ΔΕΗ: Εντός τροχιάς ο στόχος για επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,1 δισ. το 2023

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Εντός τροχιάς ο στόχος για επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,1 δισ. το 2023
Παρά τον κλυδωνισμό του ενεργειακού κλάδου διεθνώς από την ενεργειακή κρίση, που μεταξύ άλλων σήμαινε και τη συνεισφορά της επιχείρησης στη στήριξη των καταναλωτών με ένα ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, η ΔΕΗ δεν παρεξέκλινε από τον στόχο που είχε θέσει το καλοκαίρι του 2021.

Παρά τους τεράστιος κλυδωνισμoύς του ενεργειακού κλάδου διεθνώς από την ενεργειακή κρίση, που μεταξύ άλλων σήμαινε και τη συνεισφορά μόνο για φέτος ενός ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ παραμένει σε τροχιά επίτευξης του στόχου που είχε θέσει το καλοκαίρι του 2021, για ενίσχυση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής της κερδοφορίας στα 1,1 δισ. ευρώ το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος αυτός είχε τεθεί προ διετίας από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Όπως είχε σημειώσει ο επικεφαλής της επιχείρησης, το 2021 και 2022 η λειτουργική κερδοφορία θα παρέμενε σταθερή, στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας στη συνέχεια το φράγμα του 1 δισ. ευρώ.

Αυτός ο «οδικός χάρτης» έγινε πραγματικότητα στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, παρά το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά τη δήλωση του κ. Στάσση ξέσπασε η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στα ευρωπαϊκά χρονικά, η οποία μάλιστα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο μερικούς μήνες αργότερα, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Μία κρίση που όπως είναι φυσικό «άγγιξε» και την επιχείρηση, καθώς εκτίναξε τις διεθνείς τιμές αερίου και το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πιο πρόσφατα οδήγησε σε αύξηση και των δικαιωμάτων ρύπων.

2,6 δισ. για τη στήριξη των καταναλωτών

Είναι ενδεικτικό ότι το 2022, οι τιμές αερίου στον ολλανδικό κόμβο σημείωσαν πέρυσι άλμα 165% σε ετήσια βάση, ενώ το χονδρεμπορικό κόστος εκτινάχθηκε κατά 140%. Επίσης, οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων αυξήθηκαν κατά 54%, την ίδια στιγμή μάλιστα που η ΔΕΗ χρειάστηκε να αυξήσει την ηλεκτροπαραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες της, ώστε να συμβάλει τόσο στην ενεργειακή επάρκεια όσο και στη συγκράτηση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, τη διετία 2021-2022 η εταιρεία συνέβαλε με ένα συνολικό ποσό 2,6 δισ. ευρώ στη στήριξη των καταναλωτών. Από αυτά, το 1,8 δισ. αφορά το περασμένο έτος, με κύριες εκροές έως τον περασμένο Ιούλιο-Αύγουστο την παροχή εκπτώσεων στα τιμολόγια λιανικής.

Στη συνέχεια (όταν επιβλήθηκαν τα πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς και άλλαξε το μοντέλο λιανικής), η στήριξη διευρύνθηκε στο σύνολο της εγχώριας καταναλωτικής βάσης, μέσω της συνεισφοράς της επιχείρησης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. «Ένεση» προς το ΤΕΜ αποτέλεσε και η έκτακτη εισφορά ύψους 245,3 εκατ. για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.

Ανεπηρέαστες οι επενδύσεις για τον μετασχηματισμό

Στα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να προστεθεί και η κατακόρυφη αύξηση της αναγκαίας ρευστότητας, ώστε να μπορεί η εταιρεία να ανταπεξέλθει στην υψηλή μεταβλητότητα των ενεργειακών αγορών. Παρ' όλες αυτές τις προκλήσεις, όμως, η ΔΕΗ κατάφερε να μην παρεκκλίνει από τον «οδικό χάρτη» που είχε θέσει, κατʼ αρχάς επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα στην κρίση – όπως καταδεικνύει η λειτουργική κερδοφορία την τελευταία 2ετία και, ίσως ακόμη πιο σημαντικό, η διατήρηση των επενδύσεων στα απαιτούμενα επίπεδα, για τον μετασχηματισμό της.

Έτσι, η ΔΕΗ παρέμεινε προσηλωμένη στους δύο στόχους που είχε θέσει από το καλοκαίρι του 2021, ως βάσεις για τον επόμενο αναπτυξιακό της κύκλο – δηλαδή την «πράσινη στροφή» της και τη διατήρηση των πελατών υψηλού περιθωρίου. Ως προς το πρώτο, αδιάψευστος μάρτυρας αποτελεί το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, ανέρχεται ήδη σε 600 MW, με δρομολογημένη ήδη την περαιτέρω αύξησή του στα 1.000 MW έως το τέλος του έτους.

Μάλιστα, η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania προσθέτει στο παραπάνω portfolio επιπλέον μονάδες συνολικής ισχύος 534 MW, με επιπλέον έργα 5.000 MW να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στη βαλκανική χώρα. Παράλληλα, το deal υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο της ΔΕΗ για επέκταση εκτός συνόρων, ώστε να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς «παίκτες» στην περιοχή.

Βελτίωση της «θέσης» στη λιανική

Την ίδια στιγμή, μία σειρά από στοιχεία καταδεικνύουν ότι η επιχείρηση έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα και στον δεύτερο αναπτυξιακό της πυλώνα, δηλαδή την παρουσία της στη λιανική. Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 είναι το πρώτο έτος όπου το κύριο «ρεύμα» κινητικότητας στην αγορά ρεύματος δεν είναι η διαρροή πελατών της ΔΕΗ προς τους ανταγωνιστές της, αλλά η μετακινήσεις μεταξύ ιδιωτών. Έτσι, οι «διαρροές» της ΔΕΗ περιορίστηκαν στις 130.000 (περίπου στο 1/3 σε σχέση με το 2021), ενώ των ιδιωτών ενισχύθηκαν σε 420.000 (από 245.000 το 2021).

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 38 εκατ. σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα. Επίσης, περιορίσθηκαν κατά 8 ημέρες το μέσο χρονικό διάστημα εξόφλησης των λογαριασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πώς θα κερδίσετε από 18.000 ευρώ στο ρεύμα – Αναλυτικά παραδείγματα για τις επιδοτήσεις

Πού θα κριθεί το deal Ελλάκτωρ – Intrakat για την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ

Λαθρεμπόριο-νοθεία καυσίμων: Λουκέτα έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και «καμπάνες» έως 500.000 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider