Η ανησυχία για την οικονομία «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές - «Διασώθηκε» το Μιλάνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για την οικονομία «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές - «Διασώθηκε» το Μιλάνο
Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πάνω από 1% έχασε το Παρίσι, απώλειες και στο Βερολίνο.

Οι ευρωαγορές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με το «αριστερό» καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τη περασμένη εβδομάδα, οι κεντρικές τράπεζας σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Βρετανία ανακοίνωσαν νέες αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, «δείχνοντας» πως η «σφιχτή» νομισματική πολιτική τους θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων έχει αρχίσει να επηρεάζει τα οικονομική μεγέθη των εταιρειών, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους για το δ' τρίμηνο που συνεχίζονται και είναι «ψηλά» στην προσοχή των επενδυτών και για την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι απώλειες στα ταμπλό «άνοιξαν» μετά από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, που εμφάνισαν πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τον Δεκέμβριο του 2022, αντανακλώντας τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων και τους υψηλού πληθωρισμού για τους καταναλωτές.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,80% στις 456 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 1,22% στις 4.205 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,84% στις 7.835 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 0,84% στις 15.346 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 1,34% στις 7.137 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,14% στις 26.989 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 9.163 μονάδες με -0,68%

Μάκρο

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της Sentix για τη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις -8 μονάδες έναντι -17,5 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -13,5 μονάδες. Πρόκειται για το καλύτερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάρτιο του 2022, λίγο αφόρου ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών διολίσθησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών στη Βρετανία, καθώς ο σχετικός PM υποχώρησε στις 48,4 μονάδες έναντι 48,8 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48,5 μονάδες.

Το καταναλωτικό κλίμα της Γερμανίας βελτιώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτές αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την οικονομία και το εισόδημά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ένωση λιανεμπόρων HDE.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών διαμορφώθηκε ο PMI για τον κλάδο των κατασκευών στην Ευρωζώνη που καταρτίζει η S&P Global, παραμένοντας ωστόσο σε περιβάλλον συρρίκνωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο PMI των κατασκευών για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 46,1 μονάδες έναντι 42,6 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για την ηπιότερη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων από τον Ιούνιο του 2022.

Σημαντικά καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφανίστηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς ενισχύθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο κατά 3,2% έναντι συρρίκνωσης 5,3% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια ανάπτυξη 2%. Με λίγες εξαιρέσεις, οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν πτώση για το σύνολο του 2022 και παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 10,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Να συνεχίσουμε να «δείχνουμε τα δόντια μας» στον πληθωρισμό

Άντεξε το Χρηματιστήριο στις διεθνείς πιέσεις - Ισορροπία πέριξ των 1.030 μονάδων

«Άγριο» sell-off στις αναδυόμενες αγορές «βλέπει» το μεγαλύτερο εισηγμένο hedge fund στον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider