Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές υπό τον φόβο ενός τραπεζικού κραχ: Στο -4% το Μιλάνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές υπό τον φόβο ενός τραπεζικού κραχ: Στο -4% το Μιλάνο
Στο κόκκινο με απώλειες σχεδόν 2% οι ευρωαγορές - Σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφονται σε Βεριλόνο, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Τελευταία ενημέρωση 15:39

Οι ευρωαγορές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, με τον Stoxx 600 να κινείται σε χαμηλό 2μήνου ενώ όλα τα βλέμματα παγκοσμίως επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά και της Signature Bank, όμως οι επενδυτές φαίνεται πως δεν πείθονται από τα μέτρα διάσωσης σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Η Signature Bank πέρασε στην κατοχή του εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ενώ διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC). Στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια και 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το «λουκέτο» στη Signature έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στους μάνατζέρς της, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την απόφαση λίγο πριν από τη δημόσια ανακοίνωση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τράπεζα αντιμετώπισε έναν «χείμαρρο» εκροών καταθέσεων την Παρασκευή, αλλά η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί μέχρι την Κυριακή, όπως αναφέρει η πηγή.

Παράλληλα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η HSBC εξαγόρασε το βρετανικό σκέλος της Silicon Valley Bank, έναντι μίας... στερλίνας.

«Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετικό στρατηγικό νόημα για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Nόελ Κουίν. «Οι πελάτες της SVB UK μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές ως συνήθως, με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι οι καταθέσεις τους υποστηρίζονται από τη δύναμη, την ασφάλεια και την ασφάλεια της HSBC» πρόσθεσε. «Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC. Οι καταθέσεις θα προστατεύονται, χωρίς επιβάρυνση των φορολογούμενων» υπογραμμίζει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Την απόφαση να διασώσουν τους καταθέτες της SVB πήραν οι αμερικανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον πανικό, τον κίνδυνο ενός ντόμινο και μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Όπως ανακοινώθηκε, οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματα από τη Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της Signature Bank, η οποία έκλεισε την Κυριακή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed και ο πρόεδρος του Federal Deposit Insurance Corporation, έκαναν γνωστό ότι οι πελάτες της SVB και της Signature Bank θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους. Με την εγγύηση όλων των καταθέσεων, δηλαδή και εκείνων που δεν υπάγονταν κανονικά στην εγγύηση του FDIC, η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει τέλος στον πανικό και θα αποτρέψει άλλα bank runs. Επίσης, στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες που είχαν καταθέσει μεγάλα ποσά στις δύο τράπεζες που κατέρρευσαν, να μπορέσουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Fed θα διαθέσει, επίσης, επιπλέον χρηματοδότηση για τις τράπεζες, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα. «Η Δευτέρα σίγουρα θα είναι μία ημέρα με έντονο στρες για πολλούς στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών, αλλά η δραματική κίνηση της Κυριακής μειώνει το ρίσκο της περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης», αναφέρει η Jefferies σε έκθεσή της.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Stoxx 600 υποχωρεί 2,73% στις 441 μονάδες
  • O Euro Stoxx 50 διολισθαίνει 3,62% στις 4.076 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,47% στις 7.556 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 3,12% στις 14.947 μονάδες
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώνεται 2,97% στις 7.007 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο βουτά 4,12% στις 26.175 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινείται στις 8.972 μονάδες με -3,4%.

Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες με πτώση 4,25% ενώ ακολουθούν οι ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν σύνληθαν από το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών εν μέσω ανησυχιών για την ανθεκτικότητα των ισολογισμών του κλάδου με φόντο την κατάρρευση της SVB και τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 0,1% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας. Η μετοχή της αυστριακής τράπεζας BAWAG βουτούν 9% ενώ η μετοχή της Commerzbank χάνει 8,4%, η Credit Suisse σημειώνει πτώση 8,3% και η Virgin Money UK υποχωρεί 5,9%. Οι μετοχές τεχνολογίας καταγράφουν μικρά κέρδη, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν κατά 0,9%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά στέλνοντας μήνυμα στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για τη στήριξη τόσο των καταθετών όσο και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με την τράπεζα.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,9%, καθοδηγούμενος από τις μετοχές τεχνολογίας, και ο δείκτης Hang Seng Tech σκαρφάλωσε πάνω από 2,8%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shenzhen Component κέρδισε 0,44% και ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,84%.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές στην Ιαπωνία έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο Topix υποχώρησε κατά 1,51% για να κλείσει στις 2.000,99, με τις μετοχές της Softbank να υποχωρούν κατά 2,3% και να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τους φόβους μετάδοσης των κλυδωνισμών από τη Silicon Valley. Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,11% για να κλείσει στις 27.382,96 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,5% για να κλείσει στις 7.108,8 μονάδες, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να σημειώνουν πτώση.

Ο Kospi διέγραψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε 0,67% υψηλότερα στις 2.410,6 μονάδες, ενώ ο Kosdaq ήταν οριακά υψηλότερα στις 788,89 μονάδες, καθώς αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου φέρεται να εξέφρασαν ανησυχίες για μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει η Fed μετά την πτώση των SVB και Signature Bank - Τι αναμένει η Goldman Sachs

Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις των SVB και Signature Bank «θα λογοδοτήσουν»

Με 13 δολάρια τη βραδιά μπορείτε να περάστε τρεις νύχτες στην αγαπημένη παμπ του Ted Lasso

gazzetta
gazzetta reader insider insider