Ευρωαγορές: Φινάλε με μικρή άνοδο στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Φινάλε με μικρή άνοδο στην εβδομάδα
Με μικρή άνοδο έριξαν αυλαία αυτή την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με μικρή άνοδο έριξαν αυλαία αυτή την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές των χημικών προϊόντων αυξήθηκαν περίπου 0,9% ενώ εκείνες στον τομέα τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 0,1%.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,36%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,27% στις 4.372 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,22% στις 16.030 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,11% κλείνοντας στις 7.491 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,20% στις 7.292 μονάδες τερμάτισε τις συναλλαγές της ημέρας ο γαλλικός ο CAC 40. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 9.938 μονάδες, ενώ κέρδη 0,65% κατέγραψε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κλείνοντας στις 29.427 μονάδες.

Τα futures πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα, μετά την ανακοίνωση του OPEC πως η συνεδρίαση του θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου. Η κρίσιμη συνεδρίαση αναβλήθηκε από τις 25 έως τις 26 Νοεμβρίου που ήταν προγραμματισμένη, συμπαρασύροντας καθοδικά την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Λαγκάρντ: Η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει

Ξεκάθαρη ως προς το ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει ολοκληρωθεί στάθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της σε εκδήλωση της Bundesbank αν και επεσήμανε πως η ΕΚΤ είναι πλέον σε θέση να κάνει μία παύση στις ενέργειες της και να παρατηρήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η ΕΚΤ στη τελευταία της συνεδρίαση άφησε σταθερά στο 4% τα επιτόκια. «Έχουμε ήδη κάνει πολλά» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ήταν σαφής ότι «η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν πρόκειται να αναγγείλουμε τη νίκη», καθώς ο στόχος της Τράπεζας παραμένει οι τιμές να πέσουν στα επίπεδα στόχου του 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα τελικά στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠεπιβεβαίωσαν την προσωρινή εκτίμηση για συρρίκνωση της της οικονομίας κατά 0,1% σε βάση τριμήνου. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,8%.

Την ίδια στιγμή, βελτίωση για τρίτο διαδοχικό μήνα εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo ενισχύθηκε ελαφρώς στις 87,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 86,9 μονάδων τον Οκτώβριο και τις 87,5 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών έφτασε σε υψηλό έξι μηνών στις 85,2 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider