Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο «βλέποντας» την επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο «βλέποντας» την επενδυτική βαθμίδα
Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο από τους αγοραστές.

Η εξωτερική σύγχυση δε χάλασε το ισχυρό επενδυτικό «στόρι» που χτίζεται σταδιακά στο Χρηματιστήριο, με την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης να είναι ενδεικτική των διαθέσεων των αγοραστών.

Το «ράλι» των τραπεζών διαδέχθηκε το «άλμα» των Aegean - Viohalco - ElvalHalcor - Cenergy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυτό δείχνει και τη δυναμική της αγοράς που βρίσκει σταθερά και με ένα rotation τις μετοχές να ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς αναφέρουν στο insider.gr «πως φυσικά θα επηρεαστεί το ΧΑ από οποιαδήποτε σημαντικά αρνητική κίνηση διεθνώς. Το «growth story» της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με το άνοιγμα της προς τα έξω, είτε μιλάμε για τουρισμό, είτε εξαγωγές είτε επενδύσεις από το εξωτερικό. Οπότε δεν τίθεται θέμα να μην υπάρξει contagion. Επιπλέον εάν πάει κάτι άσχημα έξω, ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να θελήσουν να κλειδώσουν αποδόσεις από Ελλάδα εάν χάνουν από άλλα χαρτοφυλάκια. Φυσικά τα από πιο πάνω εχουν να κάνουν με ένα αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό.

Εάν δεν υπάρξει κάτι τόσο αρνητικό, το ΧΑ θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται επειδή συνεχίζει να είναι σχετικά φτηνό (οι εταιρίες ενισχύουν την κερδοφορία τους) ενώ παράλληλα η οικονομία ενισχύεται, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο ενώ περιμένουμε upgrade τόσο για την οικονομία (sooner) όσο και για την αγορά (later)».

Οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο στόχου και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν σε μια σημαντική στήριξη.

Παράλληλα, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να τοποθετούνται στα ελληνικά assets, προεξοφλώντας είτε τον Οκτώβριο, είτε τον Δεκέμβριο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σχεδόν «κλειδωμένη» - βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τη Société Générale, η αναβάθμιση σε «investment grade» της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου ή από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Σε ίδιο μήκος κύματος και η Barclays, που αναμένει μια συνέχεια στην υπεραπόδοση των ελληνικών κρατικών τίτλων, παρά το υπάρχον πλαίσιο που έχει οδηγήσει το spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του Bund κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων και της ευρείας επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η Morgan Stanley τοποθετεί στις προτιμώμενες επιλογές της στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι αμερικανικός οίκος στη στρατηγική του, θέτει σύσταση «overweight» για τις αγορές μετοχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και της Πολωνίας, ενώ «underweight» σύσταση θέτει για τις αγορές του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.

Τα discounts της εγχώριας αγοράς έναντι των αναδυόμενων και των ευρωπαϊκών αγορών παραμένουν υψηλά, και περίπου ευθυγραμμίζονται με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρά τους χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους. Το υψηλά διαρθρωτικά discount σε όρους P/BV της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης (που οφείλεται στις τράπεζες) φαίνεται να περιορίζεται διαρθρωτικά. Έναντι των αναδυόμενων αγορών το discount της εγχώριας αγοράς σε όρους P/BV για τους επόμενους δώδεκα μήνες έχει μειωθεί αισθητά στο 30%, ενώ ομοίως, το discount NTM P/BV της Ελλάδας έναντι των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έκλεισε, με τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται με ένα οριακό premium της τάξεως του 2%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,66% στις 1.210 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,83% για τον FTSE 25 στις 2.947 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να τείνει να επανέλθει εκ νέου προς τις 1.000 μονάδες με άνοδο 1,21% στις 983,35 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha ενισχύεται κατά 1,47%, η ΕΤΕ καταγράφει κέρδη 1,18% στα 6,010 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,64% και τη Eurobank στο 1,33%.

ΕΛΠΕ και ΜΟΗ καταγράφουν κέρδη άνω του 1%, με την ΕΧΑΕ να φτάνει τα 4,95 ευρώ, και τη ΔΕΗ στο 1,23% και τα 9,47 ευρώ.

Ως προς την τελευταία, μήνυμα για υπέρβαση του στόχου που είχε θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ, για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2023, έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. «Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,1 δισ ευρώ και να προσεγγίσουμε τα 1,2 δισ.», σημείωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου, «μεταφράζοντας» επομένως τους τρεις πρώτους μήνες του έτους σε αφετηρία για ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις φέτος, που θα ανοίξει τον δρόμο για διανομή μερίσματος το 2024.

Επιστρέφουν οι αγοραστές στην ΕΕΕ μετά την αποκοπή μερίσματος. Στο 1,20% η μετοχή και στα 27,83 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Τα 4+1 «σήματα» υπέρβασης του στόχου για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2023

Barclays: Έχει μέλλον το «ράλι» των ελληνικών ομολόγων - Ποιος θα σημάνει το πέρασμα στην επενδυτική βαθμίδα

Société Générale: Σχεδόν «κλειδωμένη» η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα τον Οκτώβριο ή το Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider