Μεικτά πρόσημα στη Wall Street παρά τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street παρά τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,12% στις 33.670 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,49% στις 4.330 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 1,22% στις 13.404 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 22:34

Πτωτικά κινείται την Παρασκευή η Wall Street, παρά την άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων δεν φαίνονται αρκετά να πείσουν τους επενδυτές.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,12% στις 33.670 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,49% στις 4.330 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 1,22% στις 13.404 μονάδες. Και οι 3 κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες οδεύουν προς μια «πράσινη» εβδομάδα, εκτός απροόπτου. Ο Dow, ο S&P 500 και ο Nasdaq σημειώνουν άνοδο περισσότερο από 1% για την εβδομάδα. Αυτή θα ήταν η τρίτη θετική εβδομάδα στη σειρά για τον Nasdaq και η δεύτερη για τον S&P 500. Ο Dow αναμένεται επίσης να αντιδράσει ανοδικά μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.

Η JP Morgan και η Wells Fargo επικράτησαν των προβλέψεων, καθώς στα οικονομικά τους μεγέθη κατέγραψε υψηλότερα κέρδη και έσοδα για το γ' τρίμηνο, με τις μετοχές τους να κάνουν άλμα άνω του 2%, έκαστη. Σε θετικό έδαφος και η Citi με την μετοχή της να καταγράφει άνοδο καθώς η τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Ώθηση στα ταμπλό δίνει και η πτωτική τάση των αποδόσεων στα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε πάνω από 11 μονάδες βάσης στο 4,598%. Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν σχεδόν 5 μονάδες βάσης χαμηλότερη στο 5,02%. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να «κρατήσει τα επιτόκια εκεί που βρίσκονται».

Μάκρο

Στις 63 μονάδες υποχώρησε τον Οκτώβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, από 68,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα έφτανε τις 67,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσδοκίες των Αμερικανών για τον συνολικό πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκαν στο 3,8% τον Οκτώβριο, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο διάστημα των επόμενων 5 ετών αυξήθηκαν στο 3%, από 2,8% τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι της Federal Reserve πιστεύουν ότι εάν οι καταναλωτές αναμένουν υψηλό πληθωρισμό θα είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές και επομένως είναι πιο πιθανό να υπάρξει υψηλότερη πίεση στις τιμές.

Με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 1,7%, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχόμενους μήνες πτώσης. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μία αύξηση κατά 0,5% σε μηναία βάση, ενώ τον Αύγουστο οι τιμές εισαγωγών είχαν ενισχυθεί κατά 0,6% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,1% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 1,1% σε ετήσια βάση.

Eπιχειρηματικές εξελίξεις

Υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα αλλά και τα κέρδη της JP Morgan στο γ' τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα της τράπεζας ανήλθαν στα 40,69 δισ. δολάρια, τη στιγμή που αναλυτές της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν έσοδα ύψους 39,63 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της JP Morgan Chase διαμορφώθηκαν στα 4,33 δολάρια/μετοχή, μέγεθος το οποίο δεν είναι συγκρίσιμο με την εκτίμηση της LSEG για κέρδη ύψους 3,96 δολάρια/μετοχή.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Citi στο γ' τρίμηνο του έτους, με την μετοχή της τράπεζας να ενισχύεται άνω του 2% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανακάμπτοντας μερικώς από τις απώλειες 8% που καταγράφει από τις αρχές του 2023. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, τα έσοδα στο γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 20,14 δισ. δολάρια, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν έσοδα ύψους 19,31 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη της Citigroup το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ανήλθαν 1,63 δολάρια/μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,21 δολαρίων/μετοχή εξαιτίας εκποιήσεων.

Εύκολα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η BlackRock με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου την Παρασκευή, αν και σημείωσε απότομη πτώση στις καθαρές εισροές. Η αύξηση των επενδυτικών συμβουλευτικών προμηθειών και των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της BlackRock βοήθησαν το προσαρμοσμένο κέρδος της εταιρείας των 10,91 δολαρίων ανά μετοχή να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 8,26 δολάρια, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, οι καθαρές εισροές της για το τρίμηνο μειώθηκαν στα 2,57 δισ. δολάρια από 16,9 δισ. δολάρια πέρυσι, αντανακλώντας καθαρές εκροές 49 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 19 δισ. δολαρίων από έναν μόνο διεθνή πελάτη. Η BlackRock έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με 9,10 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, από 7,96 τρισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά χαμηλότερα από τα 9,4 τρισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο φέτος. Τα έσοδα της BlackRock αυξήθηκαν σχεδόν 5% στα 4,52 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της οργανικής ανάπτυξης και του αντίκτυπου των κινήσεων της αγοράς τους τελευταίους 12 μήνες. Η κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι οι αμοιβές διαχείρισης που κερδίζει. Η BlackRock προσπαθεί επίσης να εισέλθει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Η εφαρμογή spot bitcoin ETF είναι υπό εξέταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μια έγκριση θα μπορούσε να ενισχύσει την απήχηση της εταιρείας στους ιδιώτες επενδυτές.

Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Wells Fargo στο γ’ τρίμηνο του 2023, επωφελούμενα από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία αντιστάθμισαν την επιβράδυνση στη δανειοδοτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,48 δολάρια ανά μετοχή ή σε 5,77 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις περί 1,24 δολαρίων ανά μετοχή. Παράλληλα, ήταν σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τα 0,86 δολάρια του αντίστοιχου τριμήνου του 2022. Όσον αφορά τα έσοδα, αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι και έφθασαν στα 20,9 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές περίμεναν επίδοση 20,1 δισ. δολαρίων. «Η ανάπτυξη των εσόδων εδράζεται στα υψηλότερα έσοδα από τόκους, ως απόρροια των αυξημένων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών» εξήγησε ο Τσάρλι Σαρφ, επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας. Ενδεικτικά, τα έσοδα από τόκους αναρριχήθηκαν κατά 8% στο γ’ τρίμηνο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το «αφεντικό» της Wells Fargo παραδέχθηκε ότι ο αντίκτυπος των σφιχτών πιστωτικών συνθηκών επιβραδύνει την επέκταση του δανειοδοτικού χαρτοφυλακίου, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο αθετήσεων πληρωμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση της Activision Blizzard

ΟΚ από Κομισιόν για την εξαγορά της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie

Πρόταση εξαγοράς ύψους 23 δισ. ευρώ για την Telecom Italia από το αμερικανικό fund KKR

gazzetta
gazzetta reader insider insider