% περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αποκάλυψαν οι ελληνικές τράπεζες στο roadshow της J.P. Morgan - Τα 4+1 θετικά μηνύματα που ενισχύουν το επενδυτικό «story»

gazzetta
gazzetta reader insider insider