Στις κινήσεις γύρω από τα επιτόκια παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών, με τις αγορές να τιμολογούν μειώσεις των επιτοκίων προς τα τέλη του έτους, ενώ η Fed εμμένει στις θέσεις της για αυξήσεις.
Εξού και το καθαρό μήνυμα αποστροφής επί των μετοχών στέλνει ο Mislav Matejka, εκτιμώντας πως τα υψηλά που κατέγραψαν φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας, με το «ράλι» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στη βάση της κορύφωσης του πληθωρισμού, του re-opening της Κίνας και της πτώσης των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, να μην επιβεβαιώνεται θεμελιωδώς προς το δεύτερο εξάμηνο.
Έτσι, ενώ ορισμένα τμήματα των αγορών φαίνεται να βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμη βάση και ενδέχεται να υπάρξουν κάποια «rellief rallies», η JP Morgan συμβουλεύει τους πελάτες της να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ανοδικά «ξεσπάσμα» για να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους. Όπως σημειώνει ο Matejka είναι απίθανο να έχουμε ένα θεμελιώδες χαμηλό, έως ότου η Fed προχωρήσει αρκετά με τις μειώσεις των επιτοκίων.
Επιπλέον, παρά τη γρήγορη δράση των ρυθμιστικών αρχών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς «απελευθερώνοντας μεγαλύτερη χρηματοοικονομική και οικονομική ζημιά από ό,τι περιμέναμε», όπως προειδοποίησε η Moody's.
Ουσιαστικά, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «να μην μπορέσουν να περιορίσουν την τρέχουσα αναταραχή χωρίς μακροχρόνιες και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα», αν και εκτιμά πως «σε γενικές γραμμές, θα τα καταφέρουν».
Στα εγχώρια, τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, με τη ΔΕΗ να ανακοινώσει ένα ιδιαίτερα θετικό σετ αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, παρά τους τεράστιος κλυδωνισμoύς του ενεργειακού κλάδου διεθνώς από την ενεργειακή κρίση, που μεταξύ άλλων σήμαινε και τη συνεισφορά μόνο για φέτος ενός ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ παραμένει σε τροχιά επίτευξης του στόχου που είχε θέσει το καλοκαίρι του 2021, για ενίσχυση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής της κερδοφορίας στα 1,1 δισ. ευρώ το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος αυτός είχε τεθεί προ διετίας από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Όπως είχε σημειώσει ο επικεφαλής της επιχείρησης, το 2021 και 2022 η λειτουργική κερδοφορία θα παρέμενε σταθερή, στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας στη συνέχεια το φράγμα του 1 δισ. ευρώ.
Πέραν αυτών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κίνηση της Intrakat να προσεγγίσει την Ελλάκτωρ για την απόκτηση του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ.
Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, πέρα από θέματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό ή τα μερίδια αγοράς, και εφόσον η Reggeborgh δεν αλλάξει άποψη ξαφνικά επιθυμώντας να κρατήσει την ΑΚΤΩΡ υπό την «σκέπη» της (αν και λόγο έχει και η πλευρά της Motor Oil, του ομίλου Βαρδινογιάννη), υπάρχουν κάποιες ακόμα παράμετροι που ίσως παίξουν ρόλο στο αν θα έχουμε συμφωνία ή όχι προσεχώς.
Μία από αυτές σχετίζεται με άλλες δράσεις και θυγατρικές της Ελλάκτωρ, όπως ο τομέας Παραχωρήσεων / ΣΔΙΤ, δηλαδή, πως θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις παραχωρήσεις η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τη στιγμή που ο όμιλος Ελλάκτωρ θα σταματήσει να έχει κατασκευαστικό βραχίονα.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,63% στις 1.045 μονάδες, ένδειξη νευρικότητας και αποκόμισης κερδών εν μέσω της ευρείας τραπεζικής κρίσης. Ο FTSE 25 υποχωρεί 0,89% στις 2.529 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις διολισθαίνοντας κατά 1,81% στις 767 μονάδες.
Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,25%, η ΕΤΕ κατά 2,4% και η Εurobank σημειώνει απώλειες 1,62%. Στο -2,12% βρίσκεται η Πειραιώς που φτάνει τα 1,945 ευρώ.
Πιέσεις που προσεγγίζουν το 1% καταγράφει η Coca Cola και ο ΟΠΑΠ ενώ ηπιότερα κινείται η Mytilineos και ΟΤΕ.