Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές με «γκάζι» από τα μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές με «γκάζι» από τα μάκρο
Ολοταχώς για τo «2Χ2» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Των κερδών ηγείται το Μιλάνο. Μεγάλη άνοδος και στο Βερολίνο.

Τελευταία ενημέρωση 13:12

Οι ευρωαγορές «βάφονται» με «βαθύ πράσινο» την Παρασκευή, σε μία απόπειρα να χτίσουν ένα θετικό σερί μετά και τα χθεσινά κέρδη, καθώς οι επενδυτές αντλούν αισιοδοξία από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία με αιχμή του δόρατος την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που κινείται σε υψηλό 8 μηνών.

Πάντως, η θετική διάθεση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έρχεται σε αντίθεση με τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και πέραν αυτής του Μαρτίου που προανήγγειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. «Ίσως χρειαστεί να επιμείνουμε στις αυξήσεις επιτοκίων και μετά την προγραμματισμένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης σε δύο εβδομάδες από σήμερα», επεσήμανε.

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι», δήλωσε η Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico την Πέμπτη. «Το ποιος θα είναι ο ρυθμός στην κάθε συνάντηση είναι αδύνατο να πούμε σε αυτό το σημείο».Χαρακτήρισε την αύξηση του Μαρτίου ως αναγκαία και πολύ πιθανή, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% από υπερτετραπλάσιος που είναι τώρα.

Τη σαφή πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Φεβρουαρίου.αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια στη μάχη που δίνουν με τον πρωτοφανή για την Ευρωζώνη πληθωρισμό, εκτίμησε το μέλος του Δ.Σ. της νομισματικής αρχής, Ινιάτσιο Βίσκο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ πρέπει να συνεχιστεί για να διασφαλιστεί ότι η προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται από ένα σοκ της προσφοράς δεν θα γίνει ένα πιο επίμονο φαινόμενο που θα υποστηρίζεται από παράγοντες της ζήτησης», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Μετά την προγραμματισμένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, ο ρυθμός των κινήσεων των επιτοκίων θα καθοριστεί από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές για τις τιμές, σημείωσε ο Βίσκο σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,70% στις 463 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 κάνει άλμα 0,93% στις 4.280 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,23% στις 7.962 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώνεται στις 15.481 μονάδες με +1%
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 0,74% στις 7.337 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1,27% στις 27.747 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχει κέρδη 1,02% στις 9.423 μονάδες.

Μάκρο

Ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 52,0 τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο υψηλό οκτώ μηνών, σύμφωνα με την S&P Global, στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Eιδικότερα, ο δείκτης που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα, βιώνει την ισχυρότερη ανάκαμψή του από τον Ιούνιο του 2022, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 52,7 το Φεβρουάριο από 50,8 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ανέβει από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και ενισχύθηκε από τις μειωμένες ανησυχίες για την αγορά ενέργειας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν υποχωρήσει», υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence Business Economist, Κρις Γουίλιαμσον. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο επίμονος «υψηλός πληθωρισμός των τιμών», σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της οικονομίας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της ζήτησης την επόμενη περίοδο.

Κατά 2,8% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat την Παρασκευή. Το ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 2,2% για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 15% στην ευρωζώνη και στο 16,4% στην ΕΕ. Ο τομέας της ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από την πτώση των τιμών τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, κατηφορίζοντας κατά 9,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 7,9% στην ΕΕ.

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,4%, αναθεωρημένο από το αρχικώς εκτιμηθέν 1,7% που είχε εκδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε 0,4% σε τριμηνιαία βάση από 0,5% που είχε αρχικά αναφερθεί και σε 2,5% σε ετήσια βάση από 2,7%. Το τέταρτο τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,1%, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,6%. Η βιομηχανία και η γεωργία σημείωσαν επίσης πτώση. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί τόσο στο δ' τρίμηνο όσο και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με τη χώρα να εισέρχεται σε ύφεση - καθώς θα συμπληρωθούν δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Άλμα 2,1% κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιανουάριο ανακάμπτοντας εμφατικά από την ύφεση του Δεκεμβρίου, κινούμενες μάλιστα και πάνω από τις προβλέψεις. Ο λόγος της αύξησης προέρχεται από την ισχυρή ζήτηση για γερμανικά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 1,5% και άνοδο των εισαγωγών κατά 2%.

Στα χθεσινά στοιχεία της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει δεδομένα έδειξε αύξηση τιμών κατά 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% τον Ιανουάριο, 9,2% τον Δεκέμβριο, 10,1% τον Νοέμβριο, 10,6% τον Οκτώβριο, 9,9% τον Σεπτέμβριο και 9,1% τον Αύγουστο.

«Πράσινη» η Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα Παρασκευή οι αγορές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού μετά τα κέρδη στην Wall Street. Στο μεταξύ, σημειώθηκε άλμα των δραστηριοτήτων του τομέα υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της Caixin/S&P που ανήλθε στις 55 μονάδες τον Φεβρουάριο από 52,9 τον Ιανουάριο.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,61% στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component είχε οριακά κέρδη και ο Shanghai Composite με άνοδο 0,54%. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κέρδισε 1,56% στις 27.927,47 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 1,25% στις 2.019,52 μονάδες, καθώς ο πληθωρισμός έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης τον Φεβρουάριο. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,39% κλείνοντας στις 7.283,6 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε κατά 0,17% στις 2.432,07 μονάδες και ο τεχνολογικός Kosdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,93% στις 802,42 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» Fed για τα επιτόκια: Έρχονται νέες και μεγάλης διάρκειας αυξήσεις

Για «τέλεια καταιγίδα» ύφεσης, κρίσης χρέους και πληθωρισμού προειδοποιεί ο Ρουμπινί

«Οι αρχιτέκτονες μπορεί να γίνουν ανάμνηση του παρελθόντος με το ChatGPT» προειδοποιεί καθηγητής

gazzetta
gazzetta reader insider insider