Wall Street: Αλλαγή τάσης και κέρδη 340 μονάδων για τον Dow Jones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Αλλαγή τάσης και κέρδη 340 μονάδων για τον Dow Jones
Οι επενδυτές κατάφεραν να αποσοβήσουν τις ανησυχίες για τις αυξήσεις στα επιτόκια, με την Wall Street να αντιστρέφει την τάση και να επιδίδεται σε μίνι ράλι τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών.

Οι επενδυτές κατάφεραν να αποσοβήσουν τις ανησυχίες για τις αυξήσεις στα επιτόκια, με την Wall Street να αντιστρέφει την τάση και να επιδίδεται σε μίνι ράλι τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών.

Ο Dow Jones κέρδισε 341,73 μονάδες ή 1,05% στις 33.003,57 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης έλαβε ώθηση από τη μετοχή της Salesforce, η οποία έκανε άλμα 11% χάρη στα ισχυρά μεγέθη τριμήνου.

Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 3.981,35 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στο +0,73% και τις 11.462,98 μονάδες. Οι δύο δείκτες βρέθηκαν νωρίτερα υπό πίεση εν μέσω φόβων γύρω από τη συσφικτική πολιτική της Fed. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της προέδρου της Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, η οποία δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αν και το ακριβώς ύψος που πρέπει να σταματήσει το κόστος δανεισμού θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Ωστόσο η «διάθεση» της αγοράς άλλαξε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς ο οποίος τάχθηκε αυστηρά υπέρ αυξήσεων της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Υπενθυμίζεται πως στην «πρεμιέρα» του Μαρτίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εκδήλωσε νευρικότητα μετά την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα.

«Είναι ξεκάθαρα σαφές ότι θα είμαστε ένα περιβάλλον όπου η άνοδος για τις μετοχές δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα θέλαμε και ο πληθωρισμός δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε, επομένως τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να προκαλούν τριγμούς» εκτίμησε η Smith Capital Investors.

Μάκρο

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στα τέλη Φεβρουαρίου μειώθηκε ελαφρά και παρέμεινε κάτω από τις 200.000 για έβδομη συνεχή εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στις 190.000 από 192.000 την προηγούμενη εβδομάδα σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη, σύμφωνα με το MarketWatch.

Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα βαρόμετρα για το εάν η οικονομία επιβραδύνεται ή δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονται συνολικά σε 197.000 το επταήμερο που λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Σε 34 από τις 53 πολιτείες των ΗΠΑ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρουσίασαν μείωση την περασμένη εβδομάδα ενώ σε 19 σημειώθηκε αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας είχαν φτάσει το υψηλό των 241.000 ενώ κατρακύλησαν στο χαμηλό των 183.000 από το Thanksgiving. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι αρκετά εύρωστη.

Επιχειρηματικά νέα

Απώλειες της τάξης του 5,8% εμφάνισε η μετοχή της Tesla σκαθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από την παρουσίαση του «Μaster Plan 3» της εταιρείας ηλεκτροκίνησης. Το στρατηγικό σχέδιο κατέστη γνωστό από τον Έλον Μασκ, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Όστιν του Τέξας. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Tesla έσπευσε να περιγράψει το μέλλον της εταιρείας, αλλά και να κοινοποιήσει τους στόχους των πωλήσεων. Όπως έγινε γνωστό, έως το 2030 η Tesla στοχεύει στην παραγωγή 20 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως, επιβεβαιώνοντας ότι μέσα στο 2022 παραδόθηκαν 1,31 εκατομμύρια Ι.Χ. Συνολικά, δε, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει παράξει 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider