Επιτόκια: Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις - Τι περιμένουν οι αγορές από Fed και ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτόκια: Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις - Τι περιμένουν οι αγορές από Fed και ΕΚΤ
Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται παγκοσμίως, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από την Fed, την ΕΚΤ, αλλά και την Τράπεζα της Ιαπωνίας. 

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται παγκοσμίως, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

«Πρόκειται για μία βαρυσήμαντη εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Goldman Sachs, Michael Cahill. Και αυτό, καθώς η Fed θα μπορούσε να ανακοινώσει την τελευταία αύξηση των επιτοκίων του πρόσφατου κύκλου σύσφιξης, ενώ και η ΕΚΤ πιθανόν να διαμηνύσει ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος του δικού της κύκλου σύσφιξης.

Fed

Η Federal Reserve, τον Ιούνιο, αποφάσισε να κάνει ένα «διάλειμμα» από τις αυξήσεις επιτοκίων, προχωρώντας σε παύση, εν αναμονή και της εξέλιξης του πληθωρισμού.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της διετίας τον Ιούνιο, εντούτοις ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 4,8% σε ετήσια βάση.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν σπεύσει να επαναλάβουν τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Συνεπώς, η αγορά «στοιχηματίζει» σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5%.

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν αυτή η αύξηση θα είναι και η τελευταία του κύκλου σύσφιξης διάρκειας 16 μηνών.

«Η Fed έχει επικοινωνήσει την προθυμία της να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν χρειαστεί, αλλά η αύξηση των επιτοκίων του Ιουλίου θα μπορούσε να είναι η τελευταία - όπως αναμένουν οι αγορές επί του παρόντος - εάν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις ότι οι μισθοί και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλέον υποχωρήσει σε επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο της Fed» ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα οικονομολόγοι της Moody's.

«Η FOMC θα διατηρήσει, ωστόσο, μια αυστηρή στάση νομισματικής πολιτικής για να βοηθήσει τη συνεχιζόμενη άμβλυνση της ζήτησης και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό» σημείωσε ο Steve Englander της Standard Chartered.

ΕΚΤ

Αντίστοιχα με τις ΗΠΑ, και στην Ευρωζώνη τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιούνιο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022, με τον δομικό πληθωρισμό εντούτοις να επιμένει στο 5,4%, και τα δύο ποσοστά να απέχουν από τον στόχο του 2%.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο από εκείνο της Fed και συνεχίζοντας τον κύκλο της σύσφιξης που άνοιξε τον Ιούλιο του 2022.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, την Πέμπτη.

«Με την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης να είναι προκαθορισμένη, όπως και στην περίπτωση της Fed, στο επίκεντρο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ της Πέμπτης θα βρεθεί αυτό που θα υποδείξει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, Paul Hollingsworth.

«Σε αντίθεση με τον Ιούνιο, όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ''είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο'', δεν περιμένουμε να δεσμεύσει εκ των προτέρων το Συμβούλιο για άλλη μια αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου» συμπλήρωσε.

«Σε τελική ανάλυση, τα πρόσφατα σχόλια υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει αποφασιστικότητα ακόμα και μεταξύ των ''γερακιών'' για αύξηση τον Σεπτέμβριο».

Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέφερε ότι «οι μελλοντικές του αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

Σύμφωνα με την BNP Paribas, το παραπάνω μήνυμα θα μείνει αμετάβλητο. «Το μήνυμα στη συνέντευξη Τύπου θα μπορούσε να είναι πιο διαφοροποιημένο, ωστόσο, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα, παρά ό,τι χρειάζονται περισσότερα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια «πυρκαγιά» που... κρύβεται στην σχέση δολαρίου – χρυσού

Goldman Sachs: Σε ιστορικό υψηλό η ζήτηση πετρελαίου - Άνοδος στις τιμές

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα το 2023 - Τα «mind games» της ΕΚΤ και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider