Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας έχασαν 57 δισ. δολάρια το 2022 - Τα περισσότερα από την κρίση του 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας έχασαν 57 δισ. δολάρια το 2022 - Τα περισσότερα από την κρίση του 2008
Η αγορά της Ταϊβάν κατέγραψε το ισχυρότερο πλήγμα, χάνοντας 41,6 δισ. δολάρια, ενώ ακολούθησαν Ινδία και Νότια Κορέα.

Απώλειες 57 δισ. δολαρίων κατέγραψαν τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας για το 2022, εν μέσω της αναταραχής που προκάλεσε παγκοσμίως η πολιτική επιθετική αύξησης των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Σύμφωνα με το Reuters, η «φυγή» ξένων κεφαλαίων από τις αγορές της Ταϊβάν, της Ινδίας, των Φιλιππίνων, το Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας ανήλθαν σε 57 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, οι μεγαλύτερες από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η αγορά της Ταϊβάν κατέγραψε το ισχυρότερο πλήγμα, χάνοντας 41,6 δισ. δολάρια, ενώ ακολούθησαν Ινδία και Νότια Κορέα που έχασαν κεφαλαία 15,4 δισ. και 9,6 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Εν μέσω των ανησυχιών για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ο δείκτης Asia Pacific της MSCI υποχώρησε 19,4% για το 2022, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την πτώση 43,3% που είχε το 2008.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η φυγή κεφαλαίων στις ασιατικές αγορές μπορεί να συνεχιστεί και το 2023, καθώς η Fed αναμένεται να συνεχίσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της τουλάχιστον μέχρι το πρώτο μισό του νέου έτους ώστε να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως η Fed προχώρησε σε 4 συνεχόμενες mega αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης το 2022, προτού χαλαρώσει το ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, με μια αύξηση των επιτοκίων τη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η ύφεση στη Βρετανία θα είναι παρόμοια με της εμπόλεμης Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider