Δυσοίωνο το 2023 για τις μετοχές μετά τις φετινές απώλειες 13 τρισ. δολαρίων

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσοίωνο το 2023 για τις μετοχές μετά τις φετινές απώλειες 13 τρισ. δολαρίων
Ο δείκτης MSCI All-World για τις μετοχές ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του φέτος, η μεγαλύτερη πτώση από το 2008, με τα χρηματιστήρια από τη Wall Street έως τη Σαγκάη και τη Φρανκφούρτη να σημειώνουν σημαντικές πτώσεις.

Το 2022 οι μετοχές είδαν 18 τρισεκατομμύρια δολάρια να κάνουν «φτερά» με την επόμενη χρονιά να προμηνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς τα τρέχοντα εμπόδια φαίνονται αξεπέραστα.

Με πτώση άνω του 20% το 2022, ο δείκτης MSCI All-Country World Index οδεύει προς τη χειρότερη επίδοσή του από την κρίση του 2008, καθώς οι τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed υπερδιπλασίασαν τις αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Πάντως, τα δύο συνεχόμενα «κόκκινα» έτη είναι σπάνια για τις μεγάλες αγορές μετοχών — ο δείκτης S&P 500 έπεσε για δύο συνεχόμενα χρόνια σε μόλις τέσσερις περιπτώσεις από το 1928. Το τρομακτικό όμως είναι ότι όταν αυτό συμβαίνει, οι απώλειες το δεύτερο έτος τείνουν να είναι βαθύτερες από ό,τι στο πρώτο.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που διαπραγματεύονται σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησε κατά 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο δείκτης της παρόχου δεδομένων Multiverse , που παρακολουθεί το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος, έχει μειωθεί σχεδόν 16% ή 9,6 τρισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με στους προσωρινούς υπολογισμούς στο κλείσιμο της αγοράς της Πέμπτης.

Ο Βινσέντ Μοριτέ, επικεφαλής επενδύσεων στην Amundi, το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό fund της Ευρώπης, συνιστά επιφυλακτικότητα και προσοχή στους επενδυτές από την Πρωτοχρονιά καθώς αναμένει μια ανώμαλη πορεία το 2023, αλλά εκτιμά ότι «μια στροφή της Fed στο πρώτο μισό του έτους θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέρουσες εξελίξεις».

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, φαίνονται τώρα σίγουροι για την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2023», τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank Private Bank, Κριστιάν Νόλτινγκ. «Οι υφέσεις μπορεί να είναι σύντομες, αλλά δεν θα είναι ανώδυνες», προειδοποίησε.

«Είχαμε αυτή την κατάσταση για χρόνια όπου οι μετοχές και τα ομόλογα ήταν και τα δύο ακριβά επειδή ήταν το ίδιο παιχνίδι, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων» σημειώνει ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management. «Το μάθημα αυτής της χρονιάς είναι ότι κάποια στιγμή υπάρχει μια μέρα απολογισμού και όταν έρθει θα είναι βάναυση» έσπευσε να συμπληρώσει.

Παράλληλα, εταιρείες όπως η Meta και η Tesla έχουν χάσει περίπου τα 2/3 της αξίας τους, ενώ οι απώλειες για Amazon και Netflix ξεπέρασαν το 50%.

«Μερικές από τις μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας θα επιστρέψουν καθώς έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά πείθοντας τους πελάτες να τις εμπιστευτούν, όπως η Amazon, αλλά πιθανότατα δεν θα φτάσουν ποτέ στις παλιές τους δόξες καθώς οι άνθρωποι έχουν προχωρήσει», υπογραμμίζει ο Κιμ Φόρεστ, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partner.

Τα προηγουμένως ανθεκτικά εταιρικά κέρδη αναμένεται ευρέως να καταρρεύσουν το 2023, καθώς αυξάνεται η πίεση και η καταναλωτική ζήτηση εξασθενεί.

Η επικείμενη ύφεση κερδών μπορεί να συναγωνιστεί το 2008 και οι αγορές δεν είναι καθόλου έτοιμες, ενώ η απόφαση του Πεκίνου στις αρχές Δεκεμβρίου να καταργήσει τους αυστηρούς περιορισμούς για την Covid φαίνεται ως σημείο καμπής για τον δείκτη MSCI της Κίνας, του οποίου η πτώση κατά 24% συνέβαλε σημαντικά στις παγκόσμιες απώλειες της αγοράς μετοχών το 2022.

Τέλος, οι αγορές ομολόγων υπέστησαν επίσης ισχυρό sell-off: η απόδοση τoυ 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, εκτοξεύτηκε στο 3,9% από περίπου 1,5% στο τέλος του περασμένου έτους — η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη δεκαετία του 1960.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία, πληθωρισμός και επιτόκια «καταβύθισαν» τις ευρωαγορές - Η χειρότερη χρονιά από το 2018

Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος

Εφιαλτική χρονιά για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς - Από το Champions League, στη δηλητηρίαση και τη «φτώχεια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider