Οι κεντρικές τράπεζες «πλήγωσαν» τις ευρωαγορές - Κατακρημνίστηκε 20% η Ocado

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κεντρικές τράπεζες «πλήγωσαν» τις ευρωαγορές - Κατακρημνίστηκε 20% η Ocado
Μιλάνο και Παρίσι ηγήθηκαν των απωλειών. Ισχυρή πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το «μπαράζ» επιτοκιακών αποφάσεων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Οι ευρωαγορές διαπραγματεύτηκαν σε αρνητικό έδαφος την Πέμπτη καθώς οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες σε Αγγλία, Τουρκία, Σουηδία, Ελβετία και Νορβηγία, προκάλεσαν φόβους στους επενδυτές παρά το pause της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,30% στις 454 μονάδες, με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σχεδόν όλους τους κλάδους να κλείνουν στο «κόκκινο». Οι τουριστικές μετοχές ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 3,2%, ακολουθούμενες από τις ενεργειακές μετοχές, οι οποίες κατρακύλησαν κατά 2,6%. Ο Eurostoxx 50 απώλεσε 1,45% στις 4.213 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη επίσης απώλεσε 1,33% στις 15.571 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,69% στις 7.678 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι «βούτηξε» -1,59% στις 7.213 μονάδες. Ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημείωσε πτώση κατά 1% στις 9.548 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 28.708 μονάδες με απώλειες 1,78%.

Μεταξύ των μετοχών, εκείνη της Ocado σημείωσε βουτιά 19,9%, αφού η Exane υποβάθμισε το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ σε «underperform» μετά το πρόσφατο ράλι της, επικαλούμενη ανησυχίες για την υποτονική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων λιανικής της. Παράλληλα, ελεύθερη πτώση παρατηρείται στις τιμές των γερμανικών ομολόγων, εκτίναξαν το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης στο υψηλότερο της τελευταίας δωδεκαετίας, τη στιγμή που οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η απόδοση των 10ετών τίτλων σκαρφάλωσε στο 2,78%, ενισχυμένη κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Μπαράζ ανακοινώσεων κεντρικών τραπεζών

Tέλος στο σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, έβαλε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον κάτω από τις προσδοκίες.

Η BoE αύξανε σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% τον Αύγουστο. Διατήρησε αυτό το επιτόκιο αμετάβλητο τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές είχαν αυξήσει την Τετάρτη τα στοιχήματα ότι η BoE θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στη Βρετανία ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Για όγδοη συνεχόμενη φορά αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας την Πέμπτη, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον υψηλό πληθωρισμό. Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τερμάτισε το σερί πέντε διαδοχικών αυξήσεων, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στην τριμηνιαία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.

Η τράπεζα, η οποία άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2022, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ευρέως αναμενόταν, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο πως αναμένει μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του έτους και λιγότερες μειώσεις το επόμενο έτος σε σύγκριση με τον αριθμό που φαινόταν να προβλέπει προηγουμένως.

Εάν η Fed πράγματι προχωρήσει σε αυτή την τελευταία αύξηση, θα έχει πραγματοποιήσει 12 αυξήσεις από όταν ξεκίνησε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Καθυστερεί ο αποπληθωρισμός - Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ

Lavipharm: 6,1 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο α' εξάμηνο - «Άλμα» 64%

WWE: Mega - deal άνω των 1,4 δισ. δολαρίων για το SmackDown

gazzetta
gazzetta reader insider insider