Wall Street: Πρόσω ολοταχώς του Dow Jones για την 12η ημέρα του ανοδικού σερί

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πρόσω ολοταχώς του Dow Jones για την 12η ημέρα του ανοδικού σερί
Η προσοχή συνεχίζει να είναι αφιερωμένη στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις εξελίξεις της νομισματικής πολιτικής που θα προκύψουν από την συνάντηση της FOMC που ξεκίνησε σήμερα, καθώς και στις ευνοϊκές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Τελευταία ενημέρωση 20:18

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να «κυνηγά» την συνέχιση του 11ήμερου ράλι κερδών, που είναι και το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο του 2017. Η προσοχή συνεχίζει να είναι αφιερωμένη στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις εξελίξεις της νομισματικής πολιτικής που θα προκύψουν από την συνάντηση της FOMC που ξεκίνησε σήμερα, καθώς και στις ευνοϊκές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Αναλυτικά, αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΔΝΤ με τις αναθεωρημένες προοπτικές. Συγκεκριμένα το Ταμείο «βλέπει» παγκόσμια ανάπτυξη 3% για φέτος αλλά και το 2024, δηλαδή 0,2% περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Απριλίου αλλά χαμηλότερο από το 3,5% που σημειώθηκε το 2022. Ωστόσο, όσον αφορά τον παγκόσμιο πληθωρισμό η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι κατά 0,2% περισσότερο από την πρόβλεψη του Απριλίου, κάνοντας λόγο για μία μείωση στο 6,8% εφέτος, και στο 5,2% το 2024 από 8,7% το 2022. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης περιορίζεται στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου το ΑΕΠ αναμένεται μειωθεί από το 2,7% πέρυσι στο 1,5% φέτος και το 1,4% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ στο 0,9% από 3,5% πέρυσι. Αντίθετα, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να ενισχυθεί στο 4,1% φέτος και το 2024 από 3,1% το 2022.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η Federal Reserve, τον Ιούνιο, αποφάσισε να κάνει ένα «διάλειμμα» από τις αυξήσεις επιτοκίων, προχωρώντας σε παύση, εν αναμονή και της εξέλιξης του πληθωρισμού. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της διετίας τον Ιούνιο, εντούτοις ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 4,8% σε ετήσια βάση. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν σπεύσει να επαναλάβουν τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Συνεπώς, η αγορά «στοιχηματίζει» σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5%. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν αυτή η αύξηση θα είναι και η τελευταία του κύκλου σύσφιξης διάρκειας 16 μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,22% στις 35.488 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,39% στις 4.572 μονάδες, και ο Nasdaq κερδίζει 0,83% στις 14.176 μονάδες.

Μάκρο

Σε υψηλό δύο ετών σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο φτάνοντας στις 117 μονάδες, ένδειξη ότι οι Αμερικανοί γίνονται πιο αισιόδοξοι για την οικονομία. Ο δείκτης που παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιους αυξήθηκε 6,9 μονάδες από το αναθεωρημένο 110,1 τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Conference Board. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη τείνει να δείχνει εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Ο δείκτης ανέκαμψε από μια αδύναμη περίοδο στις αρχές του έτους, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα ήταν 112.

Επιχειρηματικά νέα

Iσχυρή υπεραπόδοση εσόδων και κερδών έναντι των προβλέψεων ανακοίνωσε η General Motors την Τρίτη αναβαθμίζοντας το guidance για δεύτερη φορά φέτος, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Ντιτρόιτ εξακολουθεί να βλέπει μεγάλη ζήτηση για τα οχήματά της ενώ περιορίζει τις δαπάνες. Για το τρίμηνο, η GM ανακοίνωσε έσοδα 44,7 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street για 42,82 δισ. δολάρια. Τα έσοδα β’ τριμήνου της GM αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και 11,8% διαδοχικά. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της GM ανήλθαν στα 1,91 δολάρια, έναντι των 1,65 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Από πλευράς κερδών, η GM ανακοίνωσε προσαρμοσμένο EBIT 3,2 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον αντίκτυπο μιας χρέωσης 792 εκατ. δολαρίων που προέρχεται από συμφωνίες με τους προμηθευτές μπαταριών LG Electronics και LG Energy Solution λόγω των ανακλήσεων Chevrolet Bolt EV από το περασμένο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η GM αύξησε το guidance για 2η φορά φέτος, με την εταιρεία να βλέπει τώρα προσαρμοσμένο EBIT για ολόκληρο το έτος ύψους 12 δισ. δολαρίων - 14 δισ. δολαρίων σε σύγκριση με προηγούμενο guidance 11 δισ. δολαρίων - 13 δισ. δολαρίων. Η GM βλέπει επίσης προσαρμοσμένο EPS για ολόκληρο το έτος σε εύρος 7,15 - 8,15 δολαρίων, υψηλότερα από προηγούμενες προβλέψεις 6,35-7,35 δολαρίων.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Domino's: «Νίκησε» τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη στο 2ο τρίμηνο - Απροσδόκητη μείωση τζίρου

Επιτόκια: Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις - Τι περιμένουν οι αγορές από Fed και ΕΚΤ

ΔΝΤ: Αναβαθμισμένη πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη - Στο 3% φέτος και το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider