Wall Street: Ψύχραιμη «υποδοχή» στη συμφωνία για το ομοσπονδιακό χρέος - Σημαντικά κέρδη για την Nvidia

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ψύχραιμη «υποδοχή» στη συμφωνία για το ομοσπονδιακό χρέος - Σημαντικά κέρδη για την Nvidia
Το ράλι της Nvidia δίνει ευκαιρία για άνοδο στις τεχνολογικές μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Με «ψύχραιμα» πρόσημα κινείται η Wall Street για την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η προσοχή εστιάζεται στις επαφές που υπάρχουν στην Ουάσιγκτον για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ και στο ανοδικό τέμπο που παρέχει στις τεχνολογικές μετοχές η Nvidia.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 0,01% ή 2,12 μονάδες στις 33.091 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 0,54% ή 22,65 μονάδες στις 4.228 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύεται 1,17% ή 150,84 μονάδες στις 13.126 μονάδες.

Κογκρέσο και Fed στο επίκεντρο

Μετά από τη χθεσινή αργία λόγω της Memorial Day στις ΗΠΑ, το αμερικανικό χρηματιστήριο «κάνει ταμείο» για τη συμφωνία επί της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στη συμφωνία, ενώ μένει να φανεί το πόσο εύκολα το κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση θα «περάσει» από τα δύο κόμματα, με στελέχη των Ρεμπουμπλικανών να έχουν θέσει ήδη ενστάσεις για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών.

Πέρα από τις εξελίξεις για το χρέος των ΗΠΑ, οι αναλυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική.

Οι αγορές δίνουν 65% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 0,25% στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Περισσότερα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της Fed αναμένεται να προκύψουν μετά από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής για το πως κινήθηκε η αμερικανική αγορά εργασίας κατά τον Μάιο. Σημειώνεται πως η Fed παρατηρεί με προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ώστε να διατυπώσει το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής επηρεάζει τις προσλήψεις των εργοδοτών στη χώρα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 4% καταγράφει η μετοχή της Nvidia καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός «έσπασε το φράγμα» του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση, συνεχίζοντας το σερί που καταγράφει από την περασμένη εβδομάδα.

Μάκρο

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2023 και για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η αρμόδια υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (FHFA).

Ο σχετικός δείκτης της FHFA για το α' τρίμηνο του έτους παρουσίασε άνοδο 0,5% έναντι ανόδου 0,2% στο δ' τρίμηνο του 2023.

Εξάλλου, ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ που καταρτίζει η S&P CoreLogic σημείωσε άνοδο 0,45% για τον Μάρτιο έναντι της συρρίκνωσης 0,07% που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο δείκτης θα μείνει στο 0%.

Κάμψη κατέγραψε για τον Μάιο το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το Conference Board.

Ο σχετικός δείκτης του CB διαμορφώθηκε στις 102,3 μονάδες έναντι 103,7 μονάδων τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 99 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για την αμερικανική οικονομία υποχώρησε στις 148,6 μονάδες από τις 151,1 μονάδες του Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider