Ευρωαγορές: «Στο κενό» έπεσαν οι προσπάθειες για ανάκαμψη

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Στο κενό» έπεσαν οι προσπάθειες για ανάκαμψη
Δεν «έσπασε» η πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, διατηρείται η στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Δεν καρποφόρησε η προσπάθεια που καταγράφηκε την Πέμπτη στις ευρωαγορές για να σπάσει το πτωτικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς συνεχίζουν να κυριαρχούν οι ανησυχίες για μια βαθιά και διαρκή ύφεση.

Βασικό θέμα ενδιαφέροντος παραμένουν οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, όταν Fed και ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού. Βασικό θέμα για τις αγορές θα είναι ενδεχόμενα «σημάδια» από τις τράπεζες για τις πολιτικές τους εντός του 2023, την ώρα που παραμένουν μεγάλες οι ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Εξάλλου, σημειώνεται πως η Ολλανδία φαίνεται να εξετάζει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού αναγκαίου για την παραγωγή μικροτσίπ (ημιαγωγών) προς την Κίνα. Η κίνηση αυτή θα εναρμονίσει την ολλανδική πολιτική με τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν στο εμπορικό μπρα-ντε-φερ των ΗΠΑ με την Κίνα. Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ολλανδία για την επιβολή περιορισμών από την ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν έχει ληφθεί προς το παρόν οριστική απόφαση.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 435,68 μονάδες.
  • O Euro Stoxx έχασε οριακά 0,01% στις 3.920 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,23% στις 7.472 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε οριακά 0,02% στις 14.264 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,20% στις 6.647 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,14% στις 24.207 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,79% στις 8.225 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Γερμανία και Ολλανδία δεν δέχονται περαιτέρω μείωση στο πλαφόν φυσικού αερίου της ΕΕ

Νέο κεφάλαιο στον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ δια χειρός Ολλανδίας