Ολοταχώς προς νέα υψηλά το Χρηματιστήριο - «Ράλι» σε όλο το φάσμα του ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς προς νέα υψηλά το Χρηματιστήριο - «Ράλι» σε όλο το φάσμα του ταμπλό
Με σύσσωμες τις δυνάμεις σε νέα υψηλά το Χρηματιστήριο. Ράλι για Alpha Bank, ΔΕΗ, Viohalco. Συνεχίζει ανοδικά η ΕΧΑΕ.

«Ράλι» και ευφορία δίχως τέλος επικρατεί στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να «χτίζει μαξιλάρι» πάνω από τις 1.200 μονάδες και να βάζει στόχο τις 1.261 μονάδες.

Οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο στόχου και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν πλέον σε μια σημαντική στήριξη. Εισροές κατά κύματα από ξένα funds και επενδυτές και στη σημερινή συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον να ξεπερνά το φράγμα των big caps και να εκδηλώνεται και στις πιο χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς αναφέρουν στο insider.gr «πως φυσικά θα επηρεαστεί το ΧΑ από οποιαδήποτε σημαντικά αρνητική κίνηση διεθνώς. Το «growth story» της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με το άνοιγμα της προς τα έξω, είτε μιλάμε για τουρισμό, είτε εξαγωγές είτε επενδύσεις από το εξωτερικό. Οπότε δεν τίθεται θέμα να μην υπάρξει contagion. Επιπλέον εάν πάει κάτι άσχημα έξω, ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να θελήσουν να κλειδώσουν αποδόσεις από Ελλάδα εάν χάνουν από άλλα χαρτοφυλάκια. Φυσικά τα από πιο πάνω εχουν να κάνουν με ένα αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό».

«Εάν δεν υπάρξει κάτι τόσο αρνητικό, το ΧΑ θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται επειδή συνεχίζει να είναι σχετικά φτηνό (οι εταιρίες ενισχύουν την κερδοφορία τους) ενώ παράλληλα η οικονομία ενισχύεται, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο ενώ περιμένουμε upgrade τόσο για την οικονομία (sooner) όσο και για την αγορά (later)», συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Τα επιχειρηματικά deals και τα ισχυρά θεμελιώση υποστηρίζουν στο έπακρο τη θετική δυναμική της αγοράς. Σε ένα από αυτά, το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΥΝΑΓΚΙ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, απέκτησε η Motor Oil μέσω της θυγατρικής της Motor Oil Renewable Energy.

Επίσης, μήνυμα για υπέρβαση του στόχου που είχε θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ, για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2023, έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. «Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,1 δισ ευρώ και να προσεγγίσουμε τα 1,2 δισ.», σημείωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου, «μεταφράζοντας» επομένως τους τρεις πρώτους μήνες του έτους σε αφετηρία για ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις φέτος, που θα ανοίξει τον δρόμο για διανομή μερίσματος το 2024.

Παράλληλα, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να προβάλουν, να υπερθεματίζουν και να τοποθετούνται στα ελληνικά assets, προεξοφλώντας είτε τον Οκτώβριο, είτε τον Δεκέμβριο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σχεδόν «κλειδωμένη» - βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τη Société Générale, η αναβάθμιση σε «investment grade» της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου ή από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Σε ίδιο μήκος κύματος και η Barclays, που αναμένει μια συνέχεια στην υπεραπόδοση των ελληνικών κρατικών τίτλων, παρά το υπάρχον πλαίσιο που έχει οδηγήσει το spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του Bund κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων και της ευρείας επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η Morgan Stanley τοποθετεί στις προτιμώμενες επιλογές της στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι αμερικανικός οίκος στη στρατηγική του, θέτει σύσταση «overweight» για τις αγορές μετοχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και της Πολωνίας, ενώ «underweight» σύσταση θέτει για τις αγορές του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.

Ο τραπεζικός δείκτης με νέο ράλι ξεπέρασε και έσπασε το «φράγμα» των 1.000 μονάδων, επίπεδα στα οποία είχε να δει κλείσιμο εδώ και πέντε χρόνια.

Βέβαια, η δύναμη της αγοράς φαίνεται και από το γεγονός πως με ένα καθημερινό rotation όλοι οι τίτλοι και κλάδοι υποστηρίζουν την ανοδική ορμή και τη συνεχή υπέρβαση ολοένα και υψηλότερων επιπέδων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,54% στις 1.220,89 μονάδες, με εκρηκτικό τζίρο στα 151,36 εκατ. ευρώ. Άνοδος 1,73% για τον FTSE 25 στις 2.977 μονάδες, με τον τραπεζικό να καταγράφει νέο ράλι 3,10% στις 1.001 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha εκτοξεύθηκε κατά 6,25% στα 1,445 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 3,06%, τη Eurobank στο 2,63% και την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,57% στα 2,80 ευρώ.

Νέο ράλι κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ στο 4,33% και στα 9,76 ευρώ, με την Coca Cola στο 2,18%, τη Lamda στο 3,76%, τη Viohalco στο 3,10% και τα 5,66 ευρώ πλέον, και την ΕΧΑΕ στο 3,27%. Υψηλά και τα διυλιστήρια αλλά και οι μικρότεροι τίτλοι που κατέγραψαν έντονη άνοδο. Ήπιες κινήσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή «αν στις μετοχές ισχύει «το καλύτερο από τα αναμενόμενα τιμολογεί υψηλότερη αποτίμηση» στην αγορά συνέβη κάτι ευθέως ανάλογο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Η ένταση αλλά και η συνέχιση της ανόδου στην πορεία της εβδομάδας ήρθε επειδή οι κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων ήταν εκτός του εύρους των δημοσκοπήσεων, ενδεχομένως και εκτός κάθε εκφρασμένης πρόβλεψης, μειώνοντας το ρίσκο της ακυβερνησίας ή κάποιας μακροχρόνιας ταλαιπωρίας γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο επόμενος γύρος των ελληνικών εκλογών έχει σενάρια που δεν είναι φιλικά προς την αγορά ωστόσο τα σενάρια αυτά αποτελούν ενδεχόμενα όχι απίθανα αλλά με πολλές επιμέρους συνθήκες και άρα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αυτό που η αγορά τιμολόγησε την εβδομάδα που πέρασε είναι η χώρα να βρεθεί πιο κοντά στο επενδυτικό αξιόχρεο δικαιολογώντας μια μαζικότερη θετική αναθεώρηση όχι μόνο των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο αλλά σε όλο το ελληνικό σύμπαν χρεογράφων και αξιών».

To άλμα διαφυγής από την συσσώρευση στις 1.130 μονάδες έγινε και μάλιστα με ένα εκκωφαντικό +6,1% την Δευτέρα η οποία είναι η καλύτερη συνεδρίαση σε ημερήσια κέρδη για το 2023. Η ένταση των αγοραστών ήταν τέτοια που άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες στην περιοχή 1.134 - 1.137 μονάδων αν
και πρακτικά ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την διαπραγμάτευση του από τα επίπεδα των 1.190 μονάδων αφού οι κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές ξεκίνησαν με ανοδικά χάσματα άνω του 3%. Οι ταλαντωτές επέστρεψαν σε υπερτιμημένες ζώνες ξαναβρίσκοντας τα υψηλά του Φεβρουαρίου ενώ οι τζίροι που ήταν ένα βασικό ζητούμενο κινήθηκαν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό παρά την διόρθωση που μεσολάβησε στο μέσον της εβδομάδας υποστηρίζοντας την διάχυση της ανόδου σε μεγάλο πλήθος εταιριών. Αν και η αγορά χρωστάει μια διόρθωση μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου φαίνεται ότι υπάρχουν αρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο αναμένοντας τοπικές αδυναμίες περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη αντικατοπτρίζοντας την δυναμική που έχει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμα, η αγορά έδειξε να μην συγκινείται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εξωτερικό βάζοντας ένα στοιχείο θετικής αυτονόμησης σε βραχυπρόθεσμο – τουλάχιστον – ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών την ερχόμενη εβδομάδα υποστηριζόμενη από την αισιοδοξία των συμμετεχόντων και τους αυξημένους τζίρους (και συμμετοχή κωδικών) που παρατηρούνται μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Έχει μέλλον το «ράλι» των ελληνικών ομολόγων - Ποιος θα σημάνει το πέρασμα στην επενδυτική βαθμίδα

Τουρισμός: Ανεβάζει τις τιμές η υψηλή ζήτηση

ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς οι 10 δόσεις μπορούν να γίνουν 12 ή 24

gazzetta
gazzetta reader insider insider