Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για ΔΕΗ
Συνεχίζει προς τις 1.320 μονάδες το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 10:45

Με το δεξί μπήκε στο νέο έτος το Χρηματιστήριο, κόντρα στη διεθνή αστάθεια και υποχώρηση των δεικτών μετά το ισχυρό ράλι, σταθεροποιούμενο πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Μάλιστα, ακόμη και όταν ο S&P 500 διέσπασε κρίσιμες στηρίξεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες παγώνουν τις σκέψεις των αγορών για επιθετικές μειώσεις, το ΧΑ συνέχιζε προς υψηλότερα επίπεδα με ένα ευρύ rotation.

«Η εβδομάδα και η χρονιά ξεκίνησε με κέρδη με τα στατιστικά να θέλουν ένα January effect να παίρνει σάρκα και οστά. Η ρευστότητα αρχίζει και διαχέεται και σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ η πρώτη εβδομάδα του έτους μας δείχνει ότι αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται σε τίτλους και εταιρίες οι οποίες υπό απόδωσαν την προηγούμενη χρονιά με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΕΛΧΑ και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ή ακόμα και του ΟΤΕ που κατάφερε να κλείσει με απώλειες πάνω από 10% το 2023. Αν δούμε κλαδικά το τι συμβαίνει φαίνεται ότι ο κλάδος της πληροφορικής έχει πάρει και πάλι σκυτάλη μετά την πλάγια κίνηση του τελευταίου διαστήματος ενώ οι κατασκευές συνεχίζουν το ράλι του τελευταίου διαστήματος», αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Η αλήθεια είναι ότι τα χρηματιστήρια πολύ βιαστικά προεξόφλησαν μειώσεις μέσα στον χρόνο και μπορεί να μετριάσουν τις προσδοκίες το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ως προς τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, οι πιθανότητες μιας μείωσης κατά 25 μ.β μέχρι το Μάρτιο μειώθηκαν στο 49% την Παρασκευή, από 65% στις αρχές της εβδομάδας.

«Τεχνικά τώρα το 1.300 τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα γίνεται από αντίσταση στήριξη και πλέον είναι ορατός ο στόχος του 1.330-1.351 θυμίζοντας ότι το 1.351 είναι και το υψηλό του προηγούμενου έτους. Tα stop μας πλέον έχουν ανέβει αισθητά σε ημερήσιο επίπεδο μιας και το stop στο ΓΔ είναι στο 1.283, στον FTSE25 στο 3095 και στον τραπεζικό στο 1.049 σε κλεισίματα ημέρας», επισημαίνει ο Η. Ζαχαράκης.

Η χρονιά φαίνεται να έχει αυξημένο ενδιαφέρον και νέους επενδυτές που τοποθετούνται μέρα με την μέρα στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Το πολύ θετικό είναι ότι
πλέον αυξάνονται οι επενδυτές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την αγορά με τους traders να ακολουθούν και να βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία βραχυπρόθεσμα αυξάνοντας και τους όγκους συναλλαγών στην αγορά κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη. Ο τραπεζικός κλάδος να θυμίσουμε ότι θα συνεχίσει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στον τζίρο ενώ μπροστά του έχει να δώσει ακόμα σημαντικά πακέτα τόσο της Εθνικής όσο και της τράπεζας Πειραιώς. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το 2024 θα μοιράσει μερίσματα στους μετόχους κάτι που έχουμε να δούμε από την προηγούμενη 10ετία να συμβαίνει. Ψάχνουμε να βρούμε τι θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία που έχει πάρει μεσοπρόθεσμα το Ελληνικό χρηματιστήριο και δυσκολευόμαστε να βρούμε σοβαρές αιτίες που θα μπορούσαν να την ανακόψουν.

Οι αναλυτές παγκοσμίως πάντως φέτος έχουν ανεβάσει σε νούμερο ένα κίνδυνο τα γεωπολιτικά στην λίστα κάτι που δεν συνέβαινε τα πολλά τελευταία χρόνια.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,33% στις 1.316,04 με τον τζίρο στα 3,65 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,36% και ο τραπεζικός στο 0,39% και στις 1.081,22 μονάδες.

Στις τράπεζες υποεραποδίδει ελαφρώς κατά 0,61% η Πειραιώς στα 3,312 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,42% και την ΕΤΕ στο 0,06%. Κέρδη 0,34% για τη Eurobank.

Από την άλλη απώλειες 0,84% καταγράφει η ΜΟΗ, -0,30% ο ΟΤΕ και η Cenergy στο -0,71%.

Ήπια άνοδο 0,22% για ΜΥΤΙΛ, στο 1,9% και στο 1,72% η ΕΛΧΑ και η ΒΙΟ με τη ΔΕΗ στο 1,34% και τα 12,07 ευρώ και νέα υψηλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διεθνείς αναλυτές: Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν

Ρεύμα: «Παράθυρο» για φθηνότερα σταθερά συμβόλαια – Αργεί η προσαρμογή στα «έγχρωμα» τιμολόγια

Alert από ΕΦΚΑ σε 1.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου που βγαίνουν σε σύνταξη τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider