Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Το βλέμμα στα αυριανά στοιχεία για την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Το βλέμμα στα αυριανά στοιχεία για την οικονομία
Ό Δεκέμβριος δεν ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο για τη Wall Street.

Η νευρικότητα χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης και πρώτη του Νοεμβρίου η Wall Street καθώς οι επενδυτές φαίνονται «αγχωμένοι» για τα στοιχεία που αφορούν τις θέσεις εργασίας και θα δημοσιευτούν την Παρασκευή, καθώς εκτιμούν πως είναι ικανά να καθορίσουν τον ρυθμό της μελλοντικής σύσφιξης των επιτοκίων της Fed.

«Φαίνεται πως απομακρυνόμαστε από τη χθεσινή μεγάλη ώθηση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκρέσεκ, διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας στην Aspiriant.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ενόψει της σημαντικής έκθεσης για την αγορά εργασίας με την σημερινή υποχώρηση να σηματοδοτεί το τέλος του ισχυρού ράλι που παρατηρήθηκε την Τετάρτη, αφού ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξηση των επιτοκίων της.

Πάντως, θετικά ήταν τα στοιχεία για τον δείκτη PCE στις ΗΠΑ, που υποχώρησε για τον Οκτώβριο όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης της τράπεζας για την παρακολούθηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά πως ο S&P 500 πιθανότατα θα διολισθήσει ξανά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που συνεπάγεται με «βουτιά» περίπου 12%. Η πρόβλεψη των αναλυτών του οίκου αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των Goldman Sachs και Deutsche Bank που προηγήθηκαν.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones υποχώρησε 0,56% στις 34.395 μονάδες.
  • Ο S&P 500 έχασε 0,09% στις 4.076 μονάδες.
  • Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,13% στις 11.482 μονάδες.

Οι μετοχές της Salesforce υποχώρησαν περισσότερο από 8%, αφού η εταιρεία λογισμικού δήλωσε ότι ο συν-CEO της θα αποχωρήσει σύντομα.

Οι μετοχές της Costco διολίσθησαν περισσότερο από 6% αφού οι πωλήσεις του Νοεμβρίου επιβραδύνθηκαν στο 5,7% από άνοδο 7,7% τον Οκτώβριο, ένα δυσοίωνο σημάδι κατά την περίοδο αιχμής των εορτών. Η επιχείρηση είδε μείωση 10,1% στις ηλεκτρονικές της πωλήσεις.

Μάκρο

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε 225.000 έναντι 240.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 235.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 1,6 εκατ. έναντι 1,55 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,57 εκατ. αιτήσεις.

Ακόμα, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών πολιτών αυξήθηκε 0,7% για τον Οκτώβριο, από 0,4% τον Σεπτέμβριο. Οι προσωπικές δαπάνες των Αμερικανών ενισχύθηκαν 0,8% τον Οκτώβριο από 0,6% τον Σεπτέμβριο.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε 3,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.815,20 δολαρια η ουγγιά στην Comex. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου απογειώθηκε 4,9%, στα 22,841 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο μήνα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 14%. Η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 1,5% στα 1.054,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου εκτοξεύθηκε 4,3% στα 1.946,30 δολάρια η ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 2,1% στα 3,8175 δολάρια η λίβρα.

Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 2,7% στα 82,70 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα του νέου έτους έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το αργό Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κατέγραψε οριακές απώλειες 0,1%, στα 86,88 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 0,9% στα 2,4065 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 3,3734 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας άνοδο 0,3%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 1,6% στα 7,041 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο η αλυσίδα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων, Kroger. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 34,2 δισ. δολάρια έναντι 31,9 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 33,9 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 88 σεντ έναντι 83 σεντ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός, η θεωρία του «κρεμμυδιού» και η μεγάλη απόκρυψη

Τριπλάσιες χρεοκοπίες για εταιρικά ομόλογα σε ΕΕ - ΗΠΑ το 2023 «βλέπει» η S&P

Βεστάγκερ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider