«Πρασίνισαν» οι ευρωαγορές παρά τον πληθωρισμό και την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πρασίνισαν» οι ευρωαγορές παρά τον πληθωρισμό και την ΕΚΤ
Καλωσόρισαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στα «πράσινα» ντύθηκαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, διαγράφοντας τις προηγούμενες απώλειες παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ που διεμήνυσαν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και πέραν αυτής του Μαρτίου προανήγγειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Ίσως χρειαστεί να επιμείνουμε στις αυξήσεις επιτοκίων και μετά την προγραμματισμένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης σε δύο εβδομάδες από σήμερα, επεσήμανε.

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι», δήλωσε η Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico την Πέμπτη. «Το ποιος θα είναι ο ρυθμός στην κάθε συνάντηση είναι αδύνατο να πούμε σε αυτό το σημείο».Χαρακτήρισε την αύξηση του Μαρτίου ως αναγκαία και πολύ πιθανή, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% από υπερτετραπλάσιος που είναι τώρα.

Τη σαφή πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Φεβρουαρίου.

αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια στη μάχη που δίνουν με τον πρωτοφανή για την Ευρωζώνη πληθωρισμό, εκτίμησε το μέλος του Δ.Σ. της νομισματικής αρχής, Ινιάτσιο Βίσκο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ πρέπει να συνεχιστεί για να διασφαλιστεί ότι η προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται από ένα σοκ της προσφοράς δεν θα γίνει ένα πιο επίμονο φαινόμενο που θα υποστηρίζεται από παράγοντες της ζήτησης», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Μετά την προγραμματισμένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, ο ρυθμός των κινήσεων των επιτοκίων θα καθοριστεί από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές για τις τιμές, σημείωσε ο Βίσκο σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.

Μάκρο

Στα στοιχεία της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία έδειξε αύξηση τιμών κατά 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% τον Ιανουάριο, 9,2% τον Δεκέμβριο, 10,1% τον Νοέμβριο, 10,6% τον Οκτώβριο, 9,9% τον Σεπτέμβριο και 9,1% τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας είχαν εγείρει έντονους προβληματισμούς καθώς έδειξαν αιφνιδιαστική αύξηση των τιμών σε Γαλλία και Ισπανία. Τα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας, έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,3% τον Φεβρουάριο, δηλαδή αυξήθηκε από το 9,2% του Ιανουαρίου.

Η Fitch εκτίμησε σήμερα ότι οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας θα διολισθήσουν σε ύφεση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς δίνουν μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, αν και η Ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να την αποφύγει. Ενδεικτικές είναι και οι συστάσεις του Ignazio Visco, μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, ο οποίος τόνισε πως οι αυξήσεις επιτοκίων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν. Ακολούθησε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προανήγγειλε και νέες αυξήσεις επιτοκίων μετά την προγραμματισμένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης σε 2 εβδομάδες από σήμερα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,51% στις 460 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,59% στις 4.240 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,37% στις 7.944 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 15.327 μονάδες με +0,15%
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 0,69% στις 7.284 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,30% στις 27.397 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη είχε οριακά κέρδη 0,05% στις 9.327 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Καθαρά κέρδη 456,8 εκατ. ευρώ το 2022 - Θα αποδώσει 400,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο

Το ύψος στο «κόστος» του χρήματος στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά τον Μάρτιο

Πάτρα: Εξιχνιάστηκε κλοπή κοσμημάτων αξίας 1,2 εκατ. ευρώ - Mία σύλληψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider