Wall Street: «Έχτισε» σερί 6ετίας ο Dow Jones - Ανοδικός για 12η συνεδρίαση, κέρδη και στους άλλους δείκτες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Έχτισε» σερί 6ετίας ο Dow Jones - Ανοδικός για 12η συνεδρίαση, κέρδη και στους άλλους δείκτες
Η προσοχή των επενδυτών ήταν «μοιρασμένη« ανάμεσα στις εν εξελίξει ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed που αναμένονται αύριο.

Το μεγαλύτερο σερί εδώ και πάνω από μία 6ετία «έχτισε» τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις της Wall Street ο Dow Jones, αναδεικνύοντας τη συνεδρίαση της Τρίτης σε ιστορική, με την προσοχή των επενδυτών να είναι «μοιρασμένη« ανάμεσα στις εν εξελίξει ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed που αναμένονται αύριο. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες.

Παράλληλα, το «μενού» της ημέρας είχε και αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΔΝΤ με τις αναθεωρημένες προοπτικές. Συγκεκριμένα το Ταμείο «βλέπει» παγκόσμια ανάπτυξη 3% για φέτος αλλά και το 2024, δηλαδή 0,2% περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Απριλίου αλλά χαμηλότερο από το 3,5% που σημειώθηκε το 2022. Ωστόσο, όσον αφορά τον παγκόσμιο πληθωρισμό η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι κατά 0,2% περισσότερο από την πρόβλεψη του Απριλίου, κάνοντας λόγο για μία μείωση στο 6,8% εφέτος, και στο 5,2% το 2024 από 8,7% το 2022. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης περιορίζεται στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου το ΑΕΠ αναμένεται μειωθεί από το 2,7% πέρυσι στο 1,5% φέτος και το 1,4% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ στο 0,9% από 3,5% πέρυσι. Αντίθετα, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να ενισχυθεί στο 4,1% φέτος και το 2024 από 3,1% το 2022.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η Federal Reserve, τον Ιούνιο, αποφάσισε να κάνει ένα «διάλειμμα» από τις αυξήσεις επιτοκίων, προχωρώντας σε παύση, εν αναμονή και της εξέλιξης του πληθωρισμού. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της διετίας τον Ιούνιο, εντούτοις ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 4,8% σε ετήσια βάση. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν σπεύσει να επαναλάβουν τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Συνεπώς, η αγορά «στοιχηματίζει» σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5%. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν αυτή η αύξηση θα είναι και η τελευταία του κύκλου σύσφιξης διάρκειας 16 μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones έκλεισε υψηλότερα κατά 0,08% στις 35.438 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,29% στις 4.567 μονάδες, και ο Nasdaq κέρδισε 0,61% στις 14.144 μονάδες.

Μάκρο

Σε υψηλό δύο ετών σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο φτάνοντας στις 117 μονάδες, ένδειξη ότι οι Αμερικανοί γίνονται πιο αισιόδοξοι για την οικονομία. Ο δείκτης που παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιους αυξήθηκε 6,9 μονάδες από το αναθεωρημένο 110,1 τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Conference Board. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη τείνει να δείχνει εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Ο δείκτης ανέκαμψε από μια αδύναμη περίοδο στις αρχές του έτους, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα ήταν 112.

Επιχειρηματικά νέα

Iσχυρή υπεραπόδοση εσόδων και κερδών έναντι των προβλέψεων ανακοίνωσε η General Motors την Τρίτη αναβαθμίζοντας το guidance για δεύτερη φορά φέτος, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Ντιτρόιτ εξακολουθεί να βλέπει μεγάλη ζήτηση για τα οχήματά της ενώ περιορίζει τις δαπάνες. Για το τρίμηνο, η GM ανακοίνωσε έσοδα 44,7 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street για 42,82 δισ. δολάρια. Τα έσοδα β’ τριμήνου της GM αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και 11,8% διαδοχικά. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της GM ανήλθαν στα 1,91 δολάρια, έναντι των 1,65 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Από πλευράς κερδών, η GM ανακοίνωσε προσαρμοσμένο EBIT 3,2 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον αντίκτυπο μιας χρέωσης 792 εκατ. δολαρίων που προέρχεται από συμφωνίες με τους προμηθευτές μπαταριών LG Electronics και LG Energy Solution λόγω των ανακλήσεων Chevrolet Bolt EV από το περασμένο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η GM αύξησε το guidance για 2η φορά φέτος, με την εταιρεία να βλέπει τώρα προσαρμοσμένο EBIT για ολόκληρο το έτος ύψους 12 δισ. δολαρίων - 14 δισ. δολαρίων σε σύγκριση με προηγούμενο guidance 11 δισ. δολαρίων - 13 δισ. δολαρίων. Η GM βλέπει επίσης προσαρμοσμένο EPS για ολόκληρο το έτος σε εύρος 7,15 - 8,15 δολαρίων, υψηλότερα από προηγούμενες προβλέψεις 6,35-7,35 δολαρίων. Ωστόσο, η μετοχή της την Τρίτη έκλεισε περίπου 4% χαμηλότερα.

Εμπορεύματα

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού ανακάμπτοντας μερικώς από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης που την οδήγησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας. Η προσοχή στρέφεται στις αυριανές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, ενώ μέσα στην εβδομάδα λαμβάνουν χώρα οι αντίστοιχες συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας Ιαπωνίας. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου, ενισχύθηκε κατά 1,50 δολάρια ή περίπου 0,1% στα 1.963,70 δολ. ανά ουγγιά. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 24 σεντς ή 1% στα 24,82 δολ. ανά ουγγιά, έπειτα από απώλειες 1,1% τη Δευτέρα. Η πλατίνα Οκτωβρίου έκλεισε στο +0,7% και τα 976,60 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου κέρδισε 1% στα 1.281,20 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός, παράδοσης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε 6 σεντς ή 1,6% στα 3,92 δολάρια η λίβρα.

Σε υψηλό από τα μέσα Απριλίου έκλεισαν τα συμβόλαια πετρελαίου την Τρίτη, αυξημένα από σημάδια υποχώρησης της προσφοράς καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις συνεδριάσεις της Fed αυτή την εβδομάδα που μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τις προοπτικές της ζήτησης ενέργειας. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 89 σεντς ή 1,1%, για να διαμορφωθεί στα 79,63 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τερματίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου. Το brent παράδοσης Σεπτεμβρίου αναρριχήθηκε κατά 90 σεντς, ή 1,1%, στα 83,64 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, επίσης για τον υψηλότερο διακανονισμό από τις 18 Απριλίου. Η βενζίνη παράδοσης Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 2,85 δολάρια το γαλόνι, μειωμένη κατά 1,4%, αφού έκλεισε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Αυγούστου προστέθηκε 0,3% στα 2,78 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης αυξήθηκε 1,7% στα 2,73 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια - 6ήμερο ανοδικό σερί για τον Stoxx 600

Επιτόκια: Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις - Τι περιμένουν οι αγορές από Fed και ΕΚΤ

Τα 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έφθασε η Energean στο Ισραήλ – Εντυπωσιακά πλάνα από την εκφόρτωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider