Θετικά πρόσημα στην Wall Street, μετά τα μάκρο και πριν την Fed - Ισχυρές απώλειες για την Intel

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά πρόσημα στην Wall Street, μετά τα μάκρο και πριν την Fed - Ισχυρές απώλειες για την Intel
Τα οικονομικά στοιχεία αποτιμώνται στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την προσοχή στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Τελευταία ενημέρωση: 17:12

Μικρή άνοδο σημειώνει η Wal Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να «κάνουν ταμείο» από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και έχοντας την προσοχή τους στις ανακοινώσεις για τα επιτόκια στις ΗΠΑ, μετά και από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 0,42% ή 141,67 μονάδες στις 34.091 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται 0,37% ή 14,98 μονάδες στις 4.075 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιείται 0,59% ή 68,11 μονάδες στις 11.584 μονάδες.

Την Τετάρτη τα «σπουδαία» για την Fed

Τα σημερινά μάκρο που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ έδειξαν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και μείωση στις δαπάνες των καταναλωτών, εγείροντας ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας.

Η προσοχή πλέον βρίσκεται στις εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας και στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπή της Fed (FOMC) που ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένει μια αύξηση 0,25% και μια παρόμοια αύξηση στη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο.

Μετά από τον Μάρτιο, οι αναλυτές στο FedWatch του CME Group αναμένουν πως η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.

Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν και οι εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και στο εάν ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα «δείξει» σε μια πρόθεση της τράπεζας να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα ή εάν θα επαναλάβει την πρόθεση της Fed για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής ώστε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει προς τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η τράπεζα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 2% σημειώνει η μετοχή της Intel αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το 4ο τρίμηνο του 2022 δείχνοντας πως συνεχίζει να δυσκολεύεται με την επιβράδυνση της ζήτησης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η εταιρεία παρείχε guidance για προσαρμοσμένη απώλεια 0,15 δολάρια ανά μετοχή το α’ τρίμηνο. Η Wall Street ανέμενε κέρδος 0,25 δολάρια ανά μετοχή.

Μικρή άνοδο εμφανίζει η μετοχή της Chevron στον απόηχο των ετησίων κερδών ρεκόρ του αμερικανικού ενεργειακού ομίλου για το 2022.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2022 υπερδιπλασιάστηκαν στα 36,5 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της εταιρείας στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 4% στο ισοδύναμο των 1,181 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ανακοίνωσε η Chevron την Παρασκευή.

Κέρδη κοντά στο 5% σημειώνει η μετοχή της American Express, με την εταιρεία συστημάτων πληρωμών να αναμένει πως οι περισσότεροι εύποροι πελάτες της θα συνεχίσουν τις δαπάνες παρά την αβεβαιότητα για την οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εταιρείας, για το σύνολο του 2023 τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο μεταξύ του 15% και του 17% ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να φτάσουν μεταξύ των 11 και 11,4 δολαρίων ανά μετοχή. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv έκαναν λόγο για κέρδη στα 10,55 δολάρια ανά μετοχή.

Μάκρο

Ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στις 64,9 μονάδες έναντι 64,6 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση και έναντι 64,6 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για την αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 68,4 μονάδες έναντι 68,6 μονάδων στην αρχική μέτρηση.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5% για τον Δεκέμβριο έναντι 5,5% τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για την ηπιότερη μέτρηση του δείκτη των τελευταίων 15 μηνών.

Ο δείκτης προσωπικού εισοδήματος στις ΗΠΑ αυξήθηκε για τον Δεκέμβριο με ρυθμό 0,2% έναντι αύξησης 0,4% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών συρρικνώθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 0,1% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider