«Κόκκινη» η Wall Street από τις αγωνίες για το «ταβάνι» του χρέους - Αρνητικό 4x4 για τον Dow Jones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινη» η Wall Street από τις αγωνίες για το «ταβάνι» του χρέους - Αρνητικό 4x4 για τον Dow Jones
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους, ενόσω στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας.

Η Wall Street διεύρυνε το πτωτικό της σερί καθώς η αδυναμία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, γεμίζει με ανασφάλεια τους επενδυτές, καθώς η 1η Ιουνίου, ημέρα - ορόσημο για πιθανή παύση πληρωμών και χρεοκοπία, πλησιάζει... εφιαλτικά κοντά.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,77% στις 32.799 μονάδες, στην τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 0,73% στις 4.115 μονάδες και ο Nasdaq απώλεσε 0,61% στις 12.484 μονάδες. Οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι συναντήθηκαν πάλι στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής πτώχευσης. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε πάντως τις συνομιλίες «απίστευτα σκληρές». «Και οι δύο πλευρές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα πάρουν αυτό που θέλουν», ανέφερε.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε πως είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετά μετρητά για να συνεχίσουν να πληρώνουν έγκαιρα όλες τις υποχρεώσεις τους μετά τις αρχές Ιουνίου και σύντομα θα παράσχει στο Κογκρέσο μια πιο ακριβή ενημέρωση, σχετικά με το πότε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να χρεοκοπήσει εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.

Ειδικότερα, η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι δεν θα είχε καλές επιλογές για να περιορίσει τις επιπτώσεις, εάν οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους και τη μείωση των κρατικών δαπανών πριν από την 1η Ιουνίου.

«Το Υπουργείο Οικονομικών και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες στιγμές εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και αν πετύχουμε το λεγόμενο X-date χωρίς αυτό να συμβεί. Θα υπάρξουν κάποιες υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε» διεμήνυσε.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα ενεργούσε εάν δεν αυξηθεί το «ταβάνι» του χρέους, αλλά απέρριψε την ιδέα ότι για προτεραιοποίηση ορισμένων πληρωμών ως μια πιο εύκολη λύση. Σημείωσε ότι τα κυβερνητικά συστήματα πληρωμών επινοήθηκαν για την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών, όχι για να αποφασίσουμε ποιους θα πληρώσουμε.

Το αρνητικό κλίμα στα ταμπλό συνεχίστηκε παρόλο που είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρακτικά της Fed που έδειξαν πλεονέκτημα των… περιστεριών με λιγότερο πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων. Πλέον, η Fed βασίζει την προσέγγισή της σχεδόν εξ' ολοκλήρου στα οικονομικά δεδομένα, τα οποία και θα καθορίσουν εάν ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα συνεχιστεί. «Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν γενικά βεβαιότητα σχετικά με το πόσο πιο αυστηρή πολιτική μπορεί να είναι χρήσιμη», αναφέρουν τα πρακτικά. «Πολλά μέλη εστίασαν στην ανάγκη διατήρησης της προαιρετικής δυνατότητας περαιτέρω σύσφιξης μετά από αυτή τη συνάντηση» τονίζεται.

Ουσιαστικά, επικρατούν δύο τάσεις:

  1. Στην πρώτη, «ορισμένα» μέλη κρίνουν ότι η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι «απαράδεκτα αργή» και απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
  2. Η άλλη, υποστηριζόμενη από «αρκετά» μέλη της FOMC, είδε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην οποία «μπορεί να μην είναι απαραίτητη περαιτέρω σύσφιξη πολιτικής μετά από αυτή τη συνάντηση».

Πάντως, στα πρακτικά σημειώθηκε ότι τα μέλη συμφώνησαν ότι ο πληθωρισμός είναι «δραστικά αυξημένος» σε σχέση με τον στόχο της Fed για 2%.

«Υπό το πρίσμα των σημαντικών κινδύνων για τους στόχους μας όσον αφορά τόσο στην απασχόληση όσο και στη σταθερότητα των τιμών, οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν τη σημασία της στενής παρακολούθησης των εισερχόμενων πληροφοριών και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές», επισημαίνεται επίσης.

«Άλμα» κατέγραψε η μετοχή της Abercrombie & Fitch μετά την υπέρβαση των προβλέψεων των αναλυτών για τις επιδόσεις της εταιρείας στο α' τρίμηνο, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσε και η μετοχή της Kohl's, καθώς παρά τη μείωση των εσόδων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nέα ώθηση στον αγωγό EastMed από την ιταλική Βουλή

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές από το αδιέξοδο για το χρέος στις ΗΠΑ

Θετικά αποτελέσματα στα stress test της EBA από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider